anpc avertizează părinții că unele jucării pot pune copiii în pericol

Paul Anghel, directorul general al Direcției Generale de Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană (ANPC), avertizează părinții cu privire la pericolele pe care le-ar putea întâmpina în dorința de a oferi cele mai populare cadouri copiilor cu ocazia zilei de 1 iunie.

Directorul ANPC a lansat un avertisment pe pagina sa oficială de Facebook, subliniind aspectele la care părinții trebuie să fie atenți atunci când achiziționează jucării pentru copii, mai ales în contextul apropierii Zilei Copilului, pe 1 iunie.

„Copiii se bucură dacă primesc o jucărie nouă și atractivă, iar ziua de 1 iunie este o ocazie de a le oferi un cadou practic și util, care să le aducă zâmbete pe chipurile lor.
Dar, dacă vreți să dăruiți o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastă, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi”, spune Paul Anghel.

Părinții sunt sfătuiți să achiziționeze jucării exclusiv din magazine specializate, unde se oferă documente de achiziție, precum facturi sau bonuri fiscale. Aceste documente sunt esențiale pentru soluționarea eventualelor reclamații. Totodată, părinții ar trebui să selecteze jucării adecvate vârstei și abilităților copilului, având în vedere avertismentele clare privind grupa de vârstă recomandată. Jucăriile necorespunzătoare vârstei pot prezenta riscuri semnificative. Asigurați-vă că jucăriile au inscripționate, vizibil și durabil, următoarele informații: – Datele producătorului și/sau importatorului (nume, denumire comercială sau marcă și adresă); – Numărul unic de identificare al jucăriei (tip, lot, număr de serie sau alt element de identificare); – Marcajul de conformitate CE, care certifică siguranța jucăriei.

Dacă jucăriile au dimensiuni reduse, informațiile menționate anterior trebuie să fie afișate fie pe ambalaj, fie într-un document ce însoțește jucăria. Este esențial ca persoanele care achiziționează jucării să verifice existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, precum și a indicațiilor privind măsurile de precauție necesare pentru anumite categorii de jucării. Aceste informații trebuie să fie obligatoriu traduse în limba română.


„Sfătuiesc părinții să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici. De asemenea trebuie să respecte atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „ATENȚIE. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.
Fraza ”ATENȚIE. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani. Fraza și simbolul nu trebuie puse împreună. După achiziționarea unei jucării părinții trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire”, spune directorul ANPC.

Directorul ANPC sfătuiește părinții să supravegheze în permanență copiii atunci când se joacă

Copiii trebuie supravegheați când se joacă, iar părinții trebuie să se asigure că jucăriile sunt adecvate vârstei și abilităților copilului, respectând cerințele de siguranță. Jucăriile diferă ca material și utilizare, astfel că trebuie respectate cerințele de siguranță specifice. Pentru tobogane, leagăne, inele suspendate și corzi, părinții trebuie să primească instrucțiuni de utilizare și montare de la vânzător pentru a verifica periodic elementele de susținere și a evita asamblarea incorectă și accidentele.

Conform sursei citate, jucăriile funcționale care reproduc produse destinate adulților trebuie să poarte avertismentul „ATENȚIE! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!” și să fie însoțite de instrucțiuni de utilizare și măsuri de precauție pentru evitarea pericolelor.

Patinele și skateboardurile destinate copiilor trebuie să fie însoțite de avertismentul: „ATENȚIE! Folosiți echipament de protecție.” De asemenea, vor fi incluse recomandări privind echipamentul de protecție adecvat.
Este esențială examinarea periodică a jucăriilor pentru a elimina cele care sunt deteriorate sau uzate și care pot reprezenta un pericol pentru sănătatea și siguranța copilului. Este recomandat să aruncați jucăriile stricate.

ANPC a confiscat mai multe jucării tip „slime” falsificate

Anumiți operatori economici comercializează produse tip slime contrafăcute, despre care nu se cunosc detalii clare, fiind ambalate în cutii fără etichete. În compoziția unora dintre acestea a fost identificat boraxul, o substanță chimică utilizată în fabricarea detergentului și a săpunului.

„Avertizez asupra faptului că, în urma acțiunilor de control, comisarii ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au identificat la comercializare jucării periculoase de tip slime, notificate prin sistemul Safety Gate(https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport), motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora”, a mai spus diresctorul ANPC.

În Statele Unite ale Americii și în Marea Britanie, presa a raportat numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanțe chimice. În plus, boraxul, odată inhalat, poate provoca iritații severe în tractul digestiv.

Atenție la jucăriile care imită produsele alimentare


De asemenea, pe piață au fost găsite jucării care imită diverse produse alimentare. Aceste jucării, care reproduc mâncăruri, fructe, legume și dulciuri, deși nu sunt produse alimentare reale, au formă, miros, culoare și ambalaj atractive pentru copii. Acestea pot fi confundate cu produsele alimentare și, prin introducerea în gură sau înghițire, pot pune în pericol sănătatea și chiar viața copiilor.

Lipsa declarației de conformitate, care stipulează că îndeplinirea cerințelor legale a fost demonstrată, sau completarea incorectă a acesteia, reprezintă o problemă majoră. Au fost identificate și produse periculoase: pistoale cu bile care prezintă risc de rănire a utilizatorilor, jucării de tip “YO-YO” cu conținut de lichid și șnur elastic extensibil, având risc de strangulare și sufocare, precum și risc chimic din cauza lichidului conținut. De asemenea, jucăriile din pluș, la care nu era specificată grupa de vârstă, prezintă pericol de sufocare prin înghițire. Din aceste motive, s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestor produse.

Foto: Facebook-Paul Anghel.

Ultima oră