se scumpește asigurarea obligatorie pentru locuințe, iar cine nu o face riscă amenzi

Asigurarea obligatorie pentru locuințe ar putea deveni mai scumpă din cauza fenomenelor meteorologice din ce în ce mai devastatoare la nivel global. În prezent, polița de asigurare costă 130 de lei pentru locuințele moderne și 50 de lei pentru cele construite din chirpici. Deși despăgubirile pot ajunge până la 20 de mii de euro, doar două din zece case sunt asigurate.

Potrivit Observatornews.ro , statul român achită celor care au poliţe obligatorii maximum 100 de mii de lei, pentru daune produse exclusiv din cauze naturale – inundaţii, cutremure şi alunecări de teren. Instituţia ia în calcul majorarea sumei care trebuie plătită începând de anul viitor.  

„Monitorizăm în permanenţă situaţia şi da, în ceea ce priveste evenimentele catastrofale, determină în mod automat şi o modificare a costului reasigurării crae în acest moment pentru noi este cel mai mare cost al companiei”, spune Nicoleta Radu, director PAID, citată de Observator. 

Anul trecut, o Hotărâre de Guvern a dus la o majorare de 30% a prețurilor.

„Reasiguratorii îşi rectifică, îşi ajustează tarifele pentru că deja am avut parte în Europa de niste daune majore pe schimbările acestea climatice, pe cutremure. Deja există o presiune în sistemul de reasigurări internaţional”, spune Marius Constantin, broker de asigurări.

Cu toate acestea, doar aproximativ 23% dintre proprietari au o asigurare împotriva dezastrelor naturale. În cazul în care sunt depistaţi fără asigurare obligatorie, proprietarii riscă amenzi de până la 500 de lei. Până acum s-au dat însă doar avertismente.

Ultima oră