primăria porumbacu de jos refuză să acorde dreptul la indemnizația de instalare pentru cadrele didactice pe motiv de "colaps financiar"

Trei cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Porumbacu de Jos își cer dreptul la indemnizația de instalare conform HG 281/1993 – Art.23 (1) privind salarizarea personalului din unitățile bugetare.  Potrivit legii ,,la încadrarea într-o unitate din alta localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate după absolvirea studiilor, personalul de specialitate beneficiază de o indemnizaţie de instalare echivalentă cu un salariu de baza corespunzător funcţiei, gradului sau treptei profesionale în care urmează a fi încadrat”.

Profesorii din Porumbacu de Jos care s-ar fi încadrat pentru indemnizața de instalare spun că au fost depuse cererile în decembrie 2022, la câteva luni după ce au ocupat posturile cu normă întreagă la Școala Gimnazială din comună, iar acestea au fost aprobate în Consiliul de administrație.

,,Am tot așteptat să ne includă în buget

Deși cererile au fost aprobate, profesorii nu au primit răspuns de la Primărie, iar în luna mai 2023 au revenit cu o solicitare prin care se cerea un punct de vedere oficial cu privire la acordarea indemnizației de instalare pentru cadrele didactice calificate, în temeiul HG 281/1993. Fără nicio posibilitate de a obține un răspuns cu privire la drepturile lor, profesorii au apelat la ajutorul unui avocat. Abia după discuția cu avocatul, primarița din Porumbacu de Jos, Georgeta Posa, a răspuns oficial.

Primăria s-a declarat în colaps financiar în fața profesorilor implicați

În luna iunie 2023, Primăria comunei Porumbacu de Jos a răspuns ,,În urma analizei vă aducem la cunoștință faptul că în bugetul de venituri și cheltuieli aprobate prin HCL nr.11/01.02.2023 nu au fost prevăzute cheltuieli cu această destinație.”. Reamintim că solicitarea a fost depusă de către unitatea școlară încă din decembrie 2022, timp în care Primăria ar fi putut aloca pentru anul 2023 aceste bugete. ,,Am fost în vara anului 2023 la Primărie, iar primărița ne-a spus sec <<Consiliul a votat împotrivă>>”, explică Roxana, profesor al Școlii Gimnaziale Porumbacu de Jos. ,,Am rugat-o să ne dea ceva în scris, ceva oficial, dar a refuzat. Doar ne-a adus la cunoștință că nu se poate că Primăria este în colaps financiar”, declară aceeași profesoară.


Bani puțini pentru școală

Deși profesorii și părinții au semnat un memorandum prin care cer alocarea unui buget conform costurilor de întreținere actuale și cheltuielilor aferente, Primăria Porumbacu de Jos nu răspunde solicitării legale. ,,De curând s-a oferit să ducă elevii din familii vulnerabile la Sibiu, în excursie, pe costurile Primăriei. Oare aceste costuri au fost cuprinse în bugete alocate din timp?”, se întreabă una din cadrele didactice. ,,Alocă bugete în cu totul alte direcții. Probabil fiind an electoral, era mai important să aloce pentru îmbunătățirea infrastructurii, să asfalteze niște drumuri care trebuiau asfaltate de mult timp, dar acum a găsit de cuviință să se întâmple asta”, spune profesoara care așteaptă să își primească drepturile de mai bine de un an.

Festivitate cu mult fast și minciuni

Cadrele didactice povestesc că s-au săturat ca în fiecare an, la deschiderea anului școlar, să asculte discursul primăriței Georgeta Posa, care promite investiții în unitatea școlară și în educație. ,,E doar un discurs sec, fals, că așa dă bine alături de decidenți, veniți la deschiderea anului școlar”.

Primăria Porumbacu de Jos răspunde doar în scris

Contactată telefonic, primarul Georgeta Posa a spus că nu are ce declarații să ne ofere, deoarece răspunsul l-a oferit în scris în luna iunie 2023. Primăria nu are aceste cheltuieli alocate. La scurt timp, Posa a revenit cu dorința de a îi transmite în scris solicitarea de informații pentru care fusese contactată, promițând un răspuns în termenul legal.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

Publică

  1. Nu ajung banii si pt. salariile celor doi asistenti personali ai primarului și pt profesori….priorități….și priorități…. Hai la vot!

  2. Functionari primariei Porumbacu nu tin cont de sesizarile cetatenilor si nu sunt niste profesonisti ,iar despre a atrage investitori,fonduri europene este nevoie de oameni capabili nu a muta vina unul pe altu