ce șanse sunt ca ”jaful secolului” să se mai repete la muzeul brukenthal. răspuns sincer al managerului alexadru chituță (video)

În 1968 a avut loc marele furt de la Brukenthal, când în noaptea de 26 spre 27 mai au fost furate 8 lucrări de pictură europeană, estimate atunci la valoarea de 25 de milioane de dolari. Managerul Muzeului Brukenthal din Sibiu susține că istoria se poate repeta, cu toate că sunt luate toate măsurile de siguranță.

YouTube video

Muzeul Brukenthal are un sistem de securitate foarte bine pus la punct, însă chiar și așa răufăcătorii care ar vrea să dea o spargere nu înseamnă că nu are avea o șansă să plece cu mai multe opere de artă valoroase.

„Instituțiile au securitate, au pază, au sisteme de alarmă și așa mai departe. Furturi s-au făcut și în alte locuri, de exemplu s-a furat de la Muzeul de Artă Contemporană din Paris în 2010. Se pot face furturi. Anul trecut s-a spart și un muzeu în Germania. Noi încercăm îmbunătățim partea de sistem de supraveghere. Am extins partea de sisteme video, am mai cumpărat altele noi, lucrurile se mai modernizează. Cine vrea pună la cale un furt, o poate face sau cel puțin poate încerca”, a spus managerul Muzeului Brukenthal, Alexandru Chituță.

Reamintim că „jaful secolului” din anul 1968 de la Muzeul Brukenthal a fost facilitat de închiderea etajului al II-lea pentru renovare, de relocarea tablourilor la etajul I și subsecventa zi de luni, când expoziția era închisă pentru curățenie. Lipsa tablourilor a fost constatată abia marți, în 28 mai, de unde poate fi dedus faptul că nu se organizau controale în expoziție, iar curățenia nu era supravegheată de către conservatori. Securitatea a deschis dosarul nr.145 Bruckenthal, aflat astăzi în arhiva C.N.S.A.S.

Citește și: Povestea singurului tablou al lui Tiziano Vecellio pe care România îl deține – A fost furat de la Sibiu și recuperat după 30 de ani

 

Ultima oră

Comentariul meu