nicoleta lefter, katia pascariu și alexandru potocean vin la festivalul tânăr de la sibiu

spectacolCea de-a doua ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu explorează contemporaneitatea din perspectiva amintirilor artiștilor implicați în două spectacole – eveniment: „Refracție” (joi, 13 octombrie, ora 18:00) și „Amintiri din Epoca de Școală” (sâmbătă, 15 octombrie, ora 19:00). Ambele spectacole vor fi prezentate pe scena Teatrului „Gong” din Sibiu.

„Amintiri din epoca de școală” este un spectacol despre amintiri personale legate de universul școlii, despre reîntâlnirea cu noi la școală, în bănci și la tablă, cu fricile, greșelile, tăcerile și așteptările noastre, cu minutele în care am visat cai verzi pe pereții claselor în care profii ne-au ridicat în picioare pentru că n-am fost atenți. Pentru că n-am fixat ecuația. Pentru că n-am dat răspunsul corect. Pentru că am vorbit neîntrebați. Spectacolul pornește de la experiențele personale pe care echipa proiectului le-a avut în anii de școală, documentând și ficționalizând momente de confruntare cu profesori, părinți și colegi. Poveștile personale sunt însoțite de reflecții asupra sistemului de educație din România, care transformă școala într-un teritoriu al luptei pentru putere. Din distribuția acestui spectacol fac parte actorii Katia Pescariu și Alexandru Potocean, iar muzica este semnată de Jak Neumann. Spectacolul pornește de la textul Mihaelei Michailov și este regizat de Radu Apostol. Scenografia spectacolului este concepută de Maria Mandea, iar coregrafia de Paul Dunca. Această producție este un proiect al Centrului de Teatru Educațional Replika, are o durată de 1h5min și nu este recomandată celor cu vârsta sub 10 ani.
Refracție este un spectacol de teatru performativ, cu valoare de document, care își propune să exploreze și să prezinte percepțiile persoanelor cu autism. Ideea realizării acestui proiect colectiv a pornit de la volumul „Mâini cuminți. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu. Un concept multi-performance presupune o echipă eterogenă, în care fiecare membru are o contribuție aparte: Nicoleta Lefter – actriță (Teatrul Odeon, Unteatru, Cafe Godot), Silvia Calin – coregraf („Viaţa lui Helge”, „Top Dogs”, „Alearga”), Velica Panduru – scenograf (premiul UNITER pentru cea mai buna scenografie 2009), George D. Stănciulescu – compozitor (nume de scena: LeVant sau Ad Ombra), Mihai Păcurar – scenograf si artist video, Ruxandra Bunea – psiholog atestat in psihologie clinica, Adi Bulboacă – fotograf și Andrei Ostrowski – elev. Acest performance surprinde prin prospețimea actorilor și  imaginile pline de emoție ce se învârt asemenea unui carusel. „Refracție” este un spectacol produs de Asociația Uma Ed România și Control Club București. Spectacolul are o durată de 50 de minute și nu este recomandat celor cu vârsta sub 10 ani. După reprezentație publicul este invitat la o sesiune Q&A (întrebări și răspunsuri) cu Ana Dragu, care își va prezenta, de asemenea, volumul „Mâini cuminți. Copilul meu autist”. Ana Dragu este scriitoare, psiholog, tehnician comportamental și mama unui copil autist. A înființat și coordonează la Bistrița din 2007 Centrul de Resurse și Referință în Autism “Micul Prinț” care a derulat numeroase proiecte de integrare a copiilor cu TSA în învățământul de masă, și revista de specialitate „2 Elefanți – o revistă despre autism”.
Cea de-a doua ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu (10- 16 octombrie) face o cronică provocatoare asupra lumii din jurul nostru și își propune un program captivant dedicat atât copiilor, cât și adolescenților, reunind, totodată, întreaga familie pentru o experiență dătătoare de energie. De la spectacole de animație pentru copii cu vârsta de doar un an, la magia păpușilor și marionetelor pentru școlari, dar și spectacole eclectice pentru adolescenți, festivalul conectează spectatorii la noutățile din zona artelor performative. Agenda de evenimente aduce, totodată, în discuție problemele cu care se confruntă noile generații de elevi, părinți și educatori prin expoziții de artă conceptuală, ateliere, conferințe și lansări de carte. Programul ediției din acest an reunește la Sibiu 150 de artiști din Armenia, Germania, Polonia, România, Rusia și Ungaria.
Festivalul Tânăr de la Sibiu este finanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și susținut de UNITER prin fondul de timbru teatral.
Biletele pentru Festival pot fi achiziționate atât de la sediul teatrului (miercuri – vineri de la 11:00 la 18:00, sâmbăta de la 10:00 la 18:00 și duminica de la 10:00 la 14:00), cât și online prin eventim.ro, în Librăriile Humanitas și în magazinele Germanos, Domo, Orange și Vodafone din toată țara. Prețul unui bilet variază între 7 și 14 lei, în funcție de spectacol și locul în sală. Pentru biletele achiziționate în rețeaua Eventim se percepe un comision de 10%.


Ultima oră

Comentariul meu

Publică