sibianul care și-a reparat inima prin sport - era condamnat la moarte, iar acum e campion!

Povestea lui Gabriel Bărbos ar putea fi inspirație pentru un episod din Dr. House. Istoricul său medical, faptul că atunci când s-a născut, mamei sale i s-a spus că nu are șanse de supraviețuire, iar acum are 30 de ani și este multiplu campion la culturism nu sunt decât niște repere în viața lui. Ce umple spațiul dintre ele este de fapt povestea.

Malformație cardiacă
Gabriel s-a născut în urmă cu 30 de ani, dar momentul a fost unul de cumpănă pentru familia lui. ”Aveam o gaură în inimă și o bătaie în plus. Mamei i s-a spus să nu se atașeze prea tare de mine pentru că nu o să trăiesc foarte mult. În plus, m-am născut și prematur”, povestește Gabriel.
Din cauza acestor probleme de sănătate nu a avut voie să facă niciun fel de efort. ”La cel mai mic efort îmi curgea sânge pe nas, pe gură…nu puteam să fac sport, să alerg, să mă joc fotbal. Din această cauză pe la 13 ani eram foarte gras”, își amintește Gabriel.

sibianul care și-a reparat inima prin sport - era condamnat la moarte, iar acum e campion!

Cu tot riscul, la sală
Din umbră Gabriel îi admira pe sportivii care făceau culturism. Și-ar fi dorit să fie ca ei, să poată face sport. Pentru că îi știa pasiunea, un verișor l-a dus într-o zi la o sală de sport să îi vadă pe cei care se antrenau acolo. ”Asta a fost acum 16 ani. Mi-a plăcut foarte mult și am hotărât să încep să fac și eu mișcare. Antrenorului i-am spus de problemele mele, dar a spus că o luăm încet”, povestește Gabriel.

Și așa, de la dorința de a slăbi și de a se simți mai bine, Gabriel a ajuns să facă performanță. ”Antrenorul a văzut că am talent, că merg antrenamentele foarte bine și m-a trecut la performanță. După 7 luni am participat la concurs și am luat titlul de campion național la juniorii mici. Și asta fără să am vreun simptom, fără să mi se facă rău vreodată din cauza efortului, cum se întâmpla înainte”, spune Gabriel.

Medical- inexplicabil
Așa a început parcursul sportiv pentru Gabriel. La 15 ani, după aproximativ un an și jumătate de activitate sportivă, Gabriel a mai câștigat un titlu național. Atunci a aflat și mama lui că face culturism. ”Eu nu i-am spus mamei că fac sport, că merg la sală. I s-a părut că s-a schimbat corpul meu, dar am reușit cumva să o conving că nu e nimic…Apoi la 15 ani am apărut în ziar și o prietenă i l-a dus. Atunci mama a spus că nu se poate să fiu eu, că nu pot face sport, că sunt bolnav. Așa a aflat că eu făceam asta de ceva vreme și m-a dus la control la inimă. Atunci a venit vestea- nu mai aveam nimic! Medicul a spus că sunt perfect sănătos, că acea gaură în inimă nu mai există”, spune culturistul.


sibianul care și-a reparat inima prin sport - era condamnat la moarte, iar acum e campion!
Gabriel și medaliile și cupele obținute de-a lungul timpului

Din campionat în campionat
Pentru că nu mai avea nicio problemă medicală, Gabriel a primit avizul medicilor pentru a continua sportul și competițiile. Așa a ajuns ca acum să fi obținut de 7 ori titlul de campion național la culturism, campion european și multe alte locuri I la diferite cupe și competiții. Cel mai recent titlu național l-a obținut la finalul lunii august, la Bistrița.

Povestea lui Gabriel este însă cu atât mai impresionantă cu cât a doua oară a dat dovadă de ambiție și perseverență și a dovedit că atunci când îți dorești ceva nimic nu e imposibil. Între 2005 și 2013 s-a retras din activitatea competițională. ”Am avut nevoie de o pauză, plus că am avut de rezolvat probleme personale. Am mers la sală în acest timp, dar nu m-am antrenat la capacitate maximă, ca pentru concursuri. Mi-a lipsit atmosfera aceea, nu m-am putut rupe de tot, mergeam la toate concursurile din țară ca spectator”, spune Gabriel. Când a revenit a fost greu, dar sibianul a luptat până să își reintre în formă, pentru că știa că asta își dorește cel mai mult.

sibianul care și-a reparat inima prin sport - era condamnat la moarte, iar acum e campion!

Gabriel a experimentat pe propriul corp beneficiile sportului. De aceea, cât de des are ocazia promovează un astfel de stil de viață. ”Mișcarea este deosebit de importantă, este sănătate. Pe lângă faptul că arăți bine, că ți se armonizează corpul, sănătatea și starea de bine sunt cele mai importante beneficii. Și văd că în sală vin din ce în ce mai mulți oameni, și în special trecuți de prima tinerețe. Asta înseamnă că stilul acesta de viață prinde, că oamenii își dau seama cât de important este să facă sport”, spune Gabriel.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică