video lovitură de stat în sudan - avioanele de luptă atacă sudul țării - cel putin 56 de oameni au murit

Zeci de oameni au murit în timpul luptelor pentru putere dintre armata sudaneză și gruparea paramilitară Rapid Support Forces (RSF), care continuă și duminică, în capitala Sudanului și în alte localități, scrie The Guardian.

Violențele din Sudan nu s-a limitat doar la capitală. Ciocniri între grupul paramilitar RSF și armata sudaneză au izbucnit și în alte orașe. Au fost lupte și în orașul Port Sudan, din nord-estul țării. Un locuitor al orașului, Othman Abu Bakr, a declarat pentru BBC că el și familia lui s-au adunat într-o cameră, când au izbucnit violențele. „În jurul orei 06:30, m-am trezit în zgomotul avioanelor de luptă deasupra cartierului meu. RSF a început să le atace cu rachete antiaeriene. Pământul se zguduia la propriu. Ne-a fost foarte frică”, a povestit el. „Dar în jurul orei 8.30 în această dimineață nu am mai auzit lupte și se pare că armata a reușit să preia controlul asupra celor două baze ale RSF din oraș. Se pare că în cele din urmă s-au predat, nu au existat rapoarte despre victime”, a adăguat el, scrie Digi24.


Sâmbătă, un purtător de cuvânt al Departamentului de stat al SUA a comunicat că secretarul Antony Blinken a luat legătura cu țările care au influență în Sudan în încercarea de a pune capăt luptelor. Secretarul general ONU Antonio Guterres a cerut la rândul său oprirea imediată a violențelor. Acesta a luat legătura cu ambele părți implicate în conflict, dar și cu lideri ai altor țări africane în încercarea de a-i implica în negocieri. De asemenea, Liga Arabă, la cererea Egiptului și a Arabiei Saudite, se va întâlni de urgență duminică pentru a discuta situația.

Ultima oră

Comentariul meu