povestea gemenilor geniali ai sibiului. paul și andrei au avut-o ca mentor pe bunica lor. „ne-a motivat să excelăm”

Paul și Andrei Țiplic sunt doi frați gemeni, elevi la Colegiul Național „Gheorge Lazăr” care au participat la probele de baraj pentru loturile care vor merge la fazele internaționale ale Olimpiadei de Geografie, amândoi calificându-se în lotul de juniori ce va participa la Olimpiada Europeană de Geografie de la Belgrad. Cei doi elevi câștigă adesea premii importante la olimpiade și concursuri, fiind pasionați nu doar de geografie, cât și de alte materii precum chimia sau fizica.

Cei doi elevi sunt recunoscuți în comunitatea sibiană pentru rezultatele excelente pe care le au la fiecare concurs la  care participă. În spatele reușitelor se află multă muncă, dedicare și, mai ales, pasiune. „Pentru noi, geografia înseamnă o pasiune, fiindu-ne foarte ușor să învățăm și să ne pregătim la această materie”, spun frații Țiplic.

Bunica din partea mamei, mentorul micilor genii

Bunica din partea mamei a avut o influență majoră asupra lui Paul și Andrei. Paul spune că bunica sa, fiind învătățoare, a știut cum să îi motiveze să exceleze. De asemenea, părinții au pus o amprentă în demersurile celor doi, fiindu-le mereu apropare și sprijinindu-i la fiecare pas. „Mentorul nostru a fost bunica din partea mamei. Ea ne-a motivat să învățăm și să excelăm, să ne susținem reciproc indiferent de situație iar părinții ne-au inspirat, fiind sprijinul nostru permanent. Însă, cunoștințele din geografie sunt datorate doamnei profesoare Ana Marinescu, care ne-a îndrumat pe tot parcursul anului școlar și care ne-a pregătit pentru această olimpiadă”, a spus Paul.

„Ne completăm reciproc”

Cei doi frați învață de multe ori împreună, iar cele mai frumoase rezultate au fost cele la concursurile la care au participat amândoi. Chiar și așa, apare și concurența între ei, mai ales când vine vorba de matematică. „În general ne susținem unul pe altul, dar în anumite domenii precum matematica există o ușoara concurență care ne motivează să fim cei mai buni. Însă, cele mai frumoase rezultate sunt la materiile la care am colaborat și am învățat împreună, căci ne completăm reciproc, în momentul în care unul dintre noi are nelămuriri sau a greșit”, povestesc frații Țiplic.

povestea gemenilor geniali ai sibiului. paul și andrei au avut-o ca mentor pe bunica lor. „ne-a motivat să excelăm”

Șahul și cititul, printre pasiunile gemenilor

Pentru Andrei cea mai mare pasiune este fizica, mult mai puternică decât cea pentru geografie. Pe lângă aceasta lui îi place să citească, să joace șah și să rezolve probleme la matematică. În schimb, lui Paul îi place foarte mult chimia și matematica și să citească romane psihologie sau distopice. De asemenea, ambii iubesc foarte mult informatica, rezolvând cu mare plăcere probleme și exerciții.

Vor să studieze în străinătate

Atât Andrei, cât și Paul își doresc ca după terminarea liceului să studieze mai departe în străinătate. Andrei vrea să urmeze o facultate de prestigiu de fizică, iar Paul își dorește să se specializeze în domeniul chimiei și biochimiei. „Andrei dorește să urmeze o facultate de fizică, în străinătate, cu aprofundare în matematică, dorind să se specializeze în domeniul fizicii teoretice. Eu doresc să mă specializez în domeniul chimiei sau biochimiei, de asemenea la o facultate din străinătate. Opțiunea de a studia în străinătate este motivată de dorința de a avea acces la cea mai bună infrastructură de studiu și cercetare în domeniile menționate”, povestește Paul.


povestea gemenilor geniali ai sibiului. paul și andrei au avut-o ca mentor pe bunica lor. „ne-a motivat să excelăm”

„Vrem să ne întoarcem învingători”

Paul și Andrei s-au calificat la Olimpiada Europeană de Geografie care se va desfășura la Belgrad. Dacă pentru Paul probele Olimpiadei desfășurate la Constanța nu au reprezentat o provocare, Andrei a avut mai multe emoții. Andrei a participat și la Olimpiada Națională de Fizică desfășurată la Brașov, după care a mers direct la Constanța pentru Olimpiada la Geografie.

„Ne-am pregătit sistematic din a doua parte a anului școlar, însă baza cunoștințelor noastre, care ne-au ajutat să ne calificăm mai departe, a fost începută încă din clasa a cincea. Pentru mine, probele olimpiadei nu au fost ceva nou, știind de la ediția anterioară la ce să mă aștept, însă pentru Andrei totul a fost nou și, evident, emoțiile au fost mai mari. El a venit la Constanța direct de la Brașov, unde a participat la Olimpiada Națională de Fizică. Pregătirea intensă pe care am făcut-o a dat roade”, spune Paul.

Cei doi frați își doresc să se întoarcă învingători de la Olimpiada Europeană de Geografie din Serbia.Dorim să ne întoarcem în țară învingători, cu medalii de la Olimpiada Europeană de Geografie din Serbia, atât noi cât și ceilalți doi colegi, componenți ai lotului național de juniori”, spune Andrei.

povestea gemenilor geniali ai sibiului. paul și andrei au avut-o ca mentor pe bunica lor. „ne-a motivat să excelăm”

„Emoția a fost foarte puternică”

Părinții spun că au avut tot timpul emoții pentru Paul și Andrei atunci când vine vorba de participarea la concursuri, însă la Olimpiada Națională de Geografie, emoțiile au atins un alt prag. „Ca părinți nu putem fi decât mândri de realizărilor lor și de faptul că munca depusă de ei primește și răsplată, deoarece în spatele reușitelor sunt ore, zile și ani de muncă. Paul și Andrei, deși sunt foarte competitivi, participă la competiții nu doar pentru bucuria câștigării unor premii, ci mai degrabă pentru validarea cunoștințelor acumulate. Am fost prezent aproape la toate ceremoniile de premiere ale olimpiadelor naționale la care au participat și de fiecare dată emoțiile au fost, poate, mai mari decât ale lor. La Olimpiada Națională de Geografie emoția a fost mai puternică decât oricând, atunci când am auzit anunțul că amândoi vor face parte din echipa de juniori a lotului național pentru Olimpiada Europeană”, a spus tatăl copiilor.

povestea gemenilor geniali ai sibiului. paul și andrei au avut-o ca mentor pe bunica lor. „ne-a motivat să excelăm”

Tatăl copiilor mai spune că pasiunea prentru citit și cunoaștere le-a fost insuflată la o vârsta fragedă de către familie și în mod special de către bunică. „Dacă îi întrebați care este disciplina pe care o au mai aproape de sufletul lor Andrei o să spună că aceasta este fizica, la care a fost pe primul loc la faza județeană și a participat și la Olimpiada națională, unde a luat diploma de onoare, iar Paul chimia, la care a fost, la rândul său pe primul loc la faza județeană. Cu aceeași plăcere abordează și matematica și științele naturii, Paul fiind olimpic la ambele. Dar ca să vă răspund la întrebare aș zice că pasiunea pentru citit și cunoaștere în general le-a fost sădită de la vârstă fragedă prin lecturile pe care li le citeam noi, părinții și bunica maternă”, a mărturisit tatăl.

Citește și: Doi frați gemeni din Sibiu s-au calificat la Olimpiada Europeană de Geografie. Paul și Andrei merg la Belgrad 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică