peste 10.000 de sași se strâng în august în centrul sibiului. peter maffay susține un concert la evenimentul din piața mare

După o pauză de mai mulți ani de la organizarea „Întâlnirii Internaționale a Sașilor”, evenimentul va fi reluat în 2024, la începutul lunii august. Sunt anunțate parade de costume populare săsești, expoziții, muzică live în Piața Mare și mult așteptatul concert al solistului Peter Maffay.

Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania a organizat marți o conferință de presă prin care au anunțat detalii despre cea de-a doua ediție a evenimentului „Întâlnirea Internațională a Sașilor” care se va desfășura în perioada 2-4 august. Martin Bottesch, președintele FDG Transilvania, Michael Schmidt, directorul fundației cu același nume, Wolfgang Köber, reprezentat Fundația M&V Schmidt Andrea Rost, vicepreședinte Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania au prezentat detaliile și programul evenimentului.

„Acest eveniment a fost planificat de câțiva ani. Trebuia să aibă loc în 2021 dar din cauza pandemiei a fost anulat. Este al doilea eveniment de această anvergură, primul a avut loc în 2017. De data aceasta motto-ul este „Pretutindeni acasă”. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Președintelui României, Klaus Iohannis. Scopul întâlnirii este de întări legătura sașilor emigrați cu țara din care au plecat și mai ales de a trezi interesul tinerei generații, care a crescut în altă țară decât România, pentru Transilvania adică pentru țara unde au trăit părinții și strămoșii lor”, a spus Martin Bottesch, președintele FDG Transilvania.
peste 10.000 de sași se strâng în august în centrul sibiului. peter maffay susține un concert la evenimentul din piața mare

50 de manifestări culturale în trei zile

Programul este foarte variat și va cuprinde aproximativ 50 de manifestări culturale care se vor desfășura în centrul Sibiului, respectiv în Piața Mare, Piața Mică și Piața Huet. „Dintre aceste evenimente, un loc deosebit îl deține o expoziției dedicată a 800 de ani de la împlinirea emiterii Diplomei Andreane de către regele Andrei al II-lea care pentru sași a fost un fel de constituție și pe baza căreia ei au putu să se formeze ca o comunitate și mai ales ca una constituită juridic. Această expoziție va fi inaugurată sâmbătă, 3 august, la Sala Thalia”, a mai declarat președintele FDG Transilvania.

peste 10.000 de sași se strâng în august în centrul sibiului. peter maffay susține un concert la evenimentul din piața mare

Cunoscutul solist Peter Maffay va urca pe scenă

Finalul „Întâlnirii Internaționale a Sașilor” va fi deosebit deoarece va urca pe scenă în Piața Mare cunoscutul cântăreț german, originar din România, Peter Maffay care va susține un concert în ziua de duminică, începând cu ora 20.00  Aceste concert este finanțat de către Fundația Michael Schmidt

„Mi-a făcut plăcere să am ocazia să sprijin primul concert al lui Peter Maffay, țara lui de origine. El s-a născut în Brașov, a emigrat în Germania și a devenit acolo unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți și anul acesta el sărbătorește ultimul concert în Germania și primul concert în țara lui natala, pe 4 august, în Piața Mare. Am deja multe ecouri că o să vină multă lume pentru concertul acesta și o să fie un eveniment precis unic pentru Sibiu, dar și pentru Transilvania”, a spus Michael Schimdt, directorul fundației cu același nume.


peste 10.000 de sași se strâng în august în centrul sibiului. peter maffay susține un concert la evenimentul din piața mare

Nelipsita parada portului popular

Unul dintre evenimentele importante va fi parada portului popular. Va începe din Piața Huet, va traversa Piața Mică, Piața Mare, strada Arhivelor, strada Cetății, strada Nicolae Bălcescu și va reveni în Piața Mare. Spre deosebire de 2017, în acest an se va confecționa pentru fiecare grup de participanți în parte și câte un panou în limba română ca publicul să știe din ce localitate este grupul respectiv. „După paradă, de pe scenă vor fi rostite cuvine de salut de către președinții asociaților săsești din diferite țări. De asemenea, președintele României este invitat să ia cuvântul. Pe scenă vor urca ansamblurile de dans care va fi deschisă de Junii Sibiului. Sâmbătă seară va avea loc un concert de muzică ușoară, la fel ca și vineri”, a spus Andrea Rost, vicepreședinte Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania.

Pe parcursul celor trei zile participanții vor putea cumpăra mâncare și băutură de la standurile amplasate, iar pe tot parcursul weekend-ului vor exista oferte speciale pentru tineri. „Acest program este organizat în  parteneriat de asociațiile de tineret ale sașilor transilvăneni și din Germania. Scopul este de a oferi tinerei generații posibilitatea de a se cunoaște, de a petrece timp împreună și de a lega prietenii, a spus Andrea Rost, vicepreședinte Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania.

Întâlnirea va fi una deschisă, unde poate participa oricine dorește. Dacă în 2017 au fost peste 10.000 de participanți, organizatorii se așteaptă ca și anul acesta să fie cel puțin la fel de mulți.

Organizatorii întâlnirii sunt Forumul Democrat al Germanilor, Biserica Evanghelică. Organizațiile sașilor din Germania, Austria, Statele Unite.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică