foarte practic: cum să păstrezi vinul după ce l-ai desfăcut

pahare de vinÎn perioada sărbătorilor, mesele copioase cu familia şi cu prietenii se completează perfect cu un pahar de vin. În funcţie de câţi musafiri ai, sticlele de vin se golesc una după alta, dar vine şi momentul în care schimbi alegerea băuturii sau pur şi simplu… nu mai bei. Află ce poţi face să păstrezi gustul vinului intact atunci când sticla nu s-a golit complet.
Primul lucru de care trebuie să ţinem cont este acela că vinul începe să îşi piardă din proprietăţi din momentul în care îl deschizi. Iniţial, lichidul reacţionează cu oxigenul, lucru pozitiv în momentul în care deschizi sticla – facilitează decantarea, dar după aceea începe să atace calităţile organoleptice ale vinului şi în final să îi distrugă gustul complet.
În momentul în care vinul este expus oxigenului, acesta se transformă în oţet (adică bacteria Mycoderma aveti transformă alcoolul etilic în acid acetic). Pentru a evita oţetirea vinului iată câţiva paşi simpli pe care dacă îi vei urma te vei bucura de un pahar de vin bun chiar dacă sticla a fost desfăcută în urmă cu trei zile.

1. Nu lăsaţi sticla desfăcută
Asiguraţi-vă că sticla este bine sigilată astfel încât prezenţa oxigenului să fie cât mai redusă. După ce vă serviţi invitaţii puneţi dopul la loc, înşurubându-l corespunzător; dacă dopul de plută original s-a deteriorat sau pur şi simplu l-aţi aruncat din greşeală, puteţi folosi dopuri etanş (de plută, cauciuc sau plastic) pe care le puteţi cumpăra la un preţ convenabil din orice hypermarket.

2. Păstraţi vinul în frigider
Oxidarea vinului este cu atât mai accelerată cu cât temperatura este mai mare, de aceea este de preferat să îl ţinem în frigider. Dacă vinul este roşu, aveţi grijă să îl scoteţi de la rece cu două-trei ore înainte să îl serviţi – nimănui nu îi place să bea vin roşu rece.
Reţineţi că temperatura scăzută încetineşte oxidarea şi nu o opreşte definitiv – un vin desfăcut de o săptămână, chiar dacă a fost păstrat la rece, nu va fi bun de băut.

3. Feriţi sticla de vin de lumina solară
Deşi în această perioadă a sărbătorilor nu ne putem plânge de prea mult soare, aveţi grijă totuşi să nu lăsaţi sticla în lumină solară deoarece afectează gustul vinului.


4. Sticla trebuie să stea în picioare
Evitaţi să aşezaţi sticla de vin în poziţie orizontală în momentul în care o puneţi în frigider; acest lucru va facilita interacţiunea cu oxigenul şi va accelera degradarea gustului.

5. Schimbaţi recipientul
Cu cât mai puţin vin a rămas în sticlă, cu atât mai accelerat este procesul de oxidare aşa că cel mai bine este să transferaţi vinul rămas într-un recipient mai mic, de preferat cu sistem de închidere ermetică. Dacă nu aveţi un astfel de vas (sticlă, borcan etc.) vă puteţi achiziţiona unul la un preţ foarte convenabil din orice hypermarket.

6. Încercaţi dispozitivele pentru prelungirea calităţii
Puteţi găsi în magazinele de specialitate diverse dispozitive care prelungesc viaţa vinului desfăcut. Cel mai cunoscut producător internaţional de astfel de dispozitive este Vacu Vin care comercializează dopuri pentru vacuumat; acest dop special extrage aerul din sticlă, dublând astfel durata de viaţă a vinului. Există, de asemenea, şi nişte aparate speciale cu ajutorul cărora se introduce gaz inert în interiorul sticlei, lucru care asigură o calitate a gustului şi o viaţă mai îndelungată.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică