sibienii au acum posibilitatea de a obține certificatele de naștere, deces sau de căsătorie în format digital

Începând cu data de 8 mai 2024, cetățenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanța, Slobozia, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara și județul Ilfov au posibilitatea de a obține certificatele de naștere și deces în format digital, alături de opțiunea de a solicita și varianta fizică a acestor acte la cerere. Această inițiativă marchează o nouă etapă în procesul de modernizare a activității de înregistrare a evenimentelor de viață, naștere și deces, desfășurată de către ofițerii de stare civilă.

În luna aprilie, a fost implementat “Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC” la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale ale județului Ilfov, prin înregistrarea în format digital a deceselor și nașterilor. Astăzi, 8 mai 2024, această inițiativă s-a extins și în cele 7 municipii reședință de județ menționate, cu sprijinul Direcțiilor Județene de Evidență a Persoanelor și a direcțiilor locale de evidență a persoanelor implicate, notează Adevarul.

Punerea în funcțiune a acestui sistem la nivel național este planificată să se desfășoare etapizat, cu finalizarea programată pentru data de 24 septembrie 2024. Proiectul, denumit “Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC”, cod SMIS 2014+ 120025, este cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.


Implementarea acestui proiect a beneficiat de sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate. Valoarea totală a proiectului se ridică la 184.920.864,06 lei cu TVA, din care 155.964.263,64 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate (POC), 28.952.894,61 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din bugetul național, iar 3.705,81 lei reprezintă cofinanțarea eligibilă a beneficiarului.

Această inițiativă reprezintă un pas important către digitalizarea procesului de eliberare a actelor de stare civilă, facilitând accesul cetățenilor la aceste documente și contribuind la eficientizarea serviciilor publice.

Ultima oră