operație în premieră, la spitalul județean sibiu - a fost refuzată în spania

Mulți condamnă sistemul medical românesc, dar poate la fel de mulți găsesc aici un răspuns pe care nu l-au primit în țări occidentale. Așa s-a întâmplat cu o femeie de 63 de ani, care locuiește de zeci de ani în Spania. Ceea ce nu i-au putut garanta medicii spanioli i-a oferit chirurgul sibian Ciprian Tănăsescu.

Caz unic
Medicul sibian a reușit o operație extrem de complicată prin unicitatea cazului. ”Doamna a avut două cancere situate la nivelul colonului. Noutatea asta era, că la ea am întâlnit două cancere în același timp, în zone diferite ale intestinului gros, fără vreo legătură între ele”, spune chirurgul Ciprian Tănăsescu.

Pacienta a ajuns la Sibiu după ce în primă fază medicii din Spania i-au propus un tip de operație pe care ea nu l-a acceptat. ”Acolo i s-a spus că poate fi operată, dar că va rămâne cu anus contra naturii. Doamna nu a acceptat situația și a căutat soluții în alte părți. A ajuns la Hunedoara, dar colegii de acolo m-au contactat pe mine pentru că nu aveau dotarea necesară”, spune chirurgul sibian.

Refuzată în Spania, operată la Sibiu
Ajunsă la Sibiu, pacienta a primit o veste bună: chirurgul Tănăsescu o va opera și va încerca să îndepărteze cele două tumori, dar va păstra rectul intact. ”Una din tumori era poziționată pe rect, iar partea aceasta a fost cel mai dificil de operat și aici probabil că au ezitat chirurgii din Spania. Eu am îndepărtat tumorile, am tăiat părți din intestin și apoi am prins capetele intestinului cu un fel de capse. Aceasta a fost prima operație care a durat cam 4 ore”, explică chirurgul.


operație în premieră, la spitalul județean sibiu - a fost refuzată în spaniaPentru ca suturile să se vindece chirurgul sibian a luat decizia să facă o derivație a intestinului la suprafață. ”În tot acest timp de o lună pacienta a avut un fel de anus contra naturii. Apoi a revenit, am introdus intestinul în abdomen și am închis operația. Din punct de vedere chirurgical cancerul a fost eliminat, la fel și ganglionii, iar pacienta a fost externată chiar miercuri”, explică medicul.

Un astfel de caz se întâlnește extrem de rar și pentru chirurgul Ciprian Tănăsescu a fost primul de acest fel. ”Operații pentru aceste tipuri de cancer am făcut nenumărate, dar fiecare separat. Până acum nu am întâlnit această combinație de două cancere, decât în cărți. Știam că o pot opera, dar mi-am dorit ca rezultatul să fie ca doamna să poată avea scaun în mod natural, nu prin anus contra naturii. Și am reușit”, spune chirurgul.

Cu această operație Sibiul se poate mândri cu încă o intervenție în premieră și cu încă un chirurg care a reușit ceea ce alții nici nu au încercat măcar.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică