salcia la mare căutare în cimitir şi în pieţele din sibiu de florii

Salcia este nelipsită la pomana care se face la Moşii de Florii, din ziua de sâmbătă, ziua de ajun a Floriilor, când sunt duse la biserică şi ramuri de salcie dar şi de răchită, care, apoi, la cimitir, sunt puse pe morminte, adesea în formă de coroniţă, dar şi de cruce.

Obiceiul care s-a păstrat până în zilele noastre include și împodobirea gospodăriei cu crenguţe de salcie, care se agaţă la poartă sau în alte locuri, iar după ce trec sărbătorile pascale ele se pun la icoană, unde se păstrează pe tot parcursul anului,  după cum se arată în scrierile etnografice.

Salcia, la mare căutare sâmbătă, în pieţe

salcia la mare căutare în cimitir şi în pieţele din sibiu de florii
Ramurile de salcie, vândute la piaţă, sâmbătă

Acesta este şi motivul pentru care atât în pieţele din Sibiu, cât şi la Cimitirul Municipal, ramurile de salcie sunt la mare căutare, în aceste zile. Ramurile se vând fie la legătură, cu preţuri între 3-5 lei, fie gata împletite sub formă de coroniţe, la un cost de 10-20 de lei.

Ramurile de salcie, duse la biserici în Sâmbăta lui Lazăr

Doar că ramurile de salcie din pieţe nu sunt sfinţite, dar sunt cumpărate spre a fi duse la biserică şi a fi puse pe masa de pomenire a morţilor, în ziua de sâmbătă, sau chiar duminica, de Florii, odată cu participarea la Liturghie.

salcia la mare căutare în cimitir şi în pieţele din sibiu de florii
Slujbă de pomenire a morţilor, în Sâmbăta lui Lazăr, la biserica de pe Bdul. Mihai Viteazul

Bisericile din Sibiu au fost pline, sâmbătă dimineaţa, zi cunoscută şi ca Sâmbăta lui Lazăr, de credincioşi care au participat la slujbele de pomenire a celor plecaţi.  Cei prezenţi au adus ramuri de salcie, spre a fi sfinţite, dar şi colivă, cozonaci, fructe, faină, ulei şi alte bucate, pe care le-au împărţit altora. Moşii de Florii este ziua când se fac pomeniri pentru sufletele celor decedaţi, încheindu-se acum Sărindarele, adică pomenirea morţilor făcută în fiecare sâmbătă din Postul Mare. În această zi de sâmbătă, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte.


Pregătiri în cimitire, pentru zilele din preajma Floriilor

Pregătirile pentru aceste zile aglomerate, când sute de credincioşii iau drumul cimitirelor pentru a împodobi mormintele celor dragi, au început încă din primele zile ale săptămânii, în aşteptarea Floriilor.

salcia la mare căutare în cimitir şi în pieţele din sibiu de florii
Flori şi salcie, scoase la vânzare pe trotuarul din faţa Cimitirului Municipal

Doar în Cimitirul Municipal au fost mobilizate, de marţi, zeci de echipe de îngrijitori, care să cureţe aleile, să tundă iarba, să verifice iluminatul şi să pregătească totul pentru ca mormintele să fie cât mai accesibile celor care vor veni cu lumină şi ramuri de salcie, în aceste zile de sărbătoare.

salcia la mare căutare în cimitir şi în pieţele din sibiu de florii
Mobilizare pentru activităţi de curăţenie în Cimitirul Municipal, în aşteptarea Floriilor

“Cositul ierbii, amenajările de igienizare şi, în general, curăţenia din Cimitir sunt activităţi pe care le efectuăm cu caracter periodic, dar în special acum vrem să fim pregătiţi pentru sărbători”, ne-a declarat Alberto Telcinschi, consilier juridic al administraţiei Cimitirului Municipal. Acesta ne-a mai precizat că tocmai caracterul periodic al lucrărilor este motivul pentru care activităţile respective se realizează prin contracte de servicii externalizate, dispuse de Primăria Sibiu, în a cărei subordine se află administraţia cimitirului.

Mormintele fără moştenitori, rămase neîmpodobite

Mai mult, consilierul juridic ne-a mărturisit că acţiunile de curăţenie, amenajare şi alte îmbunătăţiri din cimitir ar putea fi mult mai facile dacă nu ar exista multe morminte abandonate, pentru care titularii fie nu au realizat la timp succesiunile, fie concesionările au expirat, fie sunt multe alte situaţii juridice complicate, în care moştenitorii nu sunt clari. Şi care rămân neîmpodobite, în zilele de sărbătoare.

Cu acest prilej, Alberto Telcinschi a vrut să atragă atenţia titularilor de morminte sau succesorilor să se prezinte la sediul Cimitirului Municipal pentru a fi sprijiniţi să îşi clarifice situaţia juridică.  “Pentru mormintele care le aparţin, toate persoane ar trebui să le declare cu titlu de moştenire, odată cu succesiunea, la fel ca şi orice alt bun avut în proprietate”, a mai subliniat acesta.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică