iohannis și 11.46

iohannisIn ianuarie `99 m-am mutat in Sibiu, unde am lucrat ca jurnalist, in urmatorii 7 ani. Tin minte perfect stadiul in care era orasul atunci, o urbe batraneasca si plictisita, in care oamenii erau satui de cei pe care-i alesesera.

O opinie de Mădălina Luca Scutelnicu

Se tot perindasera pe la Primarie, cu efect zero asupra binelul comunitatii. M-am obisnuit destul de greu cu atmosfera orasului, care amutea odata cu venirea serii. Zgomotul obloanelor din lemn, trase peste ferestre, ma scotea din sarite. O vreme, mi-a lipsit forfota din Iasul meu…

La alegerile din 2000, toti cei din redactie (n.r. Monitorul de Sibiu) au fost distribuiti pe la sectiile de votare, cu misiunea de a face sondaje la iesirea de la urne si a comunica in timp real informatiile catre echipa care le centraliza.
Iohannis Klaus Werner, un profesor de fizica devenit cunoscut dupa ce preluase postul de inspector scolar general, era creditat cu oarece sanse in competitia pentru fotoliul de primar, fiind vizibil construit din alt aluat decat restul politicienilor. Nu si-a facut campanie electorala costisitoare, cu surle si trambite, nici n-a distribuit din elicoptere flyere (cum a facut un aspirant la Parlament), peste gropile din asfalt. Acolo unde era asfalt, evident, pentru ca 60% dintre strazile din oras erau pe atunci neasfaltate.
Iohannis a venit in fata sibienilor cu numele german si cu un mesaj scurt, extrem de inspirat: “Pentru ca treaba sa mearga ceas!”. Aceasta a fost modul lui de a promite si de a-si lua angajamente.

CITIȚI ȘI: Președintele IOHANNIS ÎNDRĂGOSTIT lulea de CARMEN. Pedala 60 de kilometri ca să o vadă!


In cel de-al doilea tur de scrutin, inainte de ora 24, am reusit sa centralizam datele de la sectiile de votare. Numele celui pe mana caruia ajungea Sibiul, era Iohannis, cu toata marja de eroare posibila.
N-am sa uit cat traiesc, euforia din redactie! Nu eram prea ancorata inca in viata Sibiului, dar era evident ca Iohannis insemna altceva. Avusese o campanie absolut decenta, iar in fata discursului sau sec si serios, paleau orice incercare de atac si orice lista cu promisiuni, de care oamenii erau satui. Ne-am strans, cu totii, in jurul unui coleg care pusese mana pe telefon si formase numarul lui, sa-i spuna vestea cea mare. Nefiind prima data cand dadeam astel de vesti unui proaspat ales, ne asteptam sa fie in al noualea cer, si sa ne invite la o bauta zdravana, asa cum se obisnuia. Cateva secunde bune a tot sunat telefonul, pana sa raspunda noul primar. Cu voce calma, aproape adormita, rostind cuvintele intr-un mod specific, a spus doar atat: “Va mul-tu-mesc fru-mos! Dar a fost o zi grea si ma odihneam. Oricum, aflam vestea si dimineata”. Si asta a fost tot. Era, clar, construit din alt aluat! Iar procentul cu care castigase in fata candidatului PSD, era neasteptat: 70%.
Pana la urmatoarele alegeri, din 2004, orasul s-a transformat vizibil, iar sibienii l-au ales pentru a doua oara, cu un scor incredibil – de 88,7%. Oamenii au constientizat ca se intampla ceva cu orasul lor, ca se misca lucrurile, si l-au mandatat in continuare pe Iohannis, pentru a-si continua proiectele.
In 2008 a castigat din nou, cu 83,26% din voturi, iar in 2012 cu 77,89%. Procentele i-au scazut putin inainte de ultimul mandat, nu pentru ca sibienii si-ar fi pierdut increderea in el, ci pentru ca l-au sanctionat, oamenii simtindu-se parasiti, cand a acceptat propunerea de a fi premier. Pe mainile cui ar fi lasat orasul, el, Iohannis-ul nostru? Cam asa gandeau. Stiti ce e interesant? Ca numarul etnicilor germani din Sibiu nu depaseste 1.500. Asadar, nu se poate spune ca a castigat pentru ca a fost votat de sasi, ci pentru ca a reusit sa ne convinga pe noi, ceilalti.
Astazi, cei mai multi dintre sibieni au inteles ca mecanismul de conducere creat in Primarie de Iohannis e atat de bine pus la punct, incat ne-am descurca si daca ar parasi fotoliul, mandatand cu incredere pe cineva care sa-i preia stafeta. Astazi, niciun cunoscut de-al meu, care l-a sanctionat la vot in 2012, nu-l mai judeca pentru ca are aspiratii mai inalte.
Imi plac teribil oamenii punctuali. E o calitate a celor organizati, raspunzatori, pentru care cuvantul dat e litera de lege. In Sibiu, mai ales printre jurnalisti, e proverbial obiceiul lui Iohannis de a te accepta la o discutie, la ore iesite din tipar. Daca motivul discutiei nu e de urgenta maxima, esti sunat inapoi de cineva de la cabinetul lui si anuntat ca, intr-o marti, sa zicem, in data de 7, primarul Sibiului te asteapta, la ora 10:27. E strict problema ta daca iti permiti sa uiti sau sa intarzii. In acea marti, in data de 7, la ora 10:27, usa primarului se deschide, pentru ca tu ai confirmat prezenta la intalnire. Da, noi ne miram teribil, insa asta inseamna, de fapt, normalitatea.
De curand, un prieten jurnalist mi-a povestit un episod care ar trebui predat la cursurile despre caracter, organizare si punctualitate, daca s-ar inventa vreodata asa ceva. Stabilise o intalnire cu Klaus Iohannis, tot asa, pe la un 11:46. Ziaristul a ajuns mai repede cu vreo cateva minute. Tot mai repede, iesise si primarul dintr-o sala unde oficiase o casatorie. L-a gasit pe jurnalist asteptandu-l in aticamera, l-a salutat, a trecut pe langa el si a intrat in birou, unde a mai stat cateva minute, pana a batut ceasul 11:46. Pentru ca aceea era ora cu care cazusera de acord amandoi. Asta nu inseamna impolitete, ci o agenda pe care o respecti cu sfintenie, pana la ultima secunda. E dovada clara ca fiecare ora are aceeasi valoare, unde scrie ca intalnirile se fixeaza doar la si jumatate, ori la fix? Si mai e atitudine, care obliga la comportament similar.
Cat despre Sibiul de astazi, pot sa spun doar atat. Vinerea, imi e ingrozitor de greu sa ma decid la ce evenimente sa particip in weekend si la care sa renunt. Nu ma mai deranjeaza deloc zgomotul obloanelor trase pe inserat, pentru ca nu se mai aud. Se aud concerte, focuri de artificii, vocile celor iesiti din case. In oras, la evenimente, merg ori pe jos, ori cu vreun taxi, ca sa nu pierd vremea cautand un loc de parcare. Noi, sibienii, am avea unde parca, daca nu ne-ar ocupa spatiul masinile venite din toate colturile tarii. Le dam intaietate lor, din respect pentru ca fac un efort sa bata drumul pana aici, ca sa vada Sibiul. M-am obisnuit si cu “traficul greu” din centrul orasului, mai exact cu grupurile de turisti japonezi care isi intind aparatele foto in toate directiile, de te simti obligat sa te apleci, ca sa nu le intri in cadru. Si m-am mai obisnuit cu un lucru. Indiferent ca e chemat pe scena, in calitate de organizator de evenimente, sau traverseaza singur Piata Mare, in drum spre birou, cand apare Iohannis, oamenii incep sa-l aplaude…
Fiind conectata la viata orasului si din interior (cu obiceiul jurnalistic de a verifica informatiile din mai multe surse) as putea combate, punctual, fiecare atac nedrept pe care e nevoit Iohannis sa-l suporte in aceasta campanie. Dar, nu acesta e scopul textului de fata, are cine sa-i ia apararea.
Eu, doar despre semnificatia lui 11:46, am vrut sa vorbesc…in rest, fiecare sa-si aleaga presedintele, dupa calitatile pe care le descopera si le admira la fiecare candidat.

CITIȚI ȘI:

Scrisoarea unei românce care a stat la coadă să voteze la Paris. Se citește viral pe internet!

Te fac să îți fie rușine că ești român…

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

154 Commentariu

Publică

  1. Mult adevar! Si eu am trait vremurile relatate de jurnalista. L-as vota oricand si presedinte si primar pe dl. Johannis. Fiindca imi place decenta si normalitatea.

  2. Cristi n-are dreptate.Ilastept pe Johannis de la 10,45 la vot .Este 11,12 si nu este nicaieri. Il votam,acum nu!!!A dat dovada ca este ca si Basescu!!!

  3. Oameni buni noi romanii suntem buni numai la vorbe dar fapte nu , trebuie mers la vot pentru a incerca a face o fapta nu o vorba caci etnici rromi nu merg pe vorba ci pe fapte ca tre sa iasa ponta si merg la vot iar noi restul ne mincam unghiile acasa si ne tot gindim cu cine sa votam iar cind neam decis sa mergem e prea tirziu ca se anunta cine a iesit presedinte si mai mult ca sigur nu ne convine si plingem ca ne sufocam cea mai scirboasa etnie din romania . Logic samne sufoce ca ei si au ales liderii noi romanii nu si treaba asta am traito pe propria piele intro sectie de vot in romania unde rromii erau la vot iar romanii nu . Eu va urez bine vom intra in noua rromania caci oricum in vest cam asa cred aia ca se scrie romania si toti suntem bruneti m

    1. Poate ar fi cazul sa invatam cum se scrie corect gramatical si apoi sa ne apucam de postat replici pe internet

      1. Adica, cei care stiu mai putin bine gramatica nu au voie sa-si spuna parerea? Sau oare pt ca nu vb o limba la cel mai ridicat nivel inseamna ca nu ai imaginatie, idei, solutii? Asta ne tine in umbra celorlate tari, orgoliul prost, nationalismul, ingamfarea, discriminarea. Prostimea celor ” destepti”.

        1. Voi vreti sa votati un NEcunoscator al lb romane… Leaga 2 fraze in 7 minute Si face 100 de dezacorduri. Care lucru bine facut ? Bordurile lui Videanu ? Autostrazile lui Berceanu ? Care lucru bine facut ? Ascunderea lui Blejnar ? Care dle ? Hai sictir !

  4. E vorba de o tara numita ROMANIA, nu de un land german ! Tara asta e locuita de romani nu de sasi ! Sau inca n-ati priceput ca Romania va fi condusa de romani ?

    1. Pana acum Romania a fost condusa de romani, si iata rezultatul, au vandut-o in mare parte strainilor, cu steag cu tot. Imi doresc ca Ponta sa fie urmatorul presedinte al Romaniei, asa ca o lectie pentru toti cei care il voteaza. Numai bine 🙂

    2. esti limitat rau, extremist si periculos. ia-ti lozincile canceroase si roaga-l pe tudor gheorghe sa te gadile la sfincter, pentru ca esti constipat. imi cer scuze, dar alta explicatie nu meritati, nu merita. ia cauta-i la origine pe toti romanii tai puri si afla din ce tinuturi se trag, arianule care esti tu arian, of… daca mai au vreo relevanta ineptiile astea, in secolul 21

    3. Tarian, usor, usor sa nu-ti crape vena, ar fi pacat. KLaus Iohannis este roman, de etnie germana. Asta pentru a incerca sa te lamuresc. Nici Ponta nu e tocmai roman, ca se lauda cu nush ce neamuri albaneze. Asa ca hai, du-ti isteria in alta parte.

    4. Traiane ia-te de mana cu Ponta! Dar te avertizez, crede-ma, tu vei muri de foame si de frig iar el va trai bine mersi, imbracat in hainele tale, pe bani tai, in casa ta. Si ca sa stii si tu, nimeni nu ia nimic si Romania va ramane intraga, asa cum a fost si pana acum. Trebuie sa stii caci conform Constitutiei, statul este inalienabil, indivizibil. Iar daca vreodata cineva va cuteza acest lucru, la timpurile noi pe care le traim, va trebui supus la vot , aici intrand toata populatia acelui stat, bineinteles persoanele cu drept de vot. Asa ca inainte de a te gandi la astfel de lucruri incearca sa privesti logic situatia. Daca intradevar Iohannis ar fi fost acest tip de om ai fi avut acum un SIBIU legat de ungaria sau germania sau ar fi fost probleme asa cum au fost cu un Laszo sau un Funar. Deci, despre cine si ce vorbim? Eu te intreb NU VREI SA TRAIESTI MAI BINE?

    5. La fel au protestat romanii si inainte de urcarea pe tron a regelui Carol I…………ca vezi doamne nu e roman. Si pentru asta, cu toate ca nu era roman de-al npstru ne-a obtinut independenta!!!!!!! Daca pana acum ne-au condus numai si numai romanasi de-ai nostri si NIMIC nu a mers bine, de ce ne incapatanam sa ii mentinem in fruntea noastra? Decat sa ii dam sansa unuia care s-a dovedit cat decat eficient, ne incapatanam sa le permitem unor pui de comunisti sa ne fure iar si iar!!! Buna gandire. “Decat sa ma conduca eficient un strain, mai bine sa ma fure un roman!”

  5. pentru cei ce nu inteleg, nu se alege la presidentie un partid ci o personalitate, (sper) mai putin in ce-l priveste pe Ponta, si de ales nu avem decat din acesti doi, deci…

    p.s.
    analizati insa personaltiatile dupa rezultatele ce le pot prezenta din munca de pan-acum, in speranta ca vor continua si-n viitor la nivem de tara, nu stiu daca Ponta poate sau are ce sa arate din trecutul lui ca fiind realizare, desi este premier!

  6. Am o singura intrebare pt.cei care-i gasiti nod in papura lui Johannis:Cu ce va ajutat Ponta sau PSD-ul?

  7. Si mie mi-ar fi placut sa-l aleg, dar in dezbateri ne-a aratat ca nu stie nimic. Daca tace si face e bine, dar daca tace si nu stie ce face sau cu ce se mananca guvernarea unei tari, e grav. Orasul nu este o tara. Sa zicem ca a crescut enorm, dar avem de-a face cu problemele tarii, diferite decat cele ale unui oras. Sistemul sanitar, infrastructura, educatia, categoriile vulnerabile , coruptia la nivel inalt. Sunt foarte mari probleme, iar un zambet si niste fraze invatate pe de rost, nu-mi arata ca e constient in ce se baga. Sa nu mai zic cu cine s-a aliat. Cand va ajunge presedinte, e obligat sa-i apere, ca doar l-au propulsat. Acolo nu mai e vorba despre mita, furt, e vorba sa-i aperi pe oamenii care te-au sprijinit. Si asta va face. Au fost aparati suficient de Basescu, vor fi aparati pana la moarte. Eu nu pot sa votez cu niciunul. Doar sa stiti ca si eu sunt fana a bunului simt, a civilizatiei, a respectului, a dialogului civilizat, a lucrului bine facut, a corectitudinii, cinstei, etc, dar nu sunt fana Iohannis. Nu atribuiti toate valorile in care credeti unui om, ca s-ar putea sa fiti dezamagiti. De Ponta nu comentez , ca intrece limitele bunului simt. Poate fi competent, dar competenta nu-i da nici un drept sa-si bata joc de oameni.

    1. Fantastic, toti stiti deja ce o sa faca omul asta. De ce nu iti deschizi cabinet de ghicit viitorul draga? Tot rationamentul tau este construit pe “daca”.

      Vis-a-vis de vorbit, din 2000 incoace toti au stiut sa vorbeasca deosebit de frumos, dar nu au facut nimic.

    2. Deci intre un semn de intrebare si unul care isi bate joc de oameni, il alegeti pe al doilea…interesant. Pacat ca multi culti prefera sa se ascunda in spatele “nu voi vota cu niciunul”.

    3. Cred ca domnul Iohannis nu facuse cursuri de specializare inainte sa fie votat primar in Sibiu, ci a pornit oarecum de la zero si cu toate astea, a reusit sa isi indeplineasca onorabil functia de primar. Pe de alta parte, ponta cunoaste fara indoiala tot ceea ce e legat de guvernare, la fel ca si basescu sau iliescu…dar ceea ce stiu folosesc in favoarea propriilor interese, deci nu ma incalzeste cu nimic faptul ca ponta imi poate vorbi 3 ore neintrerupt despre orice aspect politic, atata timp cat nu face nimic bun pentru tara. In cazul lui Iohannis mizez pe onestitate si bun simt, restul va veni de la sine. O seara fumoasa 🙂

    4. ai scris tu tare frumusel, dar daca spui de ponta ca intrece limita bunului simt si totusi nu te duci la vot … sincer m-am saturat de astia de tineri de stam la calculator seara si comentam iar ziua votului va duceti la bere. hai sa mai stam la discutie si duminica, dupa ce ai votat

  8. Cred ca uitat ca Iohannis face parte din PNL nu PSD. Poate ca PNL-ul este, in acest moment sustinut de PDL, dar asta pentru ca PDL-ul “uraste” mai mult PSD-ul decat PNL-ul. Sa nu uitam de incapatanarea PNL-ului. Garantez ca nu vor accepta sa fie “controlati”, “obligati”, “luati peste picior” de atat PSD cat si de PDL. Nici PNL-ul nu simpatizeaza PDL-ul. Nu degeaba au fost aliati cu PSD-ul. Dar clar nu mai simpatizeaza nici cu PSD-ul pentru ca au vazut cat de avuti de putere sunt si cat fura. Ca toti de altfel, dar PSD-ul are numai “campioni” in aceasta…problema. Acum faceti cum doriti. Nu degeaba am luptat la revolutie. Sa scapam de comunisti si sa voteze liber, cu incredere si fara prejudecati toti romanii, fie din Romania sau stabiliti in alte tari. Lucru cu care, din cate se pare, Ponta nu prea este de acord.

    1. Oare de ce trebuie sa tot asociam partidele?Care de altfel toate sunt cu oameni corupti, pentru ca asta e, traim intr-o tara in care coruptia e in floare. Deviza mea?Sa aleg un presedinte, nu un partid! Sa aleg omul in care cred, si sa pot sa aduc un argument logic de ce i ofer acest vot. Oameni buni, votati omul, nu partidul!

  9. Incerc sa sintetizez un gand care nu-mi da pace si care dupa cele doua intalniri dezbatute, interpretate si mult analizate de tot felul de specialisti, a devenit parca si mai clar conturat: de la Ceausescu (impuscat de noi, ramanii) incoace, nici un ales nu a “corespuns” dupa…Noi am fost si atunci, noi suntem si acum…Ponta stie asta la fel si Iohannis. De toti presedintii care i-am avut am vrut sa “scapam” si nu la final de mandat ci imediat ce constatam ca nu corespunde daca se poate, dar nu stim ce vrem de la ei cu adevarat si nu-i alegem cu inima ci dupa vorbele la care am cascat gura cand isi faceau campania. Deci, noi i-am “invatat” ca asa castiga! Si figura se repeta iar cei avizi de putere sunt din ce in ce mai buni la asta…si atat. Romania de astazi are nevoie de un om care in campanie e bun atacant? Cine a invatat strategii de campanie ofensive, chiar agresiva, inspira incredere? s-o fi pregatit pentru ca vrea unitate? pentru binele romanilor? simtiti voi asta? sau e disperat sa castige? a simtit cineva in cele doua confruntari mesajul sau interesul pentru NOI, ROMANII? eu personal am simtit doar o etalare mai talentata, prelucrata, cu iz clar de ipocrizie si o etalare mai stangace evident neprelucrata dar fara acel iz ipocrit. Cum sa te confrunti pt aceasta functie inalta in stat atacand persoana rivala? jignesti toti oamenii care sunt de partea lui si de aici dezbinarea. Nu se pot confrunta pe strategii? pe fapte? pe metode? pe idei? pe principii?ca niste intelectuali ce se vor in fruntea noastra, a tuturor romanilor si cine va fi ales va fi si presedinte pentru romanii care NU l-au preferat. Cu cat castigi mai agresiv, la fel de agresiv vei fi taxat la prima dezamagire pe care o vei aduce celor care au votat…pro sau contra. O confruntare echitabila, barbateasca, diplomata si eleganta m-ar fi convins ca am invatat ceva in cei 25 de ani…

    1. Foarte frumos comentariul, presupun ca vine din partea unei persoane care detine creier, lucru din ce in ce mai rar intalnit in ziua de azi..Un lucru mi-a placut la domnul Iohannis in confruntarea dintre dumnealui si domnul Ponta. Faptul ca si-a cerut scuze pentru orice posibila jignire adusa adversarului sau in cadrul campaniei sale electorale. Mi s-a parut un gest de oarecare umilinta pe care si l-a asumat, un gest pe care numai oamenii evoluati din punct de vedere intelectual (si spiritual) il fac. La domnul Ponta nu am observat decat tupeu..Numai bine 🙂

  10. Nu sunt venită din alte părți ci din stramosi in Sibiu mai precis in cartierul Turnisor locuiesc si acum ;d-l Klaus n-a dorit sa asfalteze o strada si anume piața Iancu de Hunedoara ,care pe vremea sasilor era asfaltata ;a zis sa fiu multumita ca e canal ;abia in 2012 cu ajutorul celor de la consiliu când au ajuns Cindrea cu membrii lui am reușit sa asfaltam ;in timp am învățat sa iau cei bun de la sasi ,dar au rămas si in Turnisor doar sasi -oameni de nimic ,sasul hotărât a plecat in Germania .Nu-l mai ridicati in slavi ,sunt mulți venetici in Sibiu ,care trec se stabilesc aici si vai ! Si sa nu uitam ca banii pt capitala europeană au venit de la Cabinetul Tariceanu .Aceasta e realitatea va place sau nu ;sunt profesor dar n-am făcut 6 case ;dar stau cu inima când mă gândesc ca poate sa retrocedeze si casa mea , o casa a sasilor cine știe ? Cu Klaus orice e posibil in Sibiu . Ca primar acum 14 ani l-am votat sa realizeze ceva pt un cartier de sasi ,dar abia in 2012 am avut parte de condiții civilizate – drum asfaltat !!!

    1. Nu cred ca mintiti dna sibianca in privinta asfaltarii strazii dumneavoastra,doar ca dumneavoastra nu reusiti sa intelegeti un singur lucru.Iohannis nu v-a mintit,adica nu v-a promis ca va face si dupa aia sa uite cu desavarsire. sau sa minta ca nu a promis asa ceva.A fost franc si v-a spus,asa cum scrieti in comentariu,sa va multimiti cu ce este.Deci,a fost incorect doar fata de sibienti si nu fata de toti ci doar cativa sau cateva strazi,si asta in 3 mandate de primar, in timp ce dl.Ponta in doar 2 ani in fruntea Guvernului a spus atatea micniuni si a promis atatea si a facut o mare mare de kakao.Nu-l ridica nimeni in slavi pe dl.Klaus Werner,nici nu-l cunosc,dar decat parazitii astea pesedisti mai bine un neamt ingamfat.

  11. Am votat pana acum sa scapam de basescu si partidele lui. Daca il votez pe johannis ar insemna sa ii aduc inapoi pe cei de care vreau sa scap. Nu am nimic cu primarul vostru dar din pacate pt el este sustinut de oamenii nepotriviti si treaba nu va merge deloc bine potrivit sloganului lui. Nu zic ca ceilalti vor fi buni dar spre deosebire de ponta,iohannis este sustinut si va fi condus de fosti pdlisti si actuali basisti. Oricat ar fi de bun iohannis in administratie publica nu li se va impotrivi ca de aia l-au pus candidatul lor. Ceea ce imi si sugereaza ca poate basescu nu va parasi scena politica si va fi impus ca premier. Ei asta nu vreau!!! te p

    1. Nu stiu de unde si pana unde atata prostie ca Basescu va fi premierul numit de Iohannis,cred ca traiti in alta lume.Uitati ca toti basistii au plecat la PMP la doamna UDREA?Care ia promis sefia acestui partid?

  12. Articolul mi se pare o mizerie propagandista, in perioada 2000-2007 a fost o perioada de vizibila imbunatatire a situatiei materiale in majoritatea oraselor resedinta de judet, indiferent de ce primar a fost. Eu sunt din Piatra Neamt, si va pot spune ca orasul arata complet altfel fata de cum arata in 2000.

    1. Eu sunt din Constanta, unde cap de afis e Mazare, contemporan de altfel cu Iohannis si IN NICI UN CAZ, in ciuda “perioadei de imbunatatire materiale” Ct nu arata nici pe sfert cum e Sibiu. Noi prin minciuni marca PSD am trecut si credeti-ne, o data ajunsi la putere doar cu un glont in cap ii mai dai jos de acolo!!

      1. De acord! Stau in Constanta si nu se compara nici macar un sfert cu ce e Sibiul azi. Am vizitat Sibiul inca din 2008 si parca imi era ciuda ca acolo se poate si la noi nu. Poate a primit bani de la Guvern si a atras fonduri europene, dar i-a folosit corect,pentru oras si s-a vazut clar schimbarea! In Constanta se asfalteaza doar in campania electorala pentru primarie, in rest, Mazariche e la Dna, in Brazilia sau in cluburi imbracat in Tutankamon cu inca 5 pipite dupa el. Daca fiecare oras al tarii ar fi avut un Klaus Iohannis ca primar, poate Romania nu ajungea asa de rau. Respect pentru acest ROMÂN SI pentru articolul scris!

    2. Si unde este domnu Pinalti in acest moment. Of, nici unul nu face pt noi, trebuie sa faca ceva de imagine si in oras dar in rest isi umplu burtile, bine,.

  13. Ca sus in jos ” Neamțul ” , dar neamtul ne-a ajutat pe noi. Si daca el va ieși președinte, mai bine pentru noi toți!

  14. Daca nu va place ,, neamtul ” aveti libertatea sa-l alegeti pe ,,albanezul tuciurliu ” , dupa chipul si asemanarea tuturor miticilor smecheri si galagiosi . Romanului asta ii place de fapt , ca altfel nu ar sta ore intregi cu gura cascata la tv urmarind mizeriile cu minoritarul Guta si pirandele lui .

        1. Saracul Vasile…. nu-l bagati in seama…. dupa ceea ce a scris, sigur a fumat cam multa iarba. :)))

          1. Ce aveti. cu Vasile …Romanul stie sa critice..curtea veciunului e mai pretioasa decat a voastra…imi pare rau ca vasile v a facut sa va simtiti ofensati:)))romani incompententi!Pt mare parte omul de valoare este cel care are valoare^bani^…iar omul inteligent este un drogat sau prost.Numai criticati lumea din jur!

  15. Eu locuiesc în Spania de foarte mulți ani și în momentul plecării mele am decis sa nu mă mai întorc deoarece eram scârbita de tot ce se intimpla.La fiecare 2 ani mergeam în vacanță în Sibiu orașul meu natal și eram impresionata de schimbările făcute și cit de frumos vb oamenii de primarul lor.Pot sa spun ca în opinia mea Sibiului arată ca un oraș european ,merită sa-i dam o șansă lui Johannis. Țineți cont ca el spre deosebire de altul nu va promite nimic nu încerca să vă ducă cu zaharelul

  16. Am vazut Sibiul inainte de 2000, era un oras frumos. In 2007, era un oras frumos, oras cultural, dar saracacios imbracat in hainele culturii, acum cu un transport in comun foarte prost Sibiul este doar un oras al rezidentilor cu masini personale…

    1. Minti cu nerusinare! Sunt din Valcea si am locuit in Sibiu din 2000. Orasul s-a schimbat enorm in ultimii 14 ani, si cu mare drag m-as intoarce sa ma stabilesc definitiv acolo!

  17. Atatia ani am votat oameni care au vorbit frumos in campanii, am judecat si pus in balanta care cum au spus, pe cine sustin sau cine ii sustine. L-am admirat la un moment dat si pe Antonescu – apoi am vazut ce-a putut sa faca. Eu sunt din Cluj – unde Boc a fost sustinut pentru ce a reusit sa faca din oras. Apoi a ajuns prim ministru. Fail.
    Da, e posibil ca si Johannis sa aiba soarta lui Boc. Sa fie un primar exceptional si un presedinte ratat.
    Insa am obosit sa ma uit dupa tot ce sclipeste, sa admir abilitati lingvistice si sa le consider dovezi de potenta. Am sa il votez pe Johannis pentru ca tace. Mi se pare mai cinstita ideea de a avea un presedinte care nu imi arata penele. Poate daca tace are timp sa faca.

    1. Pai daca boc a fost un “fail”, de Ponta ce sa mai zic? Pe Boc l-am admirat ca a fost un om cinstit, nenorocul lui a fost ca a traversat o perioada de criza mondiala, nu poti sa ai pretentia sa faca ca romania sa fie ca “Belgravistanu”, in timp ce restul lumii se straduieste sa supravietuiasca. Boc o administrat bine putinul care o ramas de la Iliescu, Constantinescu si vanzatorul de Nastase.

      1. Ma bucur sa mai vad si oameni care gandesc si isi folosesc capul si pentru altceva decat sa nu ii ploua in gat!

    2. Ma-as bucura sa aleg un presedinte care stie dar tace si nu un presedinte care tace pentru ca nu stie.

      1. Si lasatio mai moale cu Sibiu pentru ca era posibil ca Sibiul sa arate mult mai bine la citi bani a-ti primit de la guvern.

        1. Toti agramatii se manifesta pe bloguri. E „epoca de aur” a inculturii. Nu ma mir ca astia tin cu dintii de Monta.
          Hai Iohannis, trebuie sa fii presedinte!

        2. Lasama cu idea asta venita de la Ponta … cica Sibiul arata asa cum arata pt. ca Johannis ar fi primit multi bani de la guvernul Tariceanu si celelalte guverne … Adica ar trebui sa inteleg ca din oarecare cauza Iohannis a primit mai multi bani decat oricare primar . Fratilor , cine crede tampenia asta ori are ceva la etaj ori e pesedist inversunat caruia nu-i pasa ca e adevar sau minciuna ceea ce aude din gura liderilor . Nu cred ca NUMAI iOHANNIS A PRIMIT MULTI BANI DE LA GUVERN , si nimeni nu poate sa creada asa ceva , numai daca vrea sa creada . Nu spun ca toate primariile au primit la fel ca Sibiul , dar cateva precis ca au primit . Adica daca toate ar depinde de banii primiti de la guvern ar trebui sa avem 10-20 de orase ca Sibiul … avem pe dracu . Deci ori banii n-au fost atat de multi cum se spune si Johannis a facut o treaba buna , ori au fost bani si in celelalte orase dar s-au numarat cu “una mie una tie …” . In cazul acesta Johannis iar a facut altfel , adica a facut o treaba buna . Sugestia mea catre Sibieni e sa-l chemati si pe ANONIM la numarat bani data viitoare sa se convinga ca metoda ” uma mie una tie … ” de a numara banii nu e metoda generala aici in Ardeal … poate doar intre pesedisti .

          1. Salut! Și la mine în oraș este un primar profesor și a făcut o treaba buna de cind a fost ales. Dacă a primit bani a arătat ca e un bun gospodar nu ca cel din anii trecuți care a făcut numai pentru el și rudele lui ” psd-ist” nimic pt orașul Roman

      2. Si mie mi-ar fi placut sa-l aleg, dar in dezbateri ne-a aratat ca nu stie nimic. Daca tace si face e bine, dar daca tace si nu stie ce face sau cu ce se mananca guvernarea unei tari, e grav. Orasul nu este o tara. Sa zicem ca a crescut enorm, dar avem de-a face cu problemele tarii, diferite decat cele ale unui oras. Sistemul sanitar, infrastructura, educatia, categoriile vulnerabile , coruptia la nivel inalt. Sunt foarte mari probleme, iar un zambet si niste fraze invatate pe de rost, nu-mi arata ca e constient in ce se baga. Sa nu mai zic cu cine s-a aliat. Cand va ajunge presedinte, e obligat sa-i apere, ca doar l-au propulsat. Acolo nu mai e vorba despre mita, furt, e vorba sa-i aperi pe oamenii care te-au sprijinit. Si asta va face. Au fost aparati suficient de Basescu, vor fi aparati pana la moarte. Eu nu pot sa votez cu niciunul. Doar sa stiti ca si eu sunt fana a bunului simt, a civilizatiei, a respectului, a dialogului civilizat, a lucrului bine facut, a corectitudinii, cinstei, etc, dar nu sunt fana Iohannis. Nu atribuiti toate valorile in care credeti unui om, ca s-ar putea sa fiti dezamagiti. De Ponta nu comentez , ca intrece limitele bunului simt. Poate fi competent, dar competenta nu-i da nici un drept sa-si bata joc de oameni.

  18. ” Nefiind prima data cand dadeam astel de vesti unui proaspat ales, ne asteptam sa fie in al noualea cer, si sa ne invite la o bauta zdravana, asa cum se obisnuia.” …. cam asta-i caracterul jurnalistei care acum ii dedica oda lui Iohannis… “poate ne-o da si noua un mic si un pahar de bere sa bagam la stomac…”

    1. ideea nu era asta. ideea e ca toti dau asa numitaa pomana de dupa alegeri.. adica mai cheltuie si dupa ce au fost alesi, din banii poporului, pentru a se fali cu castigul.. dar fiecare eliber sa inteleaga ce doreste,, ca de aia am cerut democratie silibertate:P

  19. fratilor mergeti la sibiu si convingeti-va singuri….vedeti strazile neasfaltate, vedeti turmele de caini comunitari necastrati si nevaccinati, vedeti cladirile istorice in paragina nu cele din cetate ce au fost spoite de dragul turistilor cu var diluat cu 3 parti de apa. intrebati oamenii ce nu au de munca si nici perspective. cautati-va un loc de parcare ore in sir si cand gasesti unul stati si uitati-va cum va este ridicata masina….doamne iarta-ma m-am saturat de imaginea asta mirifica a sibiului facuta de iohannis cand de fapt ce s-a facut s-a facut doar cu faza aia cu capitala culturala cu bani si la ordinele de la bucuresti la care dom profesor a dat doar din cap si a plecat acasa sa se culce…respect pentru asta macar nu a stricat ceva dar isi primise vorba aia lozul si nu-i mai trebuia. terminati odata sa idolatrizati un om ce nu se remarca decat prin nepasare si lipsa de implicare. la sibiu noroc ca avem un consiliu judetean de valoare si un sef de consiliu care misca ca domnul profesor nici nu se oboseste sa faca act de prezenta la sedintele consiliului si majoritatea hotararilor se iau in lipsa lui. iohannis fara oameni care sa il acopere este ca un elefant intr-un magazin de portelanuri si uitati-va care este echipa de langa el….aia sunt pericolul. el ca presedinte se va comporta ca un innexistent, de el nu imi e frica. a vazut ca merge reteta la sibiu…de ce nu ar merge la bucuresti. Problema e ca echipele de sustinere, oamenii de langa sunt altii….treaba voastra ce credeti dar terminati cu imaginea asta mirifica si idolatrizarea si veniti in sibiu….o sa vedeti un alt “paradis”

    1. @sorin popsor claudiu:
      Esti un mincinos nesimtit! Pontist abject, stim toti cei care locuim in Sibiu ca minti cu nerusinare si de asemenea toti romanii care viziteaza Sibiul au vazut cu ochii lor!
      Sef de consiliu judetean ? te referi la scursura de lipitoare PSD care a trimis amenintari prin Posta Romana cetatenilor ca daca nu voteaza PSD nu vor mai primi bani de la buget si vor scadea pensiile? Mars de aici, suntem satui de libidinosi ca tine!

      1. Draga Ile, nu toti cei care nu il idolatrizeaza pe Iohannis sunt pro Ponta! E opinia omului care poate sa fie una corecta sau gresita, dar ii apartinje. Nu mai dati atata cu parul!

    2. Stimate Domn,

      Am avut placerea sa stau pentru doua saptamani in aceasta vara in Sibiu. Ce spui dumitale acolo este dintr-un Sibiu paralel cu cel vazut de mine.

    3. Chiar am fost anul acesta la Sibiu si am vizitat Gradina Zoologica…..am admirat strazile, sensurile giratorii care erau toate amenajate cu plante ornamentale. Iar la zoo erau o gramada de turisti straini dar si romani ….oare de ce??????

    4. Am fost la sibiu de mai multe ori, ultima data acum mai putin de doua luni. Argumentele tale nu sunt valabile, nu au fost niciodata valabile pentru mine. Sunt din Bucuresti si stiu foarte bine ce inseamna sa nu gasesti loc de parcare, sa ai maidanezi peste tot si sa vezi doar cladiri “din centru” restaurate, printre altele care sunt lipite de ele si ameninta sa cada oricand.
      Am vazut orase mai frumoase ca Sibiul, in principal in strainatate, in Romania nu chiar. Sunt de acord cu cei care sustin ca nu trebuie votat Iohannis penrru ca a fi un primar bun nu gatanteaza ca va fi un presedinte bun. Dar Ponta imi garanteaza ca, daca el va castiga, coruptia va ramane pe primul loc. Degeaba imi spune el ca va mari pensiile, alocatiile, ajutoarele sociale. Eu de la omul asta nu am vazut decat demagogie ieftina si atacuri la persoana catre contracandidatul lui. Iar in momentele in care Iohannis se coboara la mintea lui si ii raspunde la atacuri, isi aduce aminte de “bun simt”, “cere scuze” sau aplica metoda “da’ si ce, ACL nu a facut nimic rau?”. A cumparatcele mai joase categorii sociale cu pomeni electorale din banii statului si cu promisiunea gratierii si acum vine cu cifre si cu citate, pentru a-si umili contracandidatul. De parca mai exista multi oameni care ar fi placut impresionati de un om care sta sa caute citate pe net pentru a se lauda cu ele. Citatele se invata, cifrele se invata si ele, dar bunul simt nu se mai invata la aceasta varsta.
      In aceasta campanie, Ponta nu a facut decat sa promita ca va mari veniturile de la buget si sa incerce cu disperare sa se agate de orice pentru a deveni ca el e mai bun – nu raspunde la intrebari simple si directe, vine sa “il asculte” pe Iohannis la cifre si citate, il acuza ca nu e roman, ca nu e ortodox, ca nu are copii, in timp ce promoveaza oameni ca tariceanu, care au avut 5 neveste, ca iliescu, si el fara copii, ca nastase-4-case, cere ajutorul preotilor, mizeaza pe orice el este si Iohannis nu este si subliniaza aceste lucruri la tot pasul, pentru ca platforma lui politica e bazata pe demagogie si vorbe lipsite de continut.
      As fi ales oricand un candidat care nu ar fi incercat sa ma pacaleasca cu chestii de genul asta, un care, din punctul meu de vedere areun trecut politic aproape impecabil, un om care a dovedit abilitate in ceea ce a facut timp de 14 ani, nu pe cum s-a strecurat printre toti politicienii pana a ajuns suficient de sus incat saii injunghie pe la spate.
      Da, poate Iohannis nu ar fi un presedinte bun. Dar e un candidat bun pentru mine si pentru toti romanii care doresc intr-adevar o schimbare in bine.

  20. Eu nu votez marioneta celor care au inchs spitale au luat bani pensionarilor au redus salarile bugetarilor si au invrajbit oameni

    1. Bine faci..voteaza cu aia care au dat bugetarilor zeci de sporuri..dar nu uita ca s-a ajuns la fundul sacului, iar cei care vor trebui sa-l umple suntem noi…din cursul accizelor marit, din alte taxe si impozite!!!!!!

      1. ada ce vorbesti tu de sporuri? basescu & comp au taiat pensiile iar salariile bugetarilor au ajuns la nivelul salariilor din 2008.asta in conditiile in care totul s- a scumpit de atunci. daca tii cu basescu( pt ca iohannis nu exista, cum a zis si ponta el e doar poleiala pt ca inauntru e tot basescu) adu-ti aminte ce declara chiorul ” sa traiti bine!” si dupa aia ” suntem obligati sa taiem din salariile bugetarilor si sa umblam si la pensii ca sa nu marim TVA-ul.”. si dupa aia zbuf! marim TVA cu 5%. daca nici asta nu va convinge sa votati impotriva neamtului ( care e incojurat de talhari basisti, muuuuuulti talhari) atunci oameni buni va doresc multe ” succesuri” sa stati in ” apartamenturi” cu chirie pana la 80 de ani.

        1. Bai ma termina mentalitatea asta…si Iohannis si Ponta sunt inconjurati de derbedei si de gasti mafiote…nu mai tot bateti apa-n piua cu cacatul de Basescu (da, un mare mafiot si ala) si mai aruncati cate un ochi si in ograda lui Ponta. Cu Ponta in frunte (un hot, mincinos si apropo, suspect intr-un caz de crima) nu ar trebui sa existe niciun dubiu ca tara o sa mearga prost! Uitati-va naibi la el cum e cam om in primul rand! Cu Iohannis cel putin sansele sunt 50/50. Poate-o sa fie condus din umbra sau poate s-o descotorosii de toti nemernicii din spatele lui si in sfarsit s-o intampla ceva bun si cu tara asta. Eu unul m-am saturat de toti demagogii care, stiu sa te faca din cuvinte, care promit marea cu sarea si cand se vad cu curul pe scaunul prezidential uita de fapt de ce au fost alesi sa ajunga acolo!

    2. Spitale in care se moare, unde nu se uita nimeni la tine pana nu dai spaga, si mori pe hol,pensionari cu pensie de 7000 din care li s-au taiat doar 600?Vrajba e intre cei cu salarii si pensii imense si medici, profesori,rezidenti etc.care abia isi castiga existenta.

  21. fabrici si locuri de munca ,nu prea au niciunul cum sa faca ,puterea de cumparare e mica si oricum cei care mai pot cumpara cumpara din import , de unde sa faca un trai mai bun ? Sa exportam mai multe curve in europa ? Oricum pe unde le vezi (in europa) daca opresti poti vorbi romaneste cu ele majoritatea inteleg limba noastra .Asta mai putem exporta ca fabricile le -au vandut la. “FER ” vechi . Dumnezeu daca iese si tot e greu sa mai faca ceva. Si daca mai creaza locuri de munca Cine munceste? Romanii cauta un busines nu de munca .

    1. Toata lumea a zis in aceasta campanie despre somajul aproape inexistent in Sibiu. Oare nu cu locuri de munca nou create s-a realizat asta?

  22. Cel putin din articol, imi place de el. Ma regasesc in comportamentul lui “fixist”, mai putin insa in reactiile emotionale cumpatate de tot. Eu sunt mai.. spontan. 🙂

  23. Daca nu are nici o traba conducerea unui oras cu conducerea unei tari, si multi nu il cred capabil pt o tara intreaga, si multi il judeca ba ca PNL, ba ca PDL… wtf?
    Hai sa il purtam din oras in oras cate 4 ani ca sa isi faca traba care a facut-o la Sibiu, dar cu Forumul Democrat al Germanilor din Romania, sa nu uitam, cu 40 de oameni!

      1. Am citit articolul si tot ce pot sa spun este ca un neamt stie cu siguranta ce inseamna corectitudine , face lucrurile in felul sau nu la simpla intamplare ca un roman! Multi spun ca nu e tara lui si de aceea vor vota cu PONTA.Dc sunteti atat de rasisti??? Ati face bine sa dati o sansa unui om bine organizat care tace si face. Nu un mascarici ca PONTA care vb mult si prost si promite marea cu sarea. Suntem satuli de promisiuni si de hoti !!!! Si un lucru sa fie clar pt toti ! Klaus nu vrea sa ne “fure” tara. Inainte de a vota va rog din suflet sa va documentati bine inainte,nu faceti un gest care ati putea sa il regretati mai tarziu, asa cum a fost si in cazul anterior cand l-ati votat (unii dintre voi) cu zambetul pe buze pe BASE si apoi v-ati dat cu capul de pereti.Cautati si cititi. Documentati-va si numai plecati urechea la toate minciunile pe care le auziti din gura acelui mascarici. ACUM O SA VA SPUN UN MARE ADEVAR. OCHII SUNT OGLINDA SUFLETULUI. VA ROG eu mult, pt cei care aveti dubii…. uitati-va in ochii lui Klaus si in ochii parsivi a lui Ponta si astept sa imi spuneti ce vedeti. ROMANIAAAAAA TREZESTE-TE !!!!!!!!!!!

        1. M-am uitat si in ochii lui Iohannis si in ochii lui Ponta. Am votat cu Geoana ca mi s-a parut cu mai mult bun simt decat Basescu si competent. Acum ma uit la Ponta si ma ingrozesc, ma uit la Iohannis si vad un mare gol, un mare mister, si iar ma ingrozesc. In trecut a fost simplu sa votez, acum nu mai e deloc.

  24. Votez Iohannis pt ca prezinta mult mai multa incredere decat Ponta care este produsul baronilor,hotilor,coruptilor.Pacat ca majoritatea voturilor,cu regret o spun,vin de la hoti si de la multi prosti.Brucan a murit,20 de ani au trecut,dar la noi prostia infloreste mereu precum trandafirii.

    1. Sa inteleg ca ai trait bine in acesti ani “10 ani”Ponta este hot spui tu?dar Iohannis ce staf are in spatele lui nu cumva un staf de hoti ?Sau cumva este un staf de Sfinti?

      1. Asa… si ai de ales intre brigada FSN de stanga care iti spune verde in fata ca o sa iti vanda organele pe piata, ca o sa elibereze si o sa le garanteze imunitatea si o sa scoata din inchisori toate lichenele care au supt maduva fiecarui cetatean roman de 20 de ani pana in prezent(Nastase, Hrebenciuc, Voiculescu etc) si brigada FSN de dreapta care are in fata un om care a investit in cetatenii orasului pe care l-a administrat(Sibiu), garanteaza independenta justitiei, ridicarea imunitatii politicienilor etc. Nu imi place sa tin pledoarii legate de “raul mai mic” sau tampeniile cu, care suntem obisnuiti, dar da-mi macar 1 motiv pentru care l-ai alege pe Ponta presedinte?

        Si tin sa-ti amintesc ca in 2 ani de cand e guvernarea PSD s-au introdus 35 de taxe noi, s-au pisat literalmente pe piata de investitii pentru a pastra o falsa impresie de crestere economica… Au finantat proiecte de 400-500 mil de euro cum ar fi Catedrala Mantuirii Neamului si Nabucco(bani care s-au facut pierduti) in timp ce au desfintat sute de spitale si a crescut rata de somaj prin perete.

        Deschide ochii, nu exista sa te duci la vot si sa votezi cu Ponta pentru ca “Iohannis e basist”:)) .. Nu mai fii indoctrinat de toate Antenele si tot cacatul ce ti se toarna in cap si gaseste un motiv real pentru care l-ai alege pe Ponta in detrimentul oricui…

        Daca esti in stare sa imi aduci un argument pentru care merita votat Ponta(si nu pentru ca nu e “basist”) astept reply

        1. Nu ma uit la TV. Dar Basescu si clica lui indiferent in spatele cui se ascund nu vor primi votul meu chiar daca se duce tara de rapa cu Ponta.

          1. Nu crezi ca e mai bine sa alegi “sansa” ca parerea ta despre Basescu in spatele lui Iohannis sa fie gresita si neintemeiata, decat scenariul clar de Romanie facuta praf de Ponta? Macar atata lucru e clar: daca iese Ponta ne dam toti dracu cu tara cu tot, daca iese Iohannis poate avem o sansa 🙂 nu uitati ca noi romanii am dovedit pe parcursul timpului ca nu ne prea pricepem la decizii altfel decat din orgoliu… si astea nu sunt chiar atat de bune…

        2. Nu ma intereseaza aceste persoane.(Nastase, Hrebenciuc, Voiculescu etc).Din cate stiu in sistemul sanitarpt rezidenti a venit cu dublarea salariului ,redeschiderea spitalelor ce au fost inchise de guvernul Boc si tot staful ce se afla in spatele lui Iohannis.Daca in spatele lui ar sta dar cei din pnl si nu mafia pdl.In primul tur nu am votat Ponta ,asa ca poti sta linistit.Dupa 10 ani sper ca scapam de portocalii chiar daca sau vopsit in albastru.:D

        3. Biserica ortodoxa romana in toata “milostivenia” ei a anuntat statul roman ca daca nu ii da bani de la buget pentru catedrala lu’ peste atunci stimabila BOR va cere retrocedarea tuturor proprietatilor sale ( si da biserica are o gramada de tenenuri si cladiri iar retrocedarea lor ne-ar costa mult mai mult decat ” sponsorizarea catedralei.). la toata treaba asta biserica este capul rautatilor. lacomia popilor nu are limite. eu votez cu ponta pentru ca: 1.la 27 de ani a devenit procuror-cel mai tanar procuror la acea vreme- deci este destept ( fapt care se vede si din vocabularul lui). 2.urmarind dezbaterea din seara asta am vazut un om pregatit sa ia fraiele tarii fata in fata cu un mascarici care nu are nimic de zis si citez” domnule iohannis stiti in ce tara din diaspora se afla cea mai mare comunitate de romani? raspunsul lu klaus ” sunt convins ca imi veti spune dvs. dle ponta.” ori tu care faci scandal ca aia din diaspora nu au putut vota, ca si ei au drepturi, nu-ti cunosti treburile? atunci esti praf ca om politic. iohannis asta o sa iasa presedinte cand or zbura porcii.

          1. Iohannis e un om diplomat, mascarici e Ponta. Din dezbaterea lor am vazut fiecare ce fel de om e, Ponta a venit cu un intreg eseu, stia intrebarile dinainte, si toate cifrele pe care le-a enumerat a fost doar o forma de manipulare, iar Iohannis a raspuns foarte bine acestei incercari de manipulare, fara nici-o fituica. In spatele acestei dezbari au stau echipe intregi ce au gandit fiecare ce sa spuna.. iar Ponta.. vorba multa, saracia omului

          2. De Iohannis stii ca a studiat fizica nucleara la Cluj? Stii ca si-a scris lucrarea de licenta SINGUR si despre un subiect pe care e in stare sa il explice si astazi si care este inca, in anul 2014, un subiect de interes pentru lumea stiintifica? Eu cred ca habar nu ai ce inseamna inteligenta, stiinta sau argumente concrete… e trist… si sper sa zbori tu curand ca sa-l vedem pe un om integru si intreg la cap PRESEDINTE 😉

          3. Cel care termina o facultate grea si-si scrie lucrarea de licenta singur nu e neaparat un om destept, inteligent. Am terminat facultatea de Automatica si Calculatoare, am scris licenta singura, m-am angajat la o multi-nationala si eu sunt bata. Habar n-am ce-i aia un bit. Pot sa ma descurc in domeniu, tragand de unul si de altul, dar asta nu ma face un bun profesionist. Iar cand nu stii nimic, se vede, indiferent ca deschizi gura sau nu. Si asta e cazul lui Iohannis. Ma regasesc in persoana lui, cand mai eram intrebata de progrmare si ce materii am mai studiat si habar n-aveam. Nu-l vad competent deloc. Mai competent e Ponta, chit ca nu-l vreau deloc presedinte.

      2. Asa… si ai de ales intre brigada FSN de stanga care iti spune verde in fata ca o sa iti vanda organele pe piata, ca o sa elibereze si o sa le garanteze imunitatea si o sa scoata din inchisori toate lichenele care au supt maduva fiecarui cetatean roman de 20 de ani pana in prezent(Nastase, Hrebenciuc, Voiculescu etc) si brigada FSN de dreapta care are in fata un om care a investit in cetatenii orasului pe care l-a administrat(Sibiu), garanteaza independenta justitiei, ridicarea imunitatii politicienilor etc. Nu imi place sa tin pledoarii legate de “raul mai mic” sau tampeniile cu, care suntem obisnuiti, dar da-mi macar 1 motiv pentru care l-ai alege pe Ponta presedinte?

        Si tin sa-ti amintesc ca in 2 ani de cand e guvernarea PSD s-au introdus 35 de taxe noi, s-au pisat literalmente pe piata de investitii pentru a pastra o falsa impresie de crestere economica… Au finantat proiecte de 400-500 mil de euro cum ar fi Catedrala Mantuirii Neamului si Nabucco(bani care s-au facut pierduti) in timp ce au desfintat sute de spitale si a crescut rata de somaj prin perete.

        Deschide ochii, nu exista sa te duci la vot si sa votezi cu Ponta pentru ca “Iohannis e basist”:)) .. Nu mai fii indoctrinat de toate Antenele si tot cacatul ce ti se toarna in cap si gaseste un motiv real pentru care l-ai alege pe Ponta in detrimentul oricui…

        Daca esti in stare sa imi aduci un argument pentru care merita votat Ponta(si nu pentru ca nu e “basist”) astept reply

  25. Nu contest caracterul si bunele intentii ale d-lui Iohannis, dar nu uitati doua lucruri: Sibiul nu este precum Bucurestiul, iar politicienii din Sibiu (Ardeal) nu sunt precum cei din orasul de pe malurile Dambovitei. Daca in Ardeal inca se mai pune accent pe cuvant si onoare, in Bucuresti principiile de baza sunt golaneala si hotia. Rechinii din PDL cred ca nu il vor lasa sa-si faca treaba.

    P.S.
    Sa-i ia dracu pe toti!!!

    :))

    1. Foarte adevarat tot ce a realizat in Sibiu a facut singur fara acest staf din spatele lui asa ca …maxim incep a se certa intre ei.Au mai fost acum ceva timp si unu spunea marim cu 50 % salarile la profesori si unu spunea ca nu se poate.

      1. si atunci ce sa facem ,sa il alegem pe Ponta ?!! Hai sa fim seriosi ..Iohannis nu are cum sa fie un presedinte mai slab ca Ponta …

  26. Lupta acum e tot intre putere si opozitie. Johannis a facut niste magarii prin sibiu si acum il strang astia cu usa sa candideze. PDL e in spatele lui, basescu cu gasca. Suntem atat de orbiti incat nu vedem asta.

    1. Foarte adevarat A .Avem de votat un traseist politic care a mers unde a fost ciolanu mai bogat in carne.

    2. :)) clar.. tot ce nu e ponta e basist. Nu neg grupul mafiot din PNL care sta in spatele lui Iohanis.. din punctul meu de vedere toti care se plang ca au de ales intre coalitia lu’ Iliescu si coalitia lu Basescu au nevoie de un refresh ca ati avut optiunea Macovei fata de care nu am auzit alte argumente contra decat: “e femeie”,”cum sa poata schimba ea ceva” etc… adica aberatii. Totodata daca nu ati fost in stare sa va faceti acest vot mi se pare imposibil sa critici din optiunile ramase brigada din spatele lui Iohanis in detrimentul securistilor FSN si a celei mai pure forme de nesimtire, santaj si coruptie pe care o reprezinta PSD-ul de cand s-a infiintat si pana in prezent.
      Amin!

      1. Perfect de acord, Alex. Multi zic ca nu vor sa aleaga intre cei doi ca nu-i niciunul bun, altii il aleg pe unul pentru ca nu e celalalt. Tot ce pot spune in apararea lui Johannis:
        a acceptat propunerea Monicai Macovei de a renunta la imunitate si de a se lupta pentru eliminarea imunitatii parlamentarilor! Omul asta macar trateaza problema “coruptie”, nu spune perfid ca in partiduletul lui nu sunt corupti, ca toti sunt in partea cealalata si ca ai lui sunt arestati pentru ca nu e justitia independenta!

        1. Imunitatea este e de fatada. Esti suficient de imun cand ai invartit 6 case, ca sa nu-ti mai trebuiasca alta imunitate. Praf in ochi pt. alegatori. Si daca nu avem niciun plan pt. tara, ne legam de legea aministitiei, de diaspora si de ce-a facut Ponta. Inteleg ce a facut, nu mai e nevoie de domnul Iohannis sa-mi reaminteasca de o suta de ori ce-a facut. Stim cu totii. Intrebarea e votez gasca lui Ponta sau gasca lui Iohannis, ca pe ei ca oameni nu i-as vota niciodata.

  27. Si din 99 pana in 2014 a reusit omu sa stranga bani ca sa isi cumpere 6 case frumoase in centru.. Un adevarat record, l-a intrecut si pe Nastase..

    1. Nu stiu daca vrei sa transmiti o informatie eronata sau pur si simplu nu sti ca acele case le are dinainte de 2000

  28. Intre omul acesta serios si “jmecherasul P” romanii trebuie sa-si gaseasca asemanarea. Personal merg inainte cu Iohannis pentru ca nu am auzit pe nimeni sa il arate cu degetul pentru un lucru concret. Mai mult, omul acesta si-a adjudecat prin calitatile sale o notorietate in Sibiu. Pe de alta parte Romania GUVERNATA de Ponta nu s-a evidentiat cu nimic. O bascalie generalizata perpetuata zi de zi prin mass-media a orbit Romania.

    Din pacate nu va fi Iohannis. Daca a facut cineva o prostie a fost Partidul Liberal care a promovat un om fara busola (Antonescu). Stategii aia de 2 bani vor sta in spatele sibianului. Sper sa nu-i faca mai mult rau decat bine.

  29. Klaus poate nu o fi cel mai bun candidat posibil dar cand am avut noi vreodata candidati perfecti? Ce a facut in Sibiu e o dovada ca este capabil si ca ii pasa de functia pe care o are si de oamenii pe care ii reprezinta. In comparatie, daca ne uitam la ce a facut pontacus ca prim ministru in cei 2 ani nu cred ca mai e nevoie de alte argumente pentru a vota Klaus. Nu ne-am saturat de psd? Nu e psd fostu pdsr fostu fsn. Nici pnl-istii nu sunt curati dar ciuma rosie nu poate fi o solutie niciodata. Si nu prea imi pasa asa de politica si nu am afinitati dar nu exista alta optiune mai buna, mai ales acum in turul2. Nu zic “votati Klaus”, zic “Nu votati ponta”.

  30. oare cum poate fi Alina aia atat de proasta??? chiar sa aibe doar 3 ani?? voteaz-o pe mata atunci…ca nu e nici macar punctuala,cretino…

  31. Compar dorinta asta de a ne amagi ca va fi bine cu domnul Iohannis presedinte cu mirajul ce i-a facut pe multi romani sa isi paraseasca tara, crezand ca dincolo o sa dea peste caini cu colacii in coada. Sa privim si mai departe pe Piata Mare… Nu foarte departe: pe Tribunei, poate, unde in cele cateva cladiri se inghesuie 5-6 magazine second hand (de altfel la fel ca pe mai toate strazile invidiatului oras), o gogosarie, un magazin cu produse la cele mai mici preturi, un atelier de reparat pantofi si o librarie minuscula, pe care cu greu o observi…. Ce mai avem? Avem si un mall…poate cel mai urat dintre cele existente in marile orase… Si un cinema…cu prea putini clienti… Asta nu spune nimic despre nivelul de trai al oamenilor care traiesc aici si se imbraca la second hand? Dar ce bine ca avem spectacole zgomotoase, pe banii adunati din buzunarul contribuabilului muncitor si care ar fi trebuit investiti in educatie… Doar ca din educatie nu se intorc…

    1. Normal, romanul tot roman. Se plange ca nu are Mall si cinema unde sa isi duca pitipoanca! Idiot!

    2. Nu stiu sigur de ce mesajul dvs mi-a amintit de gazda mea din primul meu an de profesorat – era o femeie in virsta, care traia din pensie si din inchirierea unei camere, si se uita foarte mult la o emisiune – “te uiti si cistigi”. Imi spunea mereu: “numai doctoritele si profesoarele intra la magazinul second-hand de la noi din oras”.

      1. Ai dreptate! Românii, sunt prea saraci să cumpere lucruri ieftine! Și asta, e un adevăr!

  32. Tocmai l-am citit, adevărul este că suntem un popor prea prost să știm ce e bine pentru noi, sau cel puțin majoritatea sunt…

  33. Am urmărit în mare parte activitate lui Yohannis la primăria Sibiului și a dat dovadă de foarte multă seriozitate, dar vorba cuiva de mai înainte “nu-i tot una conducerea unei țări cu cea a unei primarii. Cu toate acestea îmi doresc ca Yohannis sa iasă președinte căci pe mana unui imbecil nu putem lasă țara și îi doresc mult succes și multă putere căci ușor nu-i va fi.

  34. NU PREA MAI CRED IN VIITORUL ROMANIEI ::SINT PLECAT DIN 1989 DIN RO.IN URMA UNEI CONDAMNÄRI DE 20 DE ANI CA DETINUT POLITIC::( EXECUTAT 1 AN si 6 LUNI ) ——NU POT COMENTA MAI MULT DE FAPTUL CÄ—VA TREBUII INCERCAT SI CU UNUL CA DOMNUL IOHANIS PENTRU CÄ PINÄ ACUMA AU TOT FOST O GRÄMADÄ DE CEAUSESCU ::ILIESCU:::CONSTANTINESCU SI ALTI DERIVATI ( APROPO DE UNII CARE SINT CONTRA UNUI OM PE CARE L CHEAMÄ SI E BOTEZAT INTR O BISERICÄ DIN ROMANIA CU ALT NUME DECIT OBISNUIT ) CARE AU VINDUT SI FURAT TOT CE S A PUTUT DIN SÄRÄCUTA NOASTRÄ DE TARÄ SI MÄ GANDESC CÄ ACEST DOMN VA MAI PUTEA SÄ FOLOSEASCÄ DIN RÄMÄSITELE ROMANIEI , CEVA IN FOLOSUL CETÄTENILOR CHINUITI SI PERSECUTATI ( INCÄ ) DE CÄTRE CEI CE S AU PERINDAT PRIN FUNCTIILE DE –PRESEDINTE AL ROMANIEI DEMOCRATICE !!!!!! EU , FIIND CETÄTEAN AUSTRIAC DAR FOARTE BINE CUNOSCUT IN ROMANIA , NU MAI AM DREPT DE VOT DAR MÄ INTERESEAZÄ INCÄ SOARTA LOCULUI UNDE M AM NÄSCUT, INVÄTAT SI COPILÄRIT SI UNDE AJUNG DE CITE ORI SE POATE LA FAMILIA, PRIETENII SI CUNOSCUTII MEI DRAGI ; L AS VOTA IMEDIAT PE DOMNUL IOHANIS——-CHIAR SI DIN CURIOZITATE—CÄ ORICUM NU ARE CE STICA DIN CEEA CE A MAI RÄMAS !!!!!! ——-BÄGATI VÄ MINTILE N CAP CEI CE SINTETI CONTRA ACESTUI OM !!!!!

  35. 2000 – 70%; 2004 – 88,7%;2008 – 83,26; 2012 – 77.89% – ma gandesc… oare a primit aceste voturi pentru promisiuni ? Nu prea cred …

    1. Să știi din păcate că nu e important doar să afișăm niște procente. Pe principiul asta, Măzăre din Republica Bananieră
      (2000- 64,8%, 2004- 56,46%, 2008 – 67.9%, 2012- 62,76%) câștigă mereu, dar oamenii sunt nemulțumiți. Oricum nu putem să-l punem pe Johannis langa acest bufon…

  36. Nu are nicio treaba conducerea unui oras, cu conducerea unei tari ! Da, bine Klauss este punctual ! Haideti sa votam presedintele Romaniei pentru ca este punctual !

    1. Se pare ca nu ai inteles textul de mai sus, nu era vorba doar de punctualitate acolo … Ci de multe alte calitati pe care multa lume nu le detine, calitati necesare onor oameni cu functii inalte de conducere !

    2. Alina, sper totusi ca nu asta e tot ce ai inteles tu din articol! Doar un copil de 4 ani ar face astfel de comentariu ca al tau, care nu e inca mental dezvoltat sa inteleaga mesajele ascunse in spatele unei metafore sau articol de acest gen. Si acest articol e chiar foarte simplu.
      Fa macar o schimbare si voteaza si tu cu cine e “punctual”, ca alti candidati “ne-punctuali” nu-si vor pune niciodata in practica promisiunile, ei folosesc doar vorbe in vant sa atraga voturi, ca in final sa profite sa fie corupti si doar ei sa o duca bine.

    3. Bravo, ai înțeles multe! A spus cineva să-l votezi pt punctualitate? Era doar o dovadă a caracterului și atitudinii, cu care neamul ăsta prost nu e obișnuit. Preferați manelele și prostituția. Dar nici măcar prostituția nu sunteți dispuși să o legalizați, popor de duplicitari.

  37. Oare romanii merita un astfel de Presedinte ? Un astfel de OM ? Un astfel de caracter ? Sincer, cred ca nu … E mult prea bun aces OM pentru locuitorii acestei tari …

  38. Foarte frumos! Deci eu chiar imi doresc sa iasa omul asta presedinte. Am locuit 5 ani in Sibiu pana in 2000 si de fiecare data cand am ocazia sa ma intorc mi se umple sufletul de orgoliu la cat de frumos a devenit orasul. Articolul este foarte frumos.

  39. Subscriu la articol,desi alocuri exagerat. Mai ales legat de traversatul Pietei MAri singur. Pana acum 2 luni stiu ca traversa cu masina Piata Mare. Nu am vazut niciodata sa il aplaude lumea pe strada, desi ar merita aplauzele noastre. Dupa atatia ani avem cu cine vota .

    1. Eu l-am vazut… Nu era insotit de aplauze, caci era tarziu si nu prea era oameni, dar la coltul Forumului German am dat nas in nas cu el de m-a intimidat atat de tare, incat abia am salutat! Si bineinteles ca mi-a raspuns!