fantana bradeni

În podeaua bisericii fortificate din comuna Brădeni, judeţul Sibiu, a fost săpată încă de la construirea lăcaşului de cult o fântână care este funcţională şi acum.

Biserica fortificată din comuna Brădeni, judeţul Sibiu, este renumită pentru faptul că, în podul ei, se află un tezaur unic în România: o colecţie conţinând 120 de lăzi săseşti, cele mai vechi datând încă din secolul XV. Pe lângă lăzile din pod, biserica mai are însă un punct de atracţie. În podeaua din interiorul lăcaşului de cult a fost săpată o fântână, care este funcţională şi acum. Biserică din 1300 Construcţia bisericii fortificate din Brădeni a început în anul 1300 şi a fost finalizată la mijlocul secolului XIV. La începutul secolului al XVI-lea biserica este întărită cu galerii de luptă ce se ridică atât deasupra corului cât şi deasupra navei. În aceeaşi perioadă se bolteşte corul şi se construiesc scările de acces spre galeriile de luptă de pe latura de nord a navei. La etajul de apărare de deasupra navei au fost montate 3 clopote, clopotul mare fiind datat în secolul XIV. Puternica fortificaţie ce înconjoară biserica a fost construită în plan rectangular, cu ziduri înalte de 5-6 metri şi câte un turn masiv în fiecare colţ.

Şi pentru că în vremuri de restrişte locuitorii satelor se refugiau din calea atacatorilor în biserici fortificate, luând cu ei bunurile de valoare iar supravieţuirea era posibilă numai cu ajutorul apei, la Brădeni s-a săpat o fântână chiar în interiorul bisericii, ultimul loc de refugiu în caz de pericol. Această fântână este funcţională şi în prezent, şi nu sunt puţini cei care încă se aprovizionează de aici, apa fiind considerată cea mai bună din tot satul. „Este o fântână adâncă, noi în zonă avem o apă calcaroasă şi fântâna asta nu are, vara este o apă foarte rece şi foarte bună şi e plăcută de toată lumea. Lumea se aprovizionează de acolo de mult, şi când erau saşii, că aici au fost mulţi saşi, când mergeau la biserică duminică dimineaţa după aia îşi luam damigenile cu apă şi aveau de băut”, povestea Cecilia Paripaş, o localnică din Brădeni.

Sursa www.adevarul.ro

Ultima oră

Comentariul meu