controverse legate de valoarea investiției la noul spital al sibiului - daniela cîmpean explică: „noi ne dimensionăm proiectele în funcție de nevoile sibiului”

Valoarea totală a investiției pentru Noul Spital județean Sibiu a generat în ultima perioadă controverse. Unii consideră că suma este mult prea mare și spun că asta poate să pună în pericol finanțarea. Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a abordat această problemă în cadrul unui eveniment care a avut loc astăzi la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu.

Președinta Consiliului Județean spune că valoarea investiției pentru noul Spital Județean Sibiu se ridică în prezent la suma de 500 de milioane de euro, și că aceasta a fost actualizată în conformitate cu creșterile de prețuri din ultima perioadă. „Dacă prețurile la materiale vor crește în continuare, aceste creșteri vor fi suportate, cum este și situația altor proiecte derulate prin fonduri europene, prin susținerea statului”, declară Câmpean.


În privința discuțiilor potrivit cărora valoarea investiției ar fi prea mare sau prea mică, Cîmpean declară că noul Spital Județean este dimensionat pe nevoile sibienilor și că pentru această investiție au fost întocmite mai multe analize. „Noi ne dimensionăm proiectele în funcție de nevoile Sibiului, nu în funcție de ce cred unii și alții că ar trebui să cuprindă un astfel de proiect. Atunci când am lansat proiectul au fost voci care au spus că este mult prea mic spitalul. Erau voci din cadrul consiliului, care acum spun că este prea mare. Noi nu ne ducem după cum bate vântul, mergem pe studii și pe analize clare”, a spus aceasta.

Două variante de finanțare a investiției 

În privința finanțării investiției, Cîmpean precizează că sunt luate în calcul două variante: Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) plus un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI), sau Programul Operațional de Sănătate plus un împrumut BEI. „Acestea sunt cele două variante pentru care ne-am pregătit și pentru care vom depune documentații, nu doar în cazul Spitalului Județean, ci pentru toate proiectele pe care le derulăm la Consiliul Județean. Atunci când avem mai multe variante de finanțare depunem pe fiecare dintre liniile de pe care putem să obținem bani, iar în momentul în care încheiem un contract de finanțare renunțăm la celelalte linii. Noi vizăm ambele variante la acest moment”, a declarat aceasta.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică