cel mai avansat avion de luptă de pe planetă a aterizat, pentru prima dată, la noi în țară

Cel mai performant avion de luptă din lume a ajuns și în România! Acesta a aterizat, în premieră, pe aeroportul Băneasa din Capitală. Avionul va participa la Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) 2024, cea mai mare expoziție militară din regiunea Mării Negre. F-35 este considerat cel mai performant avion de generația a cincea, iar România are în plan să semneze, anul acesta, contractul privind achiziționarea a 32 de astfel de aeronave.

F-35 Lightning II, cel mai performant avion de luptă din lume, produs în Statele Unite, este vedeta Black Sea Defense and Aerospace, cel mai mare eveniment regional dedicat apărării şi securităţii. Aeronava este prevăzută cu un radar de ultimă generaţie, dar și cu un sistem de bruiaj. Avionul supersonic mai are în dotare peste 8 tone de bombe de precizie, un tun, muniţie şi şase rachete, ceea ce îl transformă într-o fortăreaţă care nimiceşte tot pe o distanţă de 2.300 de kilometri. Mai mult de-atât, avionul este aproape imposibil de detectat.

Aeronava F-35 costă peste 100 milioane de dolari și participă pentru prima dată la o expoziţie în Europa. Negocierile între autoritățile române și Forțele Aeriene Americane au durat șase ani, pentru ca acest avion să fie prezent, în premieră, expoziția de tehnică militară, acolo unde, deocamdată, îl putem doar admira. Dar din 2030, aparatul de zbor F-35 ar putea intra în dotarea aviaţiei române. Ministerul Apărării a alocat, pentru achiziționarea a 32 de astfel de avioane, un buget de peste 6 miliarde de dolari.

În prezent, România deține o escadrilă completă de F-16, achiziționate din Portugalia, care formează Escadrila 53 Vânătoare la Baza 86 Aeriană Borcea. De asemenea, România are în derulare un contract pentru achiziționarea a încă 32 de avioane F-16 din Norvegia. Aceste avioane F-16 vor asigura tranziția către F-35, potrivit Defense România.

Black Sea Defense and Aerospace, evenimentul care este la cea de-a 9-a ediţie, aduce la Bucureşti peste 400 dintre cei mai mari producători globali de armament şi vehicule de luptă militară.
Pe lângă avionul funcțional, la expoziția militară ROMAERO va fi expusă și o machetă de F-35 la scară 1:1.

Potrivit Stirileprotv.ro, evenimentul de la Romaero se va desfăşura între 22 şi 24 mai. Primele două zile sunt dedicate, exclusiv, vizitatorilor oficiali, militari şi de afaceri. Vineri, accesul în expoziţia exterioară este permisă şi publicului larg.

Ultima oră