cnair relansează licitația pentru supervizarea lotului 2 al autostrăzii sibiu - făgăraș
foto PeUndeMerg.ro

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a reluat licitația pentru contractul de supervizare pe lotul 2 al Autostrăzii A 13 Sibiu-Făgăraș, stabilind un nou termen-limită pentru depunerea ofertelor până la data de 20 mai 2024.

Această licitație, evaluată la aproximativ 50 de milioane de lei, a fost inițial lansată în aprilie 2023, însă a fost suspendată pentru o perioadă după ce proiectanții au depus peste 100 de solicitări de clarificare. CNAIR a necesitat mai multe luni pentru a răspunde întrebărilor, iar termenul inițial pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 7 iunie 2023, scrie Economedia.

Toate cele patru loturi ale secțiunii Sibiu (Boița)-Făgăraș, parte din Autostrada A 13 Sibiu-Brașov-Bacău, au contracte de proiectare și execuție semnate cu constructorul Makyol din Turcia, al doilea constructor ca și număr de kilometri de autostradă contractați. Deși Makyol se află în etapa de proiectare pe toate cele patru loturi (68 km), CNAIR nu a semnat niciun contract de supervizare în urma lansării licitațiilor pentru consultanță independentă.

Lotul 2, care se întinde de la Avrig/Mârșa la Arpașu de Jos, are o lungime de 20 de kilometri și include 25 de poduri și viaducte, cele mai notabile fiind podul peste râul Avrig și viaductul peste Valea Dincota. Valoarea estimată a contractului de supervizare se situează între 48 și 57 de milioane de lei, iar durata totală a contractului este de 182 de luni, dintre care 124 de luni sunt dedicate etapei de garanție.


În ciuda emiterii ordinului pentru începerea etapei de proiectare în februarie 2024, Makyol a început deja forajele geotehnice în avans. Pentru Lotul 1, au fost depuse 5 oferte pentru supervizare pe 9 aprilie.

În ceea ce privește celelalte loturi, lucrările de proiectare sunt în curs pe Lotul 3 (Arpașu de Jos – Sâmbăta de Sus) și Lotul 4 (Sâmbăta de Sus – Făgăraș), cu estimări pentru evaluarea ofertelor și desemnarea câștigătorilor în lunile următoare.

Autostrada Sibiu – Făgăraș, o investiție de aproape 7 miliarde de lei, are o durată de realizare de 4 ani și reprezintă prima secțiune a Autostrăzii dintre municipiile Sibiu și Brașov (A3 Râșnov). Pentru secțiunea II Făgăraș – Brașov (48 km), CNAIR a semnat un contract cu SEARCH pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate și Proiect Tehnic, iar pentru proiectarea preliminară a Autostrăzii Brașov-Bacău (A13), se preconizează semnarea unui contract cu Consitrans.

Ultima oră