primul weekend de fits 2018 se încheie în forță - hai la festival!
FOTO - Paul Băilă

După două prime zile care au adus un număr impresionant de oameni pe străzile orașului și în sălile de spectacole, la conferințe sau expoziții, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu continuă cu spectacole eveniment, lansări de carte și discuții culturale de valoare.

Volumul „GIGI CᾸCIULEANU – OmulDans”, semnat de criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu și publicat de Editura Institutului Cultural Român, în colaborare cu Editura Nemira, s-a lansat pe 10 iunie, ora 13.00, la Librăria Habitus, Piața Mică 4, Sibiu. Cartea-album „GIGI CᾸCIULEANU – OmulDans” provoacă emoţie, fiind realizată în condiţii grafice excepţionale de Bogdan Căpîlnean, în trei versiuni – română, franceză, engleză.
„Mărturii, gânduri, confesiuni, poeme, desene dezvăluie o faţă tainică a artistului. Gigi Căciuleanu dansează pe foaia albă cu aceeaşi graţie ca pe scenă, compunând un chip cioplit din frânturi de viaţă, din frânturi de corp, din zdrenţe de vis, din picături de hău.“
O călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant. Un artist care, în copilărie, trăieşte trauma „dosarelor politice”, cunoaşte apoi drama exilului „când era singur, un anonim cu o valiză în mână”, dar şi consacrarea şi preţuirea naţională şi internaţională.primul weekend de fits 2018 se încheie în forță - hai la festival!
Tot duminică, 10 iunie, și luni, 11 iunie, „Laptele Mamei” – Un Cântec de Dragoste pentru Părinți al Kibbutz Contemporary Dance Company se vede la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sindicate). Directorul artistic, Rami Be’er, analizează, prin intermediul dansului, iubirea părinților săi, supraviețuitori ai Holocaustului, pentru moștenirea culturală europeană pe care i-au transmis-o lui. Acolo, în „cavernele dansului”, reușește, pentru un moment, să trezească fragmente de amintiri din viața și cultura pe care a primit-o de la tatăl și mama lui. Pe o scenă slab-luminată, parțial de un candelabru care atârnă în centru, el creează atmosfera unui spațiu întunecat din care răzbat bătăi de inimă. La ora 18:00, la Biserica Reformată Calvină, va putea fi urmărit, așadar, un concert gospel de excepție.primul weekend de fits 2018 se încheie în forță - hai la festival!În oferta festivalului se regăsește și London Community Gospel Choir, un grup adaptabil, flexibil, care creează melodii dinamice, cu armonii bogate. Corul LCGC este cunoscut pentru flerul gospel funky, ritmurile swing, RnB și sunetul emoționant, acompaniat de coregrafii revigorante și gimnastica vocală, cu ajutorul cărora construiesc un sunet memorabil și inspirațional. Corul a susținut reprezentații pe cele mai mari scene din Marea Britanie: pe stadionul Wembley (finala Cupei Angliei) și la Royal Albert Hall, fiind adesea invitat la Festivalul Glastonbury.
„Regele moare”, unul dintre primele spectacole sold out ale acestei ediții a FITS, se joacă și azi, de la ora 18:00, la Fabrica de Cultură UniCredit. „Mi-am spus că poți să înveți să mori, că poți să-i înveți pe alții să moară. Acesta îmi pare lucrul esențial pe care-l putem face, fiindcă suntem niște muribunzi care nu acceptăm să murim” – motivează dramaturgul Eugène Ionesco nașterea piesei „Regele moare”. Textul este cea mai caldă, înduioșătoare și sinceră mărturisire a omului Eugène Ionesco despre marea întâlnire finală. Neliniștile nesfârșite, agonia permanentă din Jurnalele sale își găsesc transpunerea dramatică într-unul dintre cele mai profunde „poeme” despre moarte și acceptarea ei. + spectacol la care s-au suplimentat bilete.

primul weekend de fits 2018 se încheie în forță - hai la festival!
FOTO – Dragoș Dumitru

Și spectacolul de fado intră în recomandările zilei. La ora 20:00, în Biserica Ursulinelor, o întâlnire cu Ana Pinhal, născută pe 15 februarie 1980 în Leça da Palmeira, Porto, Portugalia. Muzica, precum și alte ramuri ale artei, a fost prezentă în viața ei de la o vârstă fragedă. În 2002 a absolvit Facultatea de Design Grafic, deși lucra deja ca o cântăreață profesionistă; la început a fost cântăreață de Bossa Nova și, mai târziu, voce secundară în formația BoiteZuleika din Porto. Pe lângă proiectul Fado Violado, Ana Pinhal este și cântăreață de fado rezidentă la Casa da Mariquinhas și la Real Taberna Fado, în Porto, și face parte din formația Fado in Porto, la pivnițele de vinuri porto Calém, din Vila Nova de Gaia.
În Piața Mare, în cadrul circuitului de evenimente în aer liber susținute de Banca Transilvania – de la ora 21:45, Molecole Show (Italia) prezintă Sky Dance. Acesta este un spectacol aerian complet, inspirat de imaginarul colectiv, în care se poate zbura cu o mulțime de baloane. „Plutire și vis” are un decor elegant care uimește publicul prin simplitatea sa minunată, în contrast cu puterea efectelor sale.
Urma sărbătorește în 2018 15 ani de existență, printr-un concert la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, tot în Piața Mare, de la ora 22:30. În primăvara anului 2003, la Cluj, demarau înregistrările primului material discografic URMA, intitulat Nomad Rhymes. Începând cu concertul susținut la răsărit, pe plaja din Vama Veche, în cadrul primei ediții a festivalului Stufstock, URMA a îmbogăţit scena rock-ului alternativ cu o evoluţie constantă, marcată de succes, semnând până în prezent 4 albume remarcabile, „Nomad Rhymes” (2003), „Anger is a Gift” (2005), „Trend Off” (2007), „Lost End Found” (2013), şi cu apariţii live memorabile în România, Ungaria, Franța, Germania, Elveția și Marea Britanie.
Biletele pentru FITS 2018 pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), pe toată perioada festivalului, între 09:00 – 20:00, iar biroul Info Desk de află în același loc, cu același program de funcționare. Bilete online și mai multe informații despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro. Prețul biletelor achiziționate online, de pe site-ul festivalului, au același preț ca la Agenția Teatrală. Prețul biletelor achiziționate direct de pe platforma entertix.ro variază în funcție de opțiunile de tipărire și livrare alese de cumpărător.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Sibiul a devenit un oras care nu respecta nici o regula de bun simt: prea multe festivaluri zgomotoase care tin mult dupa ora 23.00.
    De cand e primar Fodor Astrid chiar primaria incalca legea linistii publice 61/1991. Daca o persoana fizica indrazneste sa dea televizorul mai tare dupa 22, vine politia, daca primaria Sibiu tine tot felul de sindrofii cu mult dupa ora 22 se cheama nesimtire si nimeni nu se autosesizeaza.