șeful centrului de pregătire al aft sibiu, colonelul adrian teodorescu: "fiecare zi ca militar nato aduce progres, învățând de la parteneri"
foto presaMIL.ro

Colonelul Adrian Teodorescu, șeful Centrului de Pregătire Militară din Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, este unul dintre veteranii care au servit sub umbrela NATO, iar perspectiva sa este clară: fiecare zi petrecută ca militar al NATO înseamnă progres, deoarece există parteneri de învățat alături.

“Pot confirma că fiecare zi ca militar în cadrul NATO înseamnă un pas înainte, deoarece nu ești singur; ai parteneri care îți pot oferi învățăminte, care te sprijină și te îndrumă. Întreaga mea carieră militară, precum și formarea mea profesională ulterioară aderării României la NATO, sunt strâns legate de această alianță, de operațiunile în care am fost implicat, de misiunile internaționale și de formele de pregătire în care NATO a avut un rol esențial”, a declarat Teodorescu pentru AGERPRES.

Cu o experiență de 36 de ani în Armata României, colonelul Teodorescu este conștient că participarea la misiunile internaționale NATO l-a ajutat să se perfecționeze.

“Participarea noastră în misiunile internaționale sub egida NATO, alături de ceilalți parteneri, a reprezentat practic momentul în care am trăit cel mai aproape de ceea ce înseamnă să fii un ofițer adevărat”, a subliniat el.

În plus, Teodorescu consideră că aderarea României la NATO a adus numeroase beneficii pentru armată.


“Mă aștept ca decidenții militari și politici din România să accepte cu adevărat provocarea și beneficiile oferite de NATO. Trebuie să înțeleagă că drumul nostru este strâns legat de alianță și că există multe de învățat și de câștigat din cooperarea cu NATO, în ceea ce privește pregătirea, modernizarea, mentalitatea și dezvoltarea. Personal, am numai așteptări pozitive de la NATO în ceea ce privește evoluția Armatei Române”, a adăugat el.

Colonelul Teodorescu își încurajează, de asemenea, studenții să învingă frica, considerând-o o parte esențială a curajului.

“Le spun studenților că frica este cea mai importantă componentă a curajului. Atunci când spui că nu îți este frică de ceva, ar trebui să te întrebi dacă ești sincer”, a subliniat el.

Pentru Teodorescu, evoluția sa în cadrul armatei a fost strâns legată de parcursul României în cadrul NATO, iar participarea la diverse misiuni sub egida acestei alianțe a reprezentat momente definitorii în cariera sa militară.

Ultima oră

Comentariul meu