permis auto de la vârsta de 17 ani în românia. specialiștii studiază propunerea de proiect de lege
foto: arhivă

În ţara cu cea mai mare rată de accidente rutiere din Europa, deputaţii propun ca permisul de conducere să fie obţinut de la vârsta de 17 ani, cu condiţia ca tinerii şoferi să fie însoţiţi atunci când conduc. Experienţa ar putea fi benefică pentru aceştia, cu condiţia ca adulţii care îi însoţesc să fie bine pregătiţi. Această schimbare vine în contextul în care, în prezent, adolescenţii de 16 ani pot obţine permisul de conducere pentru categoria B1, care le permite să conducă autoturisme de până la 20 de cai putere, informează Observatornews.

Noua lege nu mai are în vedere puterea maşinii, ci impune alte condiţii pentru minori. Până la vârsta de 18 ani, tinerii şoferi nu vor putea conduce singuri în trafic fără însoţitori adulţi cu o experienţă de cel puţin 10 ani la volan. În plus, în cazul încălcării regulilor de circulaţie, adultul însoţitor va răspunde în mod egal cu tânărul şofer. Chiar şi aflaţi pe scaunul din dreapta, aceştia vor fi supuşi testelor pentru alcool şi droguri.

Cristian Ichim, iniţiatorul proiectului, explică: “Proiectul prevede răspunderea solidară. Avem acum instructori auto care sunt solidari, la fel și examinatorul. Amenda nu va fi dată doar pentru încălcarea unei reguli de circulaţie, ci va fi stabilită în funcţie de gravitatea faptei, de către agentul constatator.”


O astfel de legislaţie există deja în unele state membre UE, precum Germania sau Austria, cu efecte pozitive asupra siguranţei rutiere. În anul 2022, în ţara noastră au fost înregistrate peste 28.000 de accidente rutiere, iar din totalul şoferilor implicaţi, 7.000 aveau sub 20 de ani, iar 136 dintre aceştia au pierdut viaţa.

Specialiştii sunt împărţiţi în privinţa acestui proiect de lege. Titu Aur, expert în conducere defensivă, spune: “Dacă adultul respectiv face parte din categoria de şoferi nepregătiţi sau insuficient pregătiţi care nu conştientizează cu adevărat pericolul, atunci este inutil în dreapta.” În același sens, Titi Cocean, instructor auto, adaugă: “Intervenţia este minimalizată. Nu poate decât să tragă frâna de mână sau să tragă de volan, dar nu are pedale să intervină, este foarte limitat.”

Ultima oră

Comentariul meu

Publică