atmosferă electrizantă la maratonul internațional. peste 9.000 de participanți au alergat pe străzile din centrul sibiului pentru mai multe cauze (galerie video foto)

Peste 9.000 de alergători iau parte în acest weekend la Maratonul Internațional Sibiu, susținând împreună 51 de cauze caritabile. Sâmbătă, 25 mai, centrul Sibiului a fost cuprins de un val general de entuziasm. Printre alergători se numără și participanți veniți din alte județe, precum Hunedoara sau Cluj, dar și din străinătate.

Pompierii de la ISU Sibiu au alergat în costume de intervenție

În premieră anul acesta, 50 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru ” și reprezentanți ai Organizației Voluntarilor SMURD Sibiu au alergat pe diferite distanțe, purtând costumele de intervenție.

Alergătorii de la ISU și SMURD vor să achiziționeze un manechin de training medical (Advanced Life Support și Traumă), esențial în formarea personalului din sănătate. Dispozitivul realist permite exersarea și îmbunătățirea abilităților într-un mediu sigur, simulând diverse scenarii medicale. Dezvoltarea abilităților precum intubația, imobilizarea fracturilor, resuscitarea și colaborarea în echipă sporește competența personalului medical în îngrijirea pacienților.

„Sunt pompier ISU de 14 ani. Cauza pentru care am alergat este achiziționarea unui suport ALS pentru SMURD care oferă avantaje în antrenamente și ne face mai buni. Împreună cu colegii mei pompieri, și cu colegii de la SMURD, suntem 50. Fiecare aleargă pe distanțe diferite pentru aceeași cauză, să susținem împreună viața. Am ales să alerg pe o distanță de 10 kilometri, în premieră cu costumul de pompier. Este foarte greu, dar nu m-am lăsat. Dacă eu nu dau exemplu, atunci cine?”, a spus Cătălin.

Atracția zilei au fost cățeii, care au alergat alături de stăpânii lor, „umăr la umăr”

Reprezentanții Asociației pentru Protecția Animalelor și Naturii Animal Life au alergat pentru a strânge fonduri necesare sterilizării gratuite a unui minim de 250 de animale (câini și pisici de rasă comună) în cabinetele veterinare din Sibiu, prevenind astfel mii de cazuri de abandon, accidente și suferință. La eveniment, alături de alergători, au participat și câini, spre bucuria tuturor celor prezenți.

„Lucrez la Asociația Animal Life de opt ani și acum alergăm să facem viața mult mai ușoară pentru animăluțe, să sterilizăm și să oprim cumva abandonul pentru sufletele astea. Sunt 5 km, este cursa de cross. O să alergăm lejer. Suntem și cu animăluțele după noi. Alerg cu trei căței, mai sunt colegele mele cu încă doi. Avem grijă de mult mai mulți, un număr destul de mare, mai mult de 60 de căței”, a spus Alina Durcău.

Maratonul a adunat participanți din mai multe județe dar și din străinătate

Printre participanți s-au numărat și persoane din alte județe. Alexandru și Denis au venit din Cluj, iar Robert din Hunedoara. S-au pregătit intens pentru maraton și și-au atins obiectivul de a obține un timp bun.

„Am venit de la Cluj Napoca. Am ales să alerg Cross-ul de 10 km pentru Asociația Concordia. Mă pregătesc aproximativ de 6 luni de zile. Faceți sport, este bine pentru viață!”, a spus Alexandru Sălăjan.

„Vin din Cluj Napoca și alerg pentru Asociația Timp și Suflet care dezvoltă un program care pomovează educația pentru sănătate în școli. Alerg 10 kilometri și mă pregătesc de câțiva ani pentru cursa asta”, a spus Denis Vidrean.

„Am venit din Hunedoara și am alergat 10 kilometri pentru Asociația Copil Unicat, pentru copii cu probleme neuromotorii și mă bucur să văd atât de multă lume aici care donează deoarece copiii sunt viitorul acestei țări. Mi-am propus să scot sub o oră și am reușit să scot 59 de minute, am fost la limită, dar am reușit să îmi ating obiectivul”, a spus Robert Trofin.

Alexander, un cetățean german, a alergat pentru Sibiu cu Demnitate

La cursa de 10 km a participat și Alexander Knappe, venit din Germania, pentru a susține Asociația „Sibiu cu Demnitate” și proiectul „Combaterea sărăciei menstruale”. Această echipă luptă împotriva sărăciei menstruale, oferind sprijin femeilor din medii vulnerabile.

„Sunt cetățean străin și alerg pentru Asociația Sibiu cu Demnitate. Am alergat 10 kilometri și a fost o experiență super faină. Mi-am propus un timp de o oră și jumătate și am scos o oră și 15 minute. Sunt fericit”, a spus Alexander Knappe din Germania.

În sprijinul copiilor au venit și Valeer și Ștefan care au alergat câte 10 kilometri pentru SOS Satele Copiilor și Asociația Copil Unicat ce luptă pentru copiii cu autism.

„Alerg din partea RETRASIB. Am alergat pentru 10 kilometri și a fost foarte ok. Mi-am propus să nu depășesc o oră, am alergat 51 de minute. Campania pentru care alerg este SOS Satele Copiilor și mă bucur”, a spus Valeer.

„Am alergat la maratonul de 10 kilometri. Este prima dată când particip. Nu am avut un scop ca timp deși cred că am fost destul de ok. Am alergat pentru copiii care suferă de autism. Vibe-ul a fost superb, am văzut foarte mulți susținători care ne-au încurajat de pe margine, ceea ce ne-a ajutat enorm. Mai mult ca sigur că voi mai participa și vreau să rup pragul de 10 kilometri și să merg mai sus”, a spus Ștefan Zsolt.

Ultima oră