zece ani de la uciderea jandarmului în fața consulatului germaniei la sibiu - criminalul nu a fost prins

Cazul crimei jandarmului aflat în post, la Consulatul Germaniei din Sibiu, este poate cea mai mare provocare a procurorilor și polițiștilor. Se împlinesc 10 ani de când Marius Paliuc a fost înjunghiat de mai multe ori, iar criminalul încă este liber. Și nu doar atât, dar anchetatorii nu au stabilit nici mobilul crimei sau dacă Marius Paliuc a fost cel vizat sau un coleg cu care făcuse schimb de tură. 

30 mai 2012

În dimineața zilei de 30 mai 2012 o asistentă medicală care mergea spre Spitalul Militar l-a văzut pe jandarmul Marius Paliuc lângă ghereta sa din fața Consulatului German, întins într-o baltă de sânge. Repede locul s-a umplut de polițiști, jandarmi, criminaliști, procurori. S-au strâns probe și câteva zile mai târziu, alte indicii păreau că vor duce rapid către criminal. Din păcate însă nu a fost așa. A trecut un an, doi, trei, patru…zece.
Ancheta a fost începută de unul din cei mai buni procurori criminaliști ai Sibiului, Ioan Boțoc. În 2016 s-a pensionat și dosarul a fost preluat de un alt procuror. Nici așa lucrurile nu au avansat în direcția descoperirii criminalului.

VEZI AICI FOTO ȘI VIDEO DE LA ÎNAINTAREA ÎN GRAD POST MORTEM A LUI MARIUS PALIUC


În martie 2019 un al treilea procuror avea să preia dosarul. Venea cu un suflu nou și se spera că ancheta va avansa. ”De câteva zile am preluat dosarul. Faptul că se lucrează de 7 ani la el mă intrigă și mă face să mă aplec mai mult asupra lui. E o provocare. Trebuie să citesc fiecare pagină în parte, lucru care probabil că îmi va lua o lună de zile. Iar faptul că nu am avut până acum legătură cu el poate fi un lucru bun, pentru că vin cu mintea limpede și s-ar putea să observ detalii care pentru ceilalți colegi erau deja rutină. Dacă e necesar o să reaudiem martori, o să revedem probe, o să mărim cercul de suspecți”, spunea Valentin Florescu, procurorul care a preluat dosarul Paliuc, în anul 2019.

Zece ani fără nicio pistă

De atunci până acum însă….nimic. Nici măcar al treilea procuror nu a reușit să găsească indicii noi care să ducă spre descoperirea criminalului. Asta, chiar dacă anchetatorii spun că nu a fost rima perfectă ci, dimpotrivă, una chiar ”dezordonată”.

”Procurorul care s-a ocupat de caz a fost la DIICOT un an de zile. Când a plecat știu că a dat dosarul către poliție pentru a face ceva verificări. De la 1 iunie colegul se va întoarce, va vedea ce au făcut polițiștii, dacă sunt piste ce pot fi urmate. Din păcate, în tot acest timp, de câte ori se credea că s-a găsit un indiciu, un martor, se dovedea până la urmă că nu se poate merge mai departe sau nu se confirmau variantele. Dar, atâta timp cât dosarul nu se închide, există o speranță că, undeva cumva, ceva care să ne ajute va apărea. Nu pot spune că este un eșec, ci o neîmplinire. Noi ne luptăm în continuare să rezolvăm cazul”, spune Ioan Veștemean, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu