live video - discurs dur al președintelui iohannis la ședința în care se alege noua conducere a csm

Șeful statului a sosit la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, cu câteva minute înainte de începerea ședinței la care se alege noua conducere a acestei importante instituții din țara noastră.

Preşedintele Klaus Iohannis participă vineri, începând cu ora 10.00, la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în care va fi aleasă noua conducere şi se va discuta raportul de activitate pe anul 2017. Aceasta este prima apariţie publică a şefului statului din acest an. Preşedintele Klaus Iohannis, procurorul general Augustin Lazăr şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader au ajuns vineri la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde au loc alegerile noii conduceri a Consiliului. Şeful statului a urat “La mulţi ani!” jurnaliştilor, Lazăr a afirmat că obiectivul important este apărarea Justiţiei “într-un context destul de complicat”. La rândul său, Tudorel Toader, deşi aflat în concediu, a spus că nu şi-a luat concediu şi de la CSM, iar alegerile conducerii acestei instituţii sunt importante. Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii candidează judecătoarea Simona Camelia Marcu, membru al CSM din partea instanţei supreme, iar pentru postul de vicepreşedinte şi-au depus candidatiurile procurorii Codruţ Olaru şi Nicolae Solomon.


Discurs ferm al președintelui
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, vineri, la şedinţa CSM, că se poate discuta despre arhitectura statului, dar nu despre independenţa justiţiei. Şeful statului a subliniat că dacă se va discuta despre modificarea Constituţiei şi arhitectura statului ar trebui introdus chiar în legea fundamentală principiul integrităţii, pentru că persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în fruntea statului.
Preşedintele a spus că nu ştie dacă a mai fost un an în care CSM să aibă o aşa activitate intensă, complicată şi cu impact puternic.
”Când am devenit preşedinte, am promis că voi încerca să introduc alt fel de a face politică, cu mai puţine artificii, mai puţin scandal şi cu mai multe rezultate. Mi-am imaginat că după un timp rezonabil de scurt anumite lucruri sunt evidente şi nu mai trebuie spuse în fiecare an. (…) Îmi face recunosc plăcerea să spun câteva lucruri care cred că sunt chiar de bază şi simple. În România justiţia e independentă şi trebuie să rămână aşa. Eu, preşedintele României, voi face tot ce îmi stă în puterea constituţională să fac să garantaţi independenţa justiţiei. Veţi avea în mine un partener şi susţinător constant pe care vă puteţi baza”, a continuat Klaus Iohannis.

Ultima oră

Comentariul meu