close up photo of a healthcare professional holding a nebulizer
Photo by Gustavo Fring on Pexels.com

Ce este terapia cu aerosoli? 

Terapia cu aerosoli este recomandată de către medic în cazul anumitor afecțiuni destul de grave, cum ar fi astmul bronșic, infecții respiratorii, otite sau pneumonii și poate fi realizată fie la spital de către personalul competent, fie acasă de către fiecare părinte în parte. Pentru asta vei avea nevoie de aparate cu aerosoli care se mai numesc și nebulizatoare. Îl vei găsi oriunde pe internet sau în farmacii.

Cum funcționează? Se introduce doza recomandată de medicament lichid în aparat care se va transforma într-un fel de abur sau ceață, inhalat de copil printr-o mască sau dispozitiv bucal. Pentru bebeluși sunt recomandate aparatele care au mască, iar dispozitivele bucale sunt pentru copiii mai mari care înțeleg cum să țină acea piesă în guriță.  

Cum se fac corect aerosolii? 

Dacă pentru un adult nu pare cine știe ce procedură, când vine vorba de copii sau bebeluși lucrurile se complică. Micuții nu înțeleg importanța acelui aparat și de multe ori se pot împotrivi. Asigură-te că reușești să-i atragi suficient atenția astfel încât să nu plângă, pentru că plânsul poate sabota procesul de inhalare și aerosolii nu-și vor mai face efectul.

Apoi, asigură-te și că inhalatorul este curat și funcționează normal, că ai înțeles bine instrucțiunile și-l folosești corect. Ai grijă să te speli bine pe mâini înainte să pui soluția în nebulizator. Igiena este un aspect esențial. 


Cum alegi nebulizatorul potrivit? 

Pe piață există multe variante de aparate cu aerosoli. Medicul sau farmacistul îți pot recomanda varianta cea mai potrivită pentru copilul tău, însă e bine să ții cont de câteva aspecte înainte să-ți cumperi un nebulizator. 

  • Alege un aparat ușor de utilizat. Procedura oricum este destul de complicată atunci când vine vorba de copii mici, iar dacă ai un aparat cu instrucțiuni complicate îți va fi mult mai greu și riști să nu-l folosești corect, iar medicamentele să nu-și mai facă efectul.
  • Nu te uita după cel mai ridicat preț. Evident că primează calitatea produsului, însă ține cont și că piesele se pot strica și trebuie înlocuite, mai ales când vine vorba de copii. Așa că nu e cazul să cumperi de fiecare dată tot ce e mai scump. Nu întotdeauna un preț ridicat înseamnă mai multă calitate. 
  • Încearcă să găsești un aparat care să nu facă prea mult zgomot. Oricum va scoate sunete, însă zgomotul prea puternic îi poate speria pe copii, ceea ce înseamnă că nu vor fi prea cooperanți. 
  • Asigură-te că toate piesele care fac parte din alcătuirea aparatului pot fi curățate și sterilizate cu ușurință.
  • Aerosolii din medicamentul de administrat trebuie să iasă continuu, fără pauze. În acest caz, fie te va ajuta recomandarea medicului, fie recenziile altor utilizatori. 
  • Alege tipul de nebulizator: cu compresor, cu ultrasunete sau cu mesh. 

Când devine periculoasă terapia cu aerosoli

Nu se contestă beneficiile terapiei cu aerosoli în cazurile specifice. Prin aerosoli, tratamentul are o eficiență mai crescută, iar efectul este destul de rapid. Ameliorează rapid tusea productivă și simptomele alergiei la ambrozie.

Însă trebuie să știi că există și cazuri când procedura poate deveni periculoasă pentru copil și pot apărea destule efecte adverse. Acest lucru se întâmplă în momentul în care părinții folosesc nebulizatorul fără recomandarea medicului, după sfatul altor părinți, ori în urma unei recomandări anterioare sau atunci când nu se respectă doza potrivită vârstei copilului.

Ultima oră