Banca Mondială aprobă noi măsuri pentru a ajuta țările afectate de crize
foto Capital

Banca Mondială a aprobat noi inițiative prin care țările membre, afectate de dezastre naturale și alte crize, să poată accesa rapid fonduri de urgență din programele de împrumut existente, pentru a le ajuta să răspundă situației. Prin aceste modificări aduse seturilor de instrumente, statele pot primi imediat până la 10% din împrumuturile contractate, dar încă neaccesate, scrie portalul de știri Biziday.

Directorul general pentru operațiuni al instituției financiare internaționale a dat un exemplu pentru Reuters: o țară cu trei miliarde de dolari nedebursate dintr-un portofoliu de împrumuturi de cinci miliarde de dolari ar putea accesa instantaneu 300 de milioane de dolari în cazul unui uragan, cutremur sau a unei pandemii: “Auzim client după client, din țări cu venituri foarte mici până la țări cu venituri medii, spunând: <<Când ne lovește o criză, nu suntem pregătiți financiar și trebuie să facem tot felul de compromisuri teribile pe care nu am vrea să trebuiască să le facem>>”.

De asemenea, Banca Mondială va extinde accesul la finanțări de urgență mai mari, prestabilite, ca parte a viitoarelor programe de împrumut. O a treia componentă aprobată de consiliul executiv este extinderea utilizării asigurărilor pentru catastrofe, pentru protecția împotriva dezastrelor pe scară largă. Astfel, se va pune accent pe acele asigurări care garantează oferirea de ajutor în cazul unor catastrofe care se încadrează în anumite standarde.

Reuters notează că schimbările fac parte din eforturile Băncii Mondiale de a răspunde la efectele crizei climatice și de a extinde capacitatea de creditare. Un alt proiect pe care banca îl pregătește este cel prin care vrea să asigure un transfer mai rapid al banilor solicitați în cadrul împrumuturilor. Instituția are în acest moment peste 16 mii de angajați și durează, în medie, 27 de luni de la inițierea unui împrumut până la acordarea primilor bani.

Ultima oră

Comentariul meu