scandalul de xenofobie din jina: casa tinerilor amenințați de vecini, spartă de un localnic. „bănuiesc că avea benzină în sticlă” (video)

La începutul lunii martie, un scandal de xenofobie s-a iscat în  Jina. Ramona și Petrișor și-au cumpărat anul trecut o casă în Jina din dorința de a reveni în țară, însă vecinii „i-au întâmpinat” cu o atitudine discriminatorie, dată fiind etnia femeii. Visul soților de a se reîntoarce „acasă” pare să se transforme într-un coșmar, recent unul dintre vecini fiind suprins în timp ce intră ilegal în casa celor doi, aflați în prezent în Germania. Mai mult, aceștia bănuiesc că vecinul și-ar fi propus să le incendieze casa, însă s-ar fi răzgândit.

Un vecin al familiei care și-a cumpărat o casă pe strada Prislop din Jina a fost surprins joi, pe camerele de supraveghere în timp ce intră infracțional în curtea, respectiv casa acestora. Mai mult, acesta avea o mână o sticlă în care pare să fie benzină. Imediat ce a văzut imaginile, Petrișor a sunat la Poliție.

„Mi-a fost spartă casa din localitatea Jina, de pe strada Prislop, în data de 1 mai ziua la 16.30. Eu am văzut doar seara notificare prin care am fost anunțat că cineva a fost în curte. Am încercat să sun la la poliția din Jina și mi-au spus să sun la Săliște. Cei de la Săliște mi-au spus că doar a doua zi pot merge pentru că nu este o urgență. Am făcut plângere online, așa cum am fost îndrumat, fiind plecat în străinătate. Poliţia din Săliște a fost joi la faţa locului. Se pare că unul dintre vecini a intrat în casă, a oprit camerele de supraveghere şi a sustras nişte bunuri. A luat televizorul și router-ul de la internet. Acum nu mai funcționează camerele de supraveghere pentru că nu mai este wireless. Nu a luat mare lucru, undeva la 300 – 400 de lei este toată paguba, însă este grav că cineva ne-a spart casa”, spune Petrișor.

Petrișor se teme ca vecinul să nu fi avut alte gânduri mult mai grave decât acelea de a fura un simplu televizor. Se teme să nu fi vrut să îi dea foc casei. „Problema este că eu bănuiesc că avea benzină în sticlă și cred că fapta aceasta are legătură cu conflictul de acum două luni. Nu știu dacă el a vrut să facă asta sau cineva l-a împins de la spate. Când am fost în țară acest vecin a venit într-o zi la noi în curte să ne ceară o sârmă și s-a mai uitat în stânga în dreapta să vadă ce lucrăm la casă. Eu atunci cred că el a luat cheie sau ceva, de a putu intra în curte. Probabil de atunci a venit cu o altă intenție, nu să ceară o sârmă, pe care i-am și dat-o”, declară Petrișor.


Citește și: Scandalul de xenofobie din Jina. Ies la iveală noi cazuri. Localnic: „Au zis că îmi dau foc la casă”

Reamintim că Petrișor și Ramona și-au cumpărat anul trecut o casă în Jina din dorința de a reveni în țară, după mai mulți ani petrecuți în Germania. Însă când s-au întors în țară pentru a începe să renoveze casa, vecinii s-au arătat revoltați că printre ei va locui o persoană de etnie romă, fapt ce i-a determinat să meargă la primărie pentru a lua măsuri. Ajunși la Primăria din Jina, soții Grigore erau așteptați în sala de ședință de mai mulți locuitori de pe strada Prislop. În cadrul ședinței, care nu a durat mai mult un sfert de oră, vecinii proaspeților proprietari s-au arătat indignați de faptul că pe strada lor urmează să locuiască o persoană de etnie romă.

Citește întraga poveste aici: Familie din Jina amenințată de vecini după ce au cumpărat o casă în sat. Ramona și Petrișor se simt discriminați: „Și noi suntem ca ei, nu suntem animale” 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică