o lucrare de camilian demetrescu, va fi expusă în premieră la sibiu, la muzeul național brukenthal
foto Agerpres

O lucrare de tapiserie semnată de Camilian Demetrescu, care se află în Palatul din Vatican, va fi expusă pentru prima dată în România, la finalul lunii iunie, în Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, a anunţat muzeul sibian într-un comunicat de presă transmis vineri AGERPRES.

“Este o bucurie să organizăm această expoziţie. Au fost mai multe persoane care au contribuit ca opera şi artistul Camilian Demetrescu să se întoarcă în ţară…cu ajutorul operei sale. Mulţumesc familiei Demetrescu, soţiei Mihaela şi fiului Emanuel, mulţumesc doamnei ministru Raluca Turcan pentru sprijin, doamnei Gabriela Dancău ambasadorul României la Roma, domnului Federico Mollicone, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Parlamentului italian, cu care am avut onoarea să mă întâlnesc în acest an la Roma şi să discutăm organizarea acestei expoziţii, dar şi a altor evenimente, şi tuturor celor implicaţi. Este o restituire a unui artist important ce s-a născut în România şi a activat în Italia. Cu o operă extraordinară, Camilian Demetrescu este unul dintre cei mai interesanţi artişti. Este un privilegiu ca în această expoziţie, cu acordul Vaticanului, o lucrare de tapiserie din Palatul Apostolic din Vatican, acolo unde Sanctitatea Sa Papa primeşte vizitele, să avem împrumutată o superbă tapiserie.De asemenea, familia şi-a exprimat bucuria ca o lucrare a artistului să fie donată şi să rămână în colecţia Muzeului nostru”, a declarat managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă.

Lucrarea de tapiserie va fi expusă în muzeul din Sibiu, împreună cu alte lucrări, în cadrul celei mai importante expoziţii dedicate artistului, prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la naşterea artistului – Camilian Demetrescu. Întoarcere/ Ritorno.

Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional Brukenthal în parteneriat cu Civita Mostre E Musei S.P.A. din cadrul Parlamentului italian, Ambasada României în Italia şi familia Demetrescu.

Cu acest prilej vor putea fi admirate în expoziţie mai multe lucrări de sculptură, pictură, desen, documente dar şi tapiserii, una dintre acestea fiind adusă din Palatul Apostolic din Vatican, unde în sala de audienţă şi de întâlniri diplomatice ale Papei există expuse mai multe lucrări semnate de Camilian Demetrescu.

Artistul s-a născut în România în 1924, unde a desfăşurat activitatea sa de scriitor şi istoric de artă în presă şi la radiourile şi televiziunile de stat, s-a mutat în Occident în 1969, solicitând azil politic în Italia.

După fuga din ţară în 1969, zece ani face artă abstractă, încercând să se vindece de “realismul socialist”. Este considerat de marele critic de artă Giulio Carlo Argan al cincilea mare nume în arta italiană. În timp înţelege ce trebuie făcut. Se converteşte de la abstracţionism la arta simbolistică sacră. Întoarcerea spre simbol începe în anul 1977, în timp ce restaurează împreună cu familia, la Gallese (la nord de Roma), o biserică romanică din secolul al XII-lea (“Sfinţii Filip şi Iacob”), devenită apoi monument istoric. Locul îl marchează profund, îi schimbă viaţa şi arta. Se reapropie de creştinism.

Doi ani mai târziu, la Paris, îl cunoaşte pe Mircea Eliade. Lui îi datorează în cea mai mare parte hotărârea de a renunţa la artă abstractă. Descoperă şi înţelege tezaurul artei creştine medievale şi se dedică unei arte cu caracter spiritual. Organizează expoziţii în mai toate oraşele mari din Italia, dar şi în Franţa. Lucrările sale sunt prezente în mai multe biserici. În 1986 este invitat de Comisia Pontificală pentru Artă din Vatican, împreună cu 33 de artişti europeni, pentru a ilustra Divina comedie. La editura “Il Cerchio” din Rimini îi apăr cărţile: În Patul lui Procust. Aforisme şi desene despre paradoxurile secolului XX, Exil (1995), precum şi volumele dedicate Simbolului în arta romanică: Solstiţiul etern, dedicat bazilicilor din Italia centrală şi Proverbe de piatră, dedicată domurilor din Piacenza şi Ferrara). Îi apare la Bucureşti, la Editura Albatros, volumul memorialistic Exil. Încercările labirintului (1997) şi apoi Exil. 1995-2009. Întoarcerea la simbol, publicat de Muzeul Literaturii Române (2009). În urma Revoluţiei din 1989, constituie în Italia “Comitetul Pro România”, prin care organizează transporturi cu ajutoare şi publică în două ediţii Biblia tradusă de Gala Galaction, pe care o difuzează în ţară. Ţine conferinţe la Şcoala de la Sighet şi la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti. Artistul se stinge din viaţă la Gallese, în 6 mai 2012.

“Arta actuală a lui Demetrescu” scria despre el Mircea Eliade, marele său prieten, “pare să se ofere unui om contemporan ameninţat să-şi piardă treptat toate libertăţile… Demetrescu crede că, redescoperind aceste semne simbolice şi descifrându-le sensul ascuns, omul de astăzi ar putea coborî la sursele arhetipale ale experienţei umane, pentru a-şi înţelege mai bine destinul”.

Ultima oră