Povestea celebră a muzeului Brukenthal din Sibiu. Este în topul celor mai vechi din Europa (REPORTAJ)

0 1.079

Muzeul Național Brukenthal este un muzeu fenomen care transpune vizitatorul într-o lume diferită, împânzită de istorie şi cultură. Fiind cel dintâi din Europa Centrală și de Est deschis pentru public încă din anul 1817, muzeul și-a deschis larg porțile și astfel publicul a putut să admire în ultimii ani colecțiile pe care le găzduiește, în toată splendoarea lor.

 

 

Colecțiile inițiale ale baronului von Brukenthal, constând din pinacotecă, cabinet de stampe, bibliotecă și o colecție numismatică, au luat naștere cu precădere între anii 1759 și 1774. Numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcție pe care a ocupat-o între anii 1777 și 1787, Samuel von Brukenthal construiește la Sibiu un palat în stilul Barocului târziu, după modelul palatelor vieneze.

Palatul, un loc de vis

Aspectul palatului este unul deosebit de elegant, datorită verticalității impuse de pilaștri și acoperișul mansardat în trei trepte. Principalul element al fațadei palatului îl constituie portalul din piatră, prezentând diverse elemente decorative sculptate: blazonul aurit al guvernatorului, coloane încoronate de urne, ornate cu ghirlande susținute de rozete. Ușile din lemn de stejar sunt decorate în basorelief cu simboluri ale artelor și ale bogăției (cornul abundenței) într-o alăturare metaforică ce avertizează vizitatorul asupra faptului că palatul este un lăcaș al bogăției culturale și artistice.

Feroneria portalului și a ferestrelor de la parter este realizată în stilul Rococo, derivat din stilul Baroc, ilustrând predilecția pentru reprezentările florale și liniatura spiralată. Amenajată pentru primire, prima curte interioară era adesea folosită în vremea baronului von Brukenthal pentru evenimente artistice, structura, elementele arhitectonice și decorative păstrând până astăzi atmosfera epocii.

Cele mai impresionante încăperi ale Palatului Brukenthal sunt Saloanele Baroc amplasate la fațada palatului. Aici pot fi admirate candelabrele din sticlă de Murano, parchetul, tapetul din pânză pictată, mătase roșie sau hârtie chinezească. Tavanele încăperilor sunt bogat decorate cu stucaturi. Sobele din faianță prezentând elemente decorative în stil Baroc, Neoclasic și Rococo au fost aduse de baronul Samuel von Brukenthal de la Viena.

Palatul_Brukenthal_din_Sibiu

Biblioteca – departe de ochii lumii

Conține zeci de mii de lucrări publicate în secolele al XVI-lea, al XVII-lea și al XVIII-lea, printre care operele lui Moliere editate la Paris în 1734 în 6 volume, Decameronul lui Boccacio tipărit la Londra în 1757, Harmonia Macrocosmica, o adevărată bijuterie tipografică având 27 de hărți color, sau Quatre livres d’Albert Dürer, publicată la Paris în 1557.

Cea mai valoroasă piesă a Bibliotecii este, însă, Breviarul Brukenthal sau Cartea Orelor, manuscrisul fiind o creație de excepție a școlii de miniatură flamandă, datând din primele decenii ale secolului al XVI-lea.

Dintre cele 422 de incunabule trebuie amintit „Liber Chronicarum a lui Hartman Schedel”, publicată de cunoscutul tipograf Anton Koberger la Nürnberg, în 1493 și care are peste 600 de ilustrații. De asemenea, în Bibliotecă se mai află și o Biblie, publicată de același tipograf la Nürnberg în 1483.

Istoria adusă în prezent

O vizită în muzeu nu se limitează doar la o singură clădire și la încadrarea într-un profil singular al specializării, devenind un periplu amplu ce prezintă aspecte multiple ale trecutului și ale prezentului în plină transformare, oglindite într-o largă varietate de exponate, pe aproximativ 10.000 de metri pătrați, 5.500 reprezentând spații expoziționale noi și recent reamenajate.

Prezentând inițial colecția de pictură europeană a baronului Samuel von Brukenthal într-o singură clădire, astăzi muzeul adăpostește o mare diversitate de colecții valoroase în 9 clădiri, dintre care 5 sunt palate ridicate în diferite epoci: cea mai timpurie clădire face parte din complexul arhitectonic în care se află Muzeul de Istorie, cea mai târzie, datând din 1901, găzduiește Galeria de Artă Contemporană.

Muzeul Național Brukenthal a fost primul din România care a primit un premiu al Uniunii Europene.

BUSibiu_CCE2007_Brukenthal_11

Ciocolata Brukenthal şi branding

Muzeul Național Brukenthal desfășoară o activitate susținută de branding. Reprezentând portretul Baronului Samuel von Brukenthal, brand-ul afirmat o dată cu lansarea Ciocolatei Brukenthal a fost promovat alături de imaginea fațadei palatului și logo-ul instituției într-o serie largă de produse de brand și produse personalizate, primind, în anul 2012, premiul „Cel mai Promițător Brand Cultural Românesc”.

În mai 2013, Muzeul Național Brukenthal a lansat campania „I love Brukenthal”, ce propune revenirea la recunoașterea actului individual al patronajului cultural, adresându-se comunității din care aceasta face parte, prin anvergura proiectelor pe care le desfășoară.

În cadrul acestei campanii, muzeul a lansat o serie de produse tip suvenir, a căror imagine o constituie motanii Antonello si Donatello, mascotele Palatului Brukenthal.În cele trei magazine și două puncte de vânzare, Muzeul Național Brukenthal prezintă o vastă ofertă editorială în care sunt cuprinse peste 200 de publicații editate în ultimii opt ani, adresate tuturor categoriilor de cititori.

Expoziția „Gothic: Trăirea Neogotică vs. Modelul Iluminist”.

Expoziția Gothic, deschisă la Muzeul Național Brukenthal, este prima cu profil permanent care explorează rădăcinile fenomenului în artele vizuale ale sfârșitului de secol XVIII și pe parcursul secolului al XIX-lea, evidențiind sursele literare și contextul istoric al reacției neo-gotice la Iluminism.

Conceptul expoziției vine în întâmpinarea preferințelor publicului pentru poveștile gotice, într-o abordare educativă și rațională, bazată pe tiparele estetice oferite de obiectele de muzeu, creând, astfel, o imagine vie a perioadei caracterizate de neliniște culturală și îndrăznețe invenții artistice.

Gipsotecă unică în Sibiu

Colecția de gipsuri a Muzeului Brukenthal cuprinde peste 100 de piese de mari dimensiuni, cărora li se adaugă rondele, copii de medalii, efigii. O astfel de expoziție întâmpină o largă diversitate de preocupări, de la documentarea istorică, la studiul mitologiei și la aplecarea spre artă.

În cele trei încăperi de la subsolul palatului, piesele sunt dispuse în ordine cronologică, de la sculptură grecească și romană la cea renascentistă și modernă.

„Lapidariu transilvănean”- expoziţie permanentă

În cadrul expoziției pot fi regăsite piese ale unor elemente arhitectonice, statui, blazoane, inscripții de construcție, monumente sau elemente ale unor ansambluri funerare, reliefuri decorative. Remarcabile sunt exponatele realizate din alabastru (blazoane și alte reliefuri decorative), o statuie alegorică din calcar reprezentând Luxuria și piesele considerate în secolul al XIX-lea drept antichități romane.

Cabinet de stampe și desene.

Inaugurat în anul 2007, cabinetul este un spațiu expozițional cu profil permanent, destinat exclusiv genurilor artei grafice. Datorită exigențelor de conservare impuse lucrărilor pe suport de hârtie, caracterul expozițiilor găzduite de acest spațiu este unul temporar, patru-cinci expoziții fiind vernisate aici în decursul unui an calendaristic, cuprinzând selecții din cele peste 12.000 de lucrări aflate în colecțiile muzeului.

sibiu1

Cele mai căutate opere de artă

Pictura germană și austriacă este poate cea mai căutată de cunoscători, la Palatul lui Brukenthal. Cea mai bogată dintre colecțiile de pictură europeană ale Pinacotecii Brukenthal este cea germană și austriacă, numărând aproape 500 de tablouri din perioada secolelor XV-XVIII.

Prin bogăție și diversitate, lucrările ilustrează toate stilurile și genurile practicate de pictorii acestei școli, de la Goticul medieval și Renaștere, continuând cu pictura Manierismului, apoi cu cea a Barocului, Rococoului și Clasicismului, până la peisagistica Romantismului timpuriu. Dintre numele faimoase din colecție sunt de menționat cele ale lui Lucas Cranach cel Bătrân și Hans Schwab von Wertinger pentru Renaștere, apoi Hans von Aachen și Johann Rottenhammer pentru Manierism.

Covoare anatoliene

Deschisă în anul 2009, această expoziție permanentă prezintă o colecție de adevărate capodopere prin valoarea artistică și conținutul simbolic cuprinse în piesele create pentru a folosi drept covoare de rugăciune. Prezența și conservarea covoarelor otomane în bisericile reformate din Transilvania, cu precădere în cele evanghelice, reprezintă un fenomen aparte, inițiala semnificație cultică modificându-se prin asumarea funcției decorative.

Colecția de covoare anatoliene a Muzeului Național Brukenthal este compusă din 50 de piese, ce ilustrează marea majoritate a tipurilor și categoriilor.

Piesele Muzeului Național Brukenthal provin în cea mai mare parte de la Biserica Evanghelică C.A. din Sibiu, precum și de la biserici săsești din alte localități din județ. Prin raritate și calitatea artistică, o parte a acestor covoare sunt de o valoare excepțională.

Capodoperele Colecției Brukenthal

Evoluția Pinacotecii Brukenthal de-a lungul timpului a fost marcată atât de îmbogățirea fondului prin intermediul donațiilor și achizițiilor, de alăturarea importantului segment al picturii românești moderne și contemporane, dar și de evenimente regretabile precum confiscarea în anul 1948 a 19 lucrări și transferarea lor la Muzeul Național de Artă al României din București sau furtul a 8 lucrări, dintre care doar patru au fost recuperate.

Muzeul Național Brukenthal este singurul muzeu din România care are în colecția de pictură europeană lucrări de Jan van Eyck, Hans Memling și Tizian Vecellio Da Cadore, ce pot fi admirate în această expoziție alături de lucrările altor maeștri precum Antonello da Messina, Lorenzo Lotto, Pieter Bruegel cel Bătrân, Pieter Bruegel cel Tânăr, Jacob Jordaens, David Teniers al II-lea, Philips Wouwerman, Philips de Koninck, Frans van Mieris I, Alessandro Magnasco și Rosalba Carriera.

Samuel von Brukenthal a manifestat un interes deosebit pentru pictura Țărilor de Jos, datorită varietății metodelor de exprimare în înfățișarea realității. Muzeul are 220 de lucrări, fiind caracterizat de o varietate exponențială sub aspectul curentelor artistice, de la Renaștere la Manierism, Baroc și Rococo, ilustrând produsul artistic al celor mai importante centre italiene.

0divinecomedyfresco

Divina Comedia

În prezent, cea mai celebră expoziție temporară de la Palatul Brukenthal este prima expoziție din România cu ilustrațiile semnate de celebrul Salvador Dali, la „Divina Comedie”, practic principala operă în grafică a pictorului spaniol, un artist care se considera înrudit cu noi și care și-a dorit să ajungă la noi în țară, potrivit curatorului expoziției, dr. Maria Ordeanu.

La Palatul lui Brukenthal de la Sibiu se vorbesc toate limbile din lume. Anual, sute de mii de oameni din toate colțurile lumii vin la Palat să admire colecțiile fostului guvernator transilvănean, care rămâne, după aproape două secole, la fel de inovator, modern și european.

Sursa: agerpres.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...