povestea pozei celei mai lungi eclipse ce s-a văzut de la sibiu în acest secol

Un fotograf sibian a parcurs peste 100 de kiometri în județ, în căutarea celei mai mari eclipse de lună a secolului. Adrian  Bugariu a prins eclipsa însă mai aproape decât se aștepta, la Șelimbăr, practic locul în care norii s-au risipit și au lăsat obiectivul aparatului să vadă nu doar luna, eclipsată de umbra Pământului, ci și planeta Marte, la orizont.

Cea mai lungă eclipsă de Lună totală a secolului 21 a fost vizibilă și din România, în intervalul orar 21.00 – 03.00. Fotograful a vrut să surprindă ambele astre în aceeași imagine, pentru că Marte, planeta roșie, s-a aflat la aproximativ 57,6 milioane de kilometri de Terra, cel mai aproape posibil, un fenomen denumit marea opoziție sau opoziție perihelică. Următoarea dată când Marte se va mai apropia cel mai mult de Pământ va fi abia în 2033.

Pentru a face o astfel de fotografie, Adrian Bugariu, împreună cu un prieten, deasemenea fotograf, a străbătut o bună parte a județului. În prealabil s-au documentat bine cu privire la fenomen.  “Ne documentasem înainte, în legătură cu tot. Durată, fazele eclipsei. La ce înălțime va fi pe cer.. Am fost întâi prin  Daia, Cornățel, Nucet, Săcădate. Am ajuns la Avrig. Apoi pe Valea Avrigului. Nu am putut vedea nimic. La un moment dat au început să se risipească norii. Când ne-am întors de pe Valea Avrigului, am văzut prima dată eclipsa de la Bradu. Dar doar luna, nu și Marte. Noi doream să le prindem pe amândouă. Ne-am oprit undeva pe marginea drumului și am montat trepiedul. Dar a intrat iar în nori. Cum nu era nici locația cea mai bună, am plecat mai departe și am mai încercat de pe serpentine de la Fântânița Haiducului, dar nu aveam orizontul liber acolo. Am plecat spre Șelimbăr, am trecut liniile de cale ferată și am ajuns aproape de un pod care trece peste autostradă. Acolo, am văzut eclipsa și spre finalul fazei de totalitate, am reușit să o fotografiez așa, împreună cu Marte. Nu am putut face cadre mai largi din cauza poluării luminoase” a explicat Adrian Bugariu


povestea pozei celei mai lungi eclipse ce s-a văzut de la sibiu în acest secol
Eclipsa de lună cu planeta Marte la orizont  – Foto: Adrian Bugariu

În final, efortul i-a fost răsplătit, chiar dacă a petrecut o bună parte a nopții în căutarea cerului senin și a așteptat sub asediul țânțarilor cel mai bun moment pentru a prinde o poză bună a eclipsei.

 

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

Publică

  1. Pingback: Secretele unei fotografii reușite din experiența a nouă fotografi din Sibiu - Ziare locale 24
  2. Pingback: Secretele unei fotografii reușite din experiența a nouă fotografi din Sibiu - Ziare Online 24 - Stiri Online - Stiri locale Romania