studiu: un îndulcitor folosit în industria alimentară cauzează apariția sindromului de colon iritabil

Cercetările recente arată că îndulcitorul neotam, deși potențează în mod plăcut gustul dulciurilor, al sucurilor sau al gumei de mestecat, ar putea avea efecte nocive asupra organismului.

Se numește neotam, este un compus chimic de mii de ori mai dulce decât zahărul și a fost dezvoltat în 2022 ca înlocuitor al aspartamului. Pe etichetele produselor apare, însă, menționat ca E961. Face parte, așadar, din generația nouă de înlocuitori ai zahărului și generează efecte negative asupra sistemului digestiv, potrivit stirileprotv.ro.

Acest îndulcitor a stârnit îngrijorări, după ce a fost întrebuințat masiv în ultimii ani în băuturi și alimente comercializate în Marea Britanie. Studiul recent arată că, în urma consumului de neotam, mai multe persoane au dezvoltat probleme la nivelul colonului, precum și rezistență la insulină. În cazurile grave, neotamul ingerat a declanșat chiar și sepsis, o afecțiune care provoacă, anual, decesul a peste 40 de mii de persoane în Marea Britanie.


Autorul principal al studiului, Dr. Havovi Chichger, susține că, în timp ce unii îndulcitori ar putea fi o alternativă sănătoasă, alții s-ar putea dovedi de-a dreptul toxici pentru corpul uman. Neotamul, de pildă, reprezintă o amenințare pentru sănătate, pentru că ar putea slăbi intestinul, prin îmbolnăvirea „bacteriilor bune”.

Primele descoperiri care demonstrează că neotamul poate avea un impact nociv asupra bacteriilor intestinale benefice au fost publicate în jurnalul medical Frontiers in Nutrition .

Ultima oră

Comentariul meu

Publică