lei bani

Veștile proaste parcă nu se mai termină pentru românii care au credite în lei. Indicele ROBOR, cel după care se calculează dobânzile pe piața interbancară, a ajuns vineri la 2.18.

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut joi până la nivelul de 2,18%, cel mai mare din octombrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR), anunță News.
Joi, indicatorul Robor la 3 luni a urcat la 2,09%. Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Nivelul atins joi – 2,18% – este cel mai mare din 28 octombrie 2014, când a atins pragul de 2,20%.
Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.
Indicele Robor la 6 luni a crescut joi la 2,29%, cel mai mare nivel din 5 noiembrie 2014, când a fost tot 2,29%.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.
Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.
Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu