arunci multă mâncare? fii mai creativ în bucătărie și reciclează mâncarea!

resturi de mancareIn societatea de consum foarte multa mâncare se arunca la gunoi, in diverse forme. A refolosi în mod creativ resturile de mâncare nu este o dovadă de zgârcenie, ci de chibzuinţă. Vezi cum poti face mancare, cu resturi de mancare.

Legumele crude

Resturile de legume crude pot fi folosite în multe feluri. Zarzavaturile de exemplu (morcov, pătrunjel, ţelină, etc.) se utilizează dintotdeauna în bucătăriile profesionale pentru a realiza bazele de supe. Inclusiv cojile bine spălate şi frecate de urme de pământ. Chiar şi cojile de ceapă, bine spălate, se folosesc pentru a da culoare.

[contextly_auto_sidebar id=”xO7vbJKJztAp3WVCYys0yW16vt3uPe4I”] SFAT: Fierbeţi resturile de zarzavaturi (morcovi, albitură – ţelină, păstârnac, pătrunjel – şi ceapă), crude sau sotate cu puţin ulei, cu sare după gust, 2-3 foi de dafin şi câteva boabe de piper, la foc mic, aproximativ o oră. Strecuraţi şi folosiţi ca bază de supă, sosuri, etc. Dacă nu o puteţi folosi pe loc, congelaţi-o şi folosiţi-o mai târziu. Ulterior, zarzavaturile se pot folosi în piureuri.

Alte resturi de legume crude, inclusiv păstăioasele, se pot folosi pentru a realiza stir-fry-uri (legume trase la tigaie la foc iute), supe creme sau piureuri.

Resturile de roşii se pot folosi pentru a prepara sosuri sau chiar ketchup.

Resturile de ceapă, ardei, dovlecei, vinete, etc, sunt ideale pentru tocănuri de legume, zacuscă, pisto sau ratatouille.

Roşiile, ceapa şi ardeii, dar şi alte legume, se pot folosi pentru o salată care să însoţească o friptură.

Legumele gătite

Resturile de legume fierte, coapte, prăjite, etc, în funcţie de condimentele utilizate, se pot folosi în supe creme, piureri, omlete, etc.

Carnea crudă


Resturile de carne crudă rezultate din tranşare se pot folosi în multimple feluri, în funcţie de cantitatea şi dimensiunea lor. Bucăţile mai mari de carne se pot folosi în tochituri, diverse sosuri de paste sau transforma în carne tocată, inclusiv în amestec cu alte tipuri de carne, pentru a realiza chiftele sau hamburgeri.

De aseamenea, resturile de carne împreună cu oasele şi pielea (ştim, sună greţos, dar de aici vine gustul!) se folosesc împreună cu legumele crude pentru a obţine baza de supă de carne. Resturile de pui (spatele, aripile, gâtul, piele, gherele) şi oasele de vită cu zgârciuri, sunt ideale pentru a obţine supe de pui sau vită, separat. Fierbeţi la foc lent carnea şi oasele, spumind des, minim 30 de minute carnea de pui şi minim 1 oră carnea de vită, înainte de a adăuga resturile de zarzavaturi şi condimentele, ca în reţeta de supă de legume de mai sus.

La fel se procedează şi cu resturile de peşte (cap şi oase), rezultate după filetare, pentru a obţine bază de peşte. Resturile de peşte se fierb 15-30 de minute, împreună cu legumele. cimbrul dă o aromă specială acestei supe.

Carapacele de crustacee (raci, creveţi, etc.) se fierb câteva minute pentru a-şi elibera aroma. Supa astfel obţinută se foloseşte la preparate cu fructe de mare.

Mâncăre 

Aproape orice fel de mâncare poate să fie refolosit într-un fel sau altul. Un rest de mâncare se poate transforma în garnitura unui alt fel de mâncare, o reţetă se poate transforma în alta sau două resturi se pot combina pentru a realiza un fel nou. Imaginaţia este mama bucătăriei!

Pizza. Feliile de pizza sunt ideale pentru a forma sandvişuri. Între două felii de pizza rece puteţi pune frunze de salată şi deja avem un sandviş pentru a doua zi.

Pastele. Italienii le transformă în frittata. Le amestecă cu ouă bătute şi puţină sare şi le frig în tigaie, la foc mic, acoperite. Pastele sunt foarte bune ca garnitură pentru diverse tipuri de fripturi.

Pilafuri şi risotto. Mâncărurile pe bază de orez sunt prin definiţie o garnitură ideală. Folosiţi-le ca atare.

AFLA MULTE ALTE MODURI DE A NU ARUNCA MANCAREA PE cevabun.ro

Ultima oră

Comentariul meu