Aproximativ 7.000 de persoane, potrivit Biroului Naţional pentru Urgenţe (ONEMI), erau vizate de evacuarea litoralului în Maule, o regiune cu staţiuni balneare situată la 300 de kilometri sud de Santiago.

Seismul, cu magnitudinea 7,2 potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), s-a produs la 22.37 GMT (1.37, ora României), la 32 de kilometri de oraşul Talca, la o adâncime de 30 de kilometri. Serviciul seismologic din Chile a măsurat o magnitudine de 6,4.

Cutremurul “nu întruneşte caracteristicile necesare pentru a genera un tsunami pe coastele din Chile”, a subliniat Onemi în mai multe buletine consecutive.

Totuşi, direcţia regională din Maule a “decis să efectueze o evacuare preventivă în zona de litoral a regiunii, din cauza observării unei retrageri a mării”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andres Chadwick, a subliniat că evacuarea avea caracter pur preventiv şi că “observările vizuale” privind retragerea mării “nu sunt confirmate de date tehnice” ale Serviciului hidrografic al Marinei, nici de organismele internaţionale.

Seismul, care a fost simţit aproape un minut, a determinat sute de persoane să iasă pe străzi la Talca, un oraş cu circa 200.000 de locuitori. Cutremurul a fost resimţit şi în capitala ţării, Santiago.

Anterior, ministrul de Interne, Rodrigo Hinzpeter, a evocat într-un prim bilanţ “câteva indicii de persoane rănite, din nefericire, de căderea unor bucăţi de pereţi”.

Andres Chadwick a menţionat decesul unei persoane, în urma unui infarct, la Parral, dar nu a confirmat vreo legătură cu seismul.

ONEMI a evocat la rândul său trei răniţi, unul într-un accident de circulaţie şi doi după căderea unei bucăţi dintr-un tavan.

Presa a relatat despre întreruperea electricităţii în sectorul Talca şi la Constitucion şi despre probleme cu conexiunile telefonice din cauza numărului mare de apeluri după seism.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu