Scandal la Sibiu – Bustul lui Avram Iancu interzis în oraș

1 3.696

Autorul Proiectului legislativ “Avram Iancu” a dezvăluit pe pagina sa de Facebook faptul că bustul de bronz al acestei mari personalități românești, nu poare fi așezat în Parcul Astra din Sibiu. Laurian Stănchescu spune că în 2013 Ministerul Culturii condus pe atunci de Kelemen Hunor și Hegedüs Csilla, a refuzat să își dea accordul pentru ca bustul lui Iancu să poată fi amplasat în oraș.

Laurian Stănchescu, scriitor şi jurnalist, autorul Proiectului legislativ “Avram Iancu” a dezvăluit pe pagina sa de Facebook că un bust de bronz al “Crăişorului Monţilor” a fost interzis la Sibiu “de autoritățile române în cârdăşie cu cele maghiare”.
“Centenarul Unirii poartă deja o rană uriaşă. Un bust de bronz în care este personificat Avram Iancu, „Erou al Naţiunii Române”, urmând a fi aşezat pe Aleea Personalităților Române din Parcul Astra cu prilejul Centenarului Unirii, a fost interzis la Sibiu de autorităţile române în cârdăşie cu cele maghiare. Crăişorul a mai fost umilit acolo și în timpul vieții. Ca român absolut nu voi tolera această insultă şi dezonorare adusă memoriei Eroului Naţional, denunţ execuţia publică a jertfei Crăişorului din Apuseni şi implicarea autorităţilor române în retezarea românismului şi a simbolurile sale identitare. Sculptura aparţine marelui artist patriot, Radu Aftenie. Mă îndrept spre Sibiu!”, a scris Laurian Stănchescu, citat de fn24.ro.
Cu câțiva ani în urmă, membrii Societății cultural-patriotice „Avram Iancu”, filiala Sibiu, au socotit că în ajunul centenarului Marii Uniri de datoria lor să-i ridice un bust eroului revoluției, pentru a fi așezat pe Aleea Personalităților din parcul Astra.
În 2013 bustul în bronz a fost realizat de sculptorul Radu Aftenie, bustul având 1,4 m înălțime şi 180 kg.
Din acel moment a început calvarul: dosarul cu proiectul în cauză a primit de la diverse autorități și instituții locale avizul de amplasare, inclusiv din partea Primăriei Sibiu, numai că Ministerul Culturii -condus pe atunci de Kelemen Hunor și Hegedüs Csilla – a refuzat să-şi dea avizul sub pretextul „lipsei de realizare artistică”.
Timpul a trecut, miniștrii Culturii s-au schimbat, dar la revenirile Societății nu s-a mai primit răspuns. La revenirile repetate ale societății sibiene adresate ministerului, nu cu multă vreme în urmă s-a primit un răspuns din partea ex-ministrului Ioan Vulpescu, în care se preciza: „Comisia de experți a Ministerului a respins în unanimitate proiectul și recomandă amplasarea bustului lui Avram Iancu într-o altă locație din Sibiu, spre a nu face concurență busturilor din parcul Astra”.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu
  1. Ion Iliescu scrie

    Frumoasă ilustrația articolului. Dar de ce nu ne arătați o fotografie a respectivului bust? Să vedem și noi despre ce producție „artistică” vorbim.

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.