ploi torențiale și grindină în românia - ciclonul din italia se îndreaptă spre estul europei
foto arhivă

Meteorologii anunță că sunt așteptate ploi torențiale și căderi de grindină, dar și temperaturi ridicate pentru această perioadă. Ciclonul care a devastat mai multe regiuni din Italia se îndreaptă spre estul Europei, scrie Digi24

„Vorbim de fenomene de instabilitate accentuate datorate sistemului format în Marea Mediterană, acest ciclon care a acționat în special asupra Italiei și nu în ultimul rând asupra Mării Adriatice, pentru că acestea au fost zonele cele mai afectate. În Italia cantitățile de precipitații s-au apropiat chiar și de 200 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. A fost cod roșu în zonele afectate. El s-a deplasat, a afectat și centrul Europei, iată că și Croația este sub cod roșu”, a spus directorul ANM. ”(Ciclonul n.r.) se va deplasa până în zona de est, sud-est a Europei (…) și cu siguranță rămân de interes și zonele din partea de sud, sud-est și est până săptămâna viitoare. Dar până săptămâna viitoare, și pe parcursul nopții și chiar și mâine vor mai rămâne de interes, sub influența acestui ciclon zone din Oltenia, Banat, Crișana și Maramureș pentru că el încă își mai produce efecte având în vedere încărcarea cu umezeală”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, pentru Digi24.

Potrivit acesteia, nu sunt excuse căderi de grindină în perioada următoare. „Cu siguranță, noi, aflându-ne totuși la periferia estică a acestui sistem frontal am avut cantități importante de precipitații, în special în zona sud-vestică a țării, acolo unde a fost în vigoare avertizarea meteorologică de cod galben. Valorile cantităților de precipitații, prin acumulare, au depășit chiar și la nivel local 30-40 de litri pe metru pătrat. Însă instabilitatea va fi de interes și în următoarea perioadă, pentru că vorbim în continuare de posibilitatea să consemnăm averse torențiale însoțite de descărcări electrice, izolat căderi de grindină, pentru că la acest sfârșit de săptămână cresc și temperaturile, ne vom apropia din nou de 28 de grade Celsius și chiar și vineri și sâmbătă, inclusiv în Capitală, la o maximă de 27-28 de grade, fapt care aduce fenomene specifice instabilității și vom vorbi de averse cu caracter torențial”, a spus Elena Mateescu.


Potrivit directorului ANM, vremea va rămâne instabilă până la finalul lunii mai, care este, oricum, cea mai ploioasă lună a primăverii. „Chiar și în debutul săptămânii viitoare, până la sfârșitul primăverii (…) la nivelul Europei incluzând și România, fenomenele de instabilitate vor fi de interes (…) pentru că ne așteptăm ca și săptămâna viitoare să înregistrăm la nivelul acesteia, în intervalul 22 – 29 mai, valori ale precipitațiilor peste medie, în special în sud, sud-est și est”. Directorul ANM spune că meteorologii vor monitoriza atent situația și vor emite avertizări după caz. „Nu trebuie să excludem emiterea niciunei avertizări meteorologice generale; cod galben, portocaliu sau chiar roșu, dar mai ales atenționările specifice de tip nowcasting, specifice, de fapt, acestor tipuri de fenomene de instabilitate atmosferică datorate pe intervale scurte de timp acestor cantități însemnate de precipitații”. Directorul ANM spune că România nu va fi afectată de rafale de vânt de 120 de kilometri pe oră, ca în Italia, dar vântul va sufla totuși cu putere încă de miercuri noapte. “Ne așteptăm chiar și în această noapte și mâine la intensificări ale vântului, mai ales pe crestele montane, cu peste 70 – 90 de kilometri pe oră, dar în același timp și în zonele mai joase de relief, chiar la acest moment, cu viteze de 40 – 50 de kilometri pe oră”.

Sursa: Digi24

Ultima oră

Comentariul meu

Publică