Ora de Sibiu
Știri in direct

Cât aur mai este în România – Ce loc ocupăm la nivel mondial

659

Dacă vreodată de curiozitate ați fi vrut să aflați cât aur mai are România în rezerva sa națională, ei binte trebuie să știți că la nivel european stăm destul de bine. Țara noastră are una dintre cele mai mari rezerve de aur şi argint, din Europa.

Rezerva de aur a României, aflată în administrarea Băncii Naționale a fost la sfărșitul anului 2017 de 103,7 tone, anunță shtiu.ro. În comparație cu anul 1989, rezerva de aur este mai mare cu 36 de tone.
Ca o comparație, sunt multe țări europene cu o rezervă mult mai mică decât cea a României. Bulgaria are aproximativ 40 de tone, Slovacia, 30 de tone, Cehia, 10 tone, iar Ungaria numai 3 tone de aur.
Într-un clasament făcut public în 2013, în topul țărilor cu cele mai mari rezerve de aur se numără este Statele Unite ale Americii, cu 8132,65 de tone. Aceasta este urmată de Germania cu 3.400 de tone și Italia cu 2.451 de tone. România se afla pe locul 21 la nivel mondial cu aceeași valoare de 103 tone.

Curiozități despre aur:
Cel mai greu lingou din lume are 250 de kilograme;
Conform oamenilor de știință, Soarele conține cantități extrem de mari de aur;
Alături de cupru, aurul este primul metal descoperit de oameni. Se întâmpla în urmă cu aproximativ 7.000 de ani;
Orice persoană are în corp o contitate de 0,2 miligrame de aur;
Tezaurul românesc ce a ajuns în Rusia cântărea 93,4 tone de aur (91 de tone de monede istorice care aparțineau persoanelor private, companiilor și băncilor de la noi din țară și 2,4 tone de lingouri de aur ce aparținea BNR);
Medaliile olimpice conțin numai 1,34% aur. Doar cele de la Olimpiada de la Stockholm, din Suedia, din anul 1912, erau în totalitate de aur.

Primește titlurile instant

Loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...