județul sibiu are unul dintre cele mai moderne aeroporturi din românia
Județul Sibiu are unul dintre cele mai moderne aeroporturi din România

Președinta Consiliului Județean Sibiu și candidată pentru un nou mandat, Daniela Cîmpean, a explicat care au fost rațiunile care au condus la realizarea celei mai mari investiții a unei autorități publice din județ din ultimii 30 de ani: modernizarea si extinderea Aeroportului Internațional Sibiu.

„Noi aveam cifrele și era foarte  limpede că avem un potențial enorm de creștere a operațiunilor pe Aeroportul Sibiu. Însă acest potențial nu putea fi atins dacă rămâneam cu terminalul și facilitățile la nivelul de dinainte de 2023. În plus, informațiile pe care le aveam încă de atunci arată că a fost  ultima șansă reală pentru o astfel de investiție˝– spune Daniela Cîmpean.

Președinta Consiliului Județean Sibiu este și membră a Comitetului European al Regiunilor  în comisiile pentru Resurse Naturale (NAT) și  pentru Politică Economică (ECON), astfel că accesul său la discuțiile de la Bruxelles a fost permanent și benefic pentru Sibiu.

„Știu că sunt unii care de câte ori au ocazia defilează cu statistica zborurilor de pe Aeroportul Internațional Sibiu. Ce nu spun ei sunt toate cifrele și ascund potențialul de creștere. Astfel, la nivelul statelor Uniunii Europene, în anul 2023, din punct de vedere statistic fiecare locuitor a zburat de 2,6 ori, în timp ce în România media a fost de doar 1,2. Așadar, există potențial de creștere, iar orice entitate cu activitate economică și-l calculează, iar dacă poate să se apropie de acel potențial cu investiții făcute din fonduri atrase  – în cazul nostru din  bani europeni-  este obligată să facă asta. Aeroportul din Sibiu are asigurate acum condiții optime de dezvoltare˝– spune Daniela Cîmpean.

ce a contat când s-a decis investiția de la aeroport. daniela cîmpean: „există potențial de creștere, iar dacă nu se făcea acum, nu se mai făcea deloc”
Suprafața terminalului a fost extinsă de la 6.200 la 22.300 mp

Interesul Uniunii Europene pentru proiecte de genul celui de la Sibiu a scăzut considerabil după finalul lui 2023, așa că posibilitatea ca Aeroportul sibian să mai poată beneficia vreodată de sumele  pe care le-a folosit în modernizare este  de acum minimă sau chiar zero.

„Am avut o șansă și am profitat de ea! Nu o să se ne mai întâlnim cu o astfel de ocazie, iar o dovadă în plus sunt și restul investițiilor  de acest gen din România. Este simplu de observat câte alte aeroporturi, mult mai mari, au făcut exact ce am făcut și noi. Ce e drept,  nu într-un timp atât de scurt, de doar 11 luni˝– afirmă Daniela Cîmpean.

permanenta legătură cu constructorii au permis finalizarea lucrărilor în doar 11 luni
Permanenta legătură cu constructorii au permis finalizarea lucrărilor în doar 11 luni

Modernizarea Aeroportului Internațional Sibiu a fost un exemplu de operativitate  și de colaborare între entități publice și private. Contractul a prevăzut extinderea terminalului și modernizarea, odată cu  dotarea cu echipamente de ultima generație.

„Este vorba despre 64 milioane de euro, o sumă care a atras responsabilități uriașe. Pentru fiecare cent există răspunderi majore, pentru fiecare parte din contract au fost necesare proceduri, documente, analize, evaluări și recepții. Totul în doar 11 luni și fără că măcar o zi să se întrerupă zborurile˝– explică Daniela Cîmpean.

Aeroportul Internațional Sibiu dispune astăzi de cele mai moderne echipamente de securitate aeroportuară din România, care utilizează inclusiv inteligența artificială și camere de termoviziune. Procedura de îmbarcare a fost simplificată prin crearea de linii „drop-of” ce trimit bagajele direct la cală și de automate de self check-in. Sunt montate porți electronice, cu acces pe baza cărții de îmbarcare, scanere care verifică bagajul de mână fără a fi necesară scoaterea electronicelor sau a sticlelor cu lichid.

„Am centrat toată această investiție pe nevoile actuale ale pasagerilor și pe perspectivele de viitor ale Aeroportului. Fiecare componentă a modernizării are la bază analize în legătură cu simplificarea și scurtarea timpului de acces pentru pasageri în zonele de îmbarcare, cu îmbunătățirea experienței  în Aeroportul nostru. De asemenea, investițiile au legătură cu posibilitatea ca Aeroportul Sibiu să-și crească operațiunile oferind companiilor aeriene servicii la standarde de calitate tot mai exigente în contextul implementării Pactului verde european”, spune Daniela Cîmpean.

automatic border control, sistem care permite verificarea automată a documentelor, unic pe un aeroport regional
Automatic Border Control, sistem care permite verificarea automată a documentelor, unic pe un aeroport regional

Potrivit președintei Consiliului Județean, Aeroportul Internațional joacă un rol deosebit în câteva dintre direcțiile strategice  de dezvoltare ale Sibiului.

„Turismul este unul dintre exemplele la îndemână, iar obligația noastră este să oferim conectivitate cât mai diversă prin drumurile cele mai bune și prin condiții de aerogară moderne. În plus, Aeroportul este important în dezvoltarea economică a județului, dar și în menținerea legăturii sibienilor cu rudele din străinătate. Am ținut cont de toate aceste argumente în elaborarea acestui mare proiect˝– a mai spus Daniela Cîmpean.

 

ce a contat când s-a decis investiția de la aeroport. daniela cîmpean: „există potențial de creștere, iar dacă nu se făcea acum, nu se mai făcea deloc”
Noi zboruri de pe Aeroportul Sibiu au fost operaționalizate după finalizarea investiției

Publicat la Comanda PNL Filiala Sibiu, cod AEP 21240015

 

Ultima oră