consiliul județean sibiu construiește un refugiu pe vârful prejba. va putea adăposti 12 turiști și 6 salvamontiști

Un refugiu turistic pentru situații de urgență va fi construit pe Vârful Prejba în Munții Lotrului. Acesta va putea adăposti până la 18 persoane, fiind un punct de siguranță și reper al traseelor din această zonă. 

Consiliul Județean Sibiu vrea să construiască un refugiu turistic pentru situații de urgență, care să asigure adăpostul a 18 persoane – 12 adulți și 6 salvamontiști – pe Vârful Prejba (alt. 1745 m). Refugiul va fi amenajat la o distanță de aproximativ 680 metri de vârf și la aproximativ 710 metri de Cabana Prejba. 

„România are nevoie de o schimbare a paradigmei prezente de dezvoltare pentru a face față provocărilor secolului XXI. Trăim o perioadă marcată de procesul de globalizare, de accentuare a inegalităților și de agravare a problemelor de mediu. Strategia Națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 se adresează acestor provocări, propunând tranziția spre o dezvoltare durabilă bazată pe principiile și în spiritul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, ca membră a unei Uniuni Europene prospere și revigorate. Printre obiectivele de dezvoltare durabilă se numără și realizarea unui turism competitiv pe termen lung, dezvoltarea agroturismului, ecoturismului, turismului rural, balnear și cultural și îmbunătățirea imaginii României ca destinație turistică. Județul Sibiu este unul dintre județele țării în care dezvoltarea viitoare a activităților turistice, dată de specificitatea formelor de turism, va trebui să se axeze pe un turism durabil, pe un turism de tip verde, în care ar trebui valorificate toate resursele oferite de natură. Infrastructura, încă deficitară în ceea ce privește domeniul schiabil și traseele turistice pentru drumeție, impune realizarea unor intervenții de modernizare, consolidare și extindere, inclusiv prin îmbunătățirea accesibilității la obiectivele turistice de interes și sporirea conectivității între zonele centrale și cele periferice din județ”, explică reprezentanții CJ Sibiu necesitatea acestui proiect, în memoriul de prezentare depus la Agenția pentru Protecția Mediului în vederea obținerii autorizației de mediu. 


Munții Lotru oferă o listă largă de trasee montane care pot fi frecventate de iubitorii de drumeții. În prezent însă, în zonă nu există niciun refugiu sau o cabană în care se pot adăposti turiștii în caz de vreme rea sau pericole. Singurul popas este Cabana Prejba care, din nefericire, este dezafectată. Prin urmare, viitorul refugiu montan care se va construi în imediata apropiere a cabanei, va deservi turiștilor în caz de urgență, dar și echipei de la Salvamont. 

Refugiul va avea un regim de înălțime parter, cu o înălțime maximă la coamă de 5,40 metri. Suprafața construită și respectiv cea desfășurată vor fi de 60,76 mp. Construcția va fi împărțită în trei funcțiuni: zona de acces/spațiu comun (va cuprinde accesul cu depozitarea echipamentului și aria comună cu loc de lua masa), zona de dormit comună (cu priciuri în număr de 12 locuri, amplasate pe două niveluri, cu rafturi și spații de depozitare) și zona salvamont (cu priciuri în număr de 6 locuri, cu acces controlat și depozitare pentru echipamentul special al salvamontiștilor și cu acces către căminul tehnic). 

Valoarea estimată a investiției se ridică la 1.053.780,91 lei cu TVA. Perioada estimată pentru realizarea proiectului este de 14 luni. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică