situația turnului spart de pe valea oltului de la boița. direcția pentru cultură merge azi în control!

lucrari valea oltului (4)Chiar dacă s-a dispus încă de joi stoparea lucrărilor în zona de protecție de la Turnul Spart de pe Valea Oltului, se pare că muncitorii nu au întrerupt lucrul. Cei de la Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu merg vineri în control și spun că vor chema poliția în ajutor, dacă lucrările nu se vor opri.

În perioada de 21-23 aprilie 2015, Direcția Județeană de Cultură Sibiu a primit o serie de sesizări şi notificări legate de lucrările ce au loc la lucrările de consolidare a DN 7, km 246+500 – 251+025, în intravilanul şi extravilanul comunei Boiţa în vecinătatea monumentului istoric Turnul Spart (fragmente), cod LMI SB-II-m-A-12334, situate pe DN 7 – E 81 pe malul drept al râului Olt la sud de satul Boiţa.
Ca urmare a acestor sesizări, DJC Sibiu prin specialiștii săi a sesizat toate instituţiile implicate în procesul administrativ precum şi pe beneficiarii şi executanţii lucrărilor cu privire la neregurile remarcate. În același timp, DJC Sibiu a sesizat Ministerul Culturii și Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, mai precis Serviciul de Investigații Criminale Sibiu.[contextly_auto_sidebar id=”KMGnhqjyqVetO36vLeqH3xZPv9NKDSuO”]
”În urma constatărilor noastre remarcate în urma deplasării în teren a specialiştilot DJC Sibiu, se dovedeşte că nu a fost respectat avizul D.J.C.Sibiu nr. 451/Z/.21.11.2015, respectiv condiţia prezentării unui contract arheologic înainte de începerea lucrărilor. Menţionăm că în conformitate cu Legea 422/2001, republicată, privind protejarea monumentelor istorice, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, ca serviciu deconcentrat al Ministerului Culturii emite avize de specialitate pentru intervenţii asupra monumentelor istorice, a zonelor lor de protecţie şi a siturilor arheologice şi în acelaşi timp are atribuţii de control, precum şi de constatarea contravenţiilor şi aplicarea de sancţiuni în cazurile de nerespectare a legislaţiei”, spune Răzvan Pop, directorul Direcției Județene pentru Cultură.


Lucrări sistate, doar pe hârtie
Luând în considerare acest aspect, D.J.C. Sibiu a dispus sistarea imediată a lucrărilor, până la îndeplinirea condiţiilor menţionate în aviz, sub sancţiunea legii, adică a prezentării unui contract de supraveghere arheologică şi a propunerii şi implementării unor măsuri de protecţie a monumentului istoric Turnul Spart (fragmente).
”Direcția Județeană de Cultură Sibiu are obligația legală de a monitoriza situația și starea juridică și patrimonială a bunurilor patrimoniale imobile ce se află pe teritoriul județului Sibiu. Orice modificare a stării și situației acestuia, se face numai cu acordul DJC Sibiu. Dacă acest aviz nu există sau nu este respectat iar DJC Sibiu nu este informat cu privire la noile date ale stării unui monument istoric aflat în monitorizarea noastră, DJC are obligația de a sesiza toate organele abilitate în domeniu”, mai spune Răzvan Pop.
Tocmai de aceea cei de la DJC Sibiu vor merge în inspecție vineri după amiază, pentru a vedea dacă lucrările au fost stopate. ”Vom chema poliția din nou dacă e nevoie”, spune Răzvan Pop.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică