video șezătoarea de la sibiu. comunitatea înfloritoare creată de pasiunea pentru cusutul iilor

În România sunt zeci de mii de femei care au început să coasă ie în ultimul deceniu. Fenomenul nu este deloc greu de urmărit, pentru că mișcarea a luat amploare nu numai fizic, ci și on line, sau poate mai ales on line, pe rețelele de socializare. Nu trebuie decât să intrați pe Facebook și să căutați Semne cusute în acțiune sau Măiestria în acțiune (la care se adaugă probabil și altele), ca să vedeți ce se coase.

Lumea învață accesând resurse gratuite (tutoriale video, planșe din albume vechi, sfaturi de la persoanele cu experiență) sau participând la cursuri contra cost. Cert este însă că în societate s-a produs o adevărată revoluție, pornită atât din țară cât și din diaspora, căci femeile vor să se întoarcă la origini și să restabilească relația cu bunicile, mătușile și străbunicele din neam, prin intermediul portului tradițional.

Aproape în fiecare oraș mare al țării există câte un grup de șezătoare, care aduce la viață o tradiție odată vie în fiecare sat românesc. La Sibiu grupul de șezătoare a început să se întâlnească în primăvara lui 2021, din inițiativa unei sibience întoarse acasă după o lungă perioadă petrecută în Statele Unite.


Am dorit să împărtășim cu voi atmosfera de bucurie și pace pe care am găsit-o la șezătoarea din Sibiu și să vă urăm un Crăciun îmbelșugat și bun, alături de cei ce vă sunt dragi.

De asemenea, mulțumim Muzeului ASTRA pentru găzduire – o parte din imagini au fost filmate în expoziția „Cămașa. Eleganța veșmântului”.

Ultima oră

Comentariul meu