mai multe facultăți de la ulbs mută cursurile în online - masteranzii stau acasă până în ianuarie
foto: arhivă

Mai multe facultăți de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) mută cursurile în online. Decizia nu îi vizează pe toți studenții, ci doar pe cei aflați la master la Litere, Teologie și Drept. Toată luna decembrie, masteranzii vor face ore de la distanță, urmând ca, de la finalul lunii ianuarie, să revină la formatul „față în față”. 

Masteranzii de la facultățile de Litere, Teologie și Drept din cadrul ULBS vor studia, în decembrie, online. Activitatea față în față va fi reluată la finalul lunii ianuarie. 

Cursuri online la ULBS – Sunt vizați masteranzii 

Potrivit purtătorul de cuvânt al ULBS, Teodor Boantă, câteva dintre specializările de master din cadrul facultăților de Litere, Teologie și Drept mută cursurile în online. „Activitatea se va desfășura online în perioada 28 noiembrie – 23 ianuarie. Nicio specializare de la programul de studiu licență nu intră în online”, a precizat Boantă pentru Ora de Sibiu. 

Decizia a fost luată în urma consultărilor cu studenții reprezentanți în Consiliile de Administrație, având în vedere standardele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).

Ce cred studenții despre trecerea în online – Unii pro, alții contra

Majoritatea studenților de la master sunt mulțumiți că vor face cursuri online o perioadă. Mulți dintre ei fie lucrează, fie locuiesc în afara Sibiului. Mai mult, fiindcă urmează o perioadă cu mai multe zile libere, respectiv minivacanța de 1 Decembrie, apoi vacanța de Crăciun, le-ar fi fost dificil să se prezinte fizic la facultate. Totuși, consideră că această măsură trebuie să fie provizorie, fiindcă este nevoie ca activitatea de predare-învățare să se desfășoare preponderent față în față. 


„Este o idee bună într-un fel pentru cei care muncesc. De exemplu, eu nu mai am timp de nimic cum lucrez 9 ore pe zi. Nici nu am timp să vin la facultate. Astfel, m-ar ajuta să fiu prezent un pic online. Pe de o parte, economisesc timp și bani, dar pe de altă parte m-aș simți izolat”, spune Marius, student la master, anul I. 

„După părerea mea, trecerea activității didactice în online a programelor de master poate fi benefică pentru programul studenților. Majoritatea masteranzilor au și un loc de muncă, de cele mai multe ori full-time și este foarte obositor pentru ei să plece dis-de-dimineață la serviciu, apoi să meargă la facultate la cursuri, care în unele cazuri se țin până la opt seara. Pe de altă parte, calitatea educației mi se pare că scade considerabil în online deoarece distragerile sunt mult mai mari. Stăm cu laptopul sau cu telefonul în față pe tot parcursul cursului, timp în care este aproape imposibil ca nici o notificare să nu ne distragă atenția”, consideră Lavinia, masterandă, anul I. 

Există însă și păreri contra. Unii studenți sunt de părerea că nu este nevoie să își desfășoare activitatea online. „Mi se pare puțin exagerat și inutil”, spune Iulian, întrebat ce crede despre trecerea în online a cursurilor. 

O altă masterandă consideră că trecerea în online este obositoare și susține că și-ar fi dorit ca toți studenții să fie consultați cu privire la această decizie. „Nu sunt de acord cu trecerea în online, mi se pare obositor și ne izolează prea mult. Fizic se înțelege totul mult mai ușor, există mai multă interacțiune. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem online sau fizic și asta mă deranjează cel mai tare. Mi se pare absurd să iei o decizie care afectează atâția oameni fără ca măcar să ții cont de părerea lor. Chiar dacă lucrez, consider că fizic ar fi mult mai ușor pentru mine, pentru a înțelege tot ce facem, dar și pentru că în varianta online mă simt izolată”, spune Gabriela, masterand la ULBS. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică