Ora de psihologie- Ce se întâmplă de fapt la psiholog?

1.452

O scenă de film: actorul principal intră în cabinetul psihologului, se întinde pe canapea și își povestește viața. Iese de acolo cu o altă perspectivă asupra ei și totul se termină cu bine. În viața reală însă o ședință de terapie nu se desfășoară chiar așa. Astfel de întâlniri au niște reguli bine stabilite, iar starea de echilibru a pacientului nu se obține după o singură oră de discuții. Dar ce se întâmplă exact în timpul orei de terapie?

Prima întâlnire
După ce pacientul este convins că are nevoie de ajutorul unui psiholog este necesar să aleagă un specialist. Cum face asta? După o minimă ”cercetare”. În primul rând trebuie să știe că există mai multe metode de terapie, și că nu toate i se potrivesc.

WhatsApp Image 2018 11 09 at 13.42.55
Psihologul Eduard Puiu

”Atunci când cineva alege psihologul cu care dorește să intre în terapie este bine să se informeze asupra specializării acestuia și ce înseamnă această metodă. Cu un minim de informații pacientul își va da seama ce i se potrivește. Apoi urmează întâlnirea cu terapeutul. La prima întâlnire se face anamneza. Asta poate dura chiar și mai multe întâlniri, dacă este necesar, până când terapeutul cunoaște cât de cât viața, problemele și obiectivele pacientului. În funcție de aceste aspecte terapeutul își stabilește planul de lucru”, explică psihologul Eduard Puiu.

Legătura care se creează între pacient și psiholog este foarte importantă. Dacă pacientul simte că nu există așa ceva între ei, cel mai bine este să renunțe și că caute un alt specialist. ”Legătura dintre cei doi ajunge să aibă o importanță chiar de 40% în întreg procesul terapeutic. Este extrem de important ca cei doi să se potrivească, pacientul să rezoneze cu terapeutul și metoda lui. De acest lucru pacientul își dă seama din primele întâlniri, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, indicat este să schimbe psihologul, pentru că altfel este pierdere de timp, pentru că nu se ajunge la rezultatul dorit”, spune Eduard Puiu.

Ședința de terapie
O ședință la psiholog poate dura între 50 și 60 de minute. În funcție de nevoile pacientului și de planul terapeutic, ședințele pot avea loc o dată sau de două ori pe săptămână. ”Prima condiție atunci când cineva apelează la psiholog este să o facă din proprie inițiativă, pentru că dacă nu dorește să fie ajutat nici nu se poate să fie ajutat. Apoi pacienții trebuie să știe că psihologul nu va da niciodată sfaturi. Dacă se așteaptă să li se spună fă așa sau așa, așteptările nu sunt realiste. Eu, ca psiholog, nu pot decât să îl ajut să vadă problema din toate unghiurile și să îl îndrept către o rezolvare, nu să i-o indic. Apoi, tot ce se discută în cabinet este strict confidențial și nu va părăsi încăperea. Știind asta, pacientul trebuie să vină cât mai deschis, să expună situațiile exact așa cum sunt. Fără a ascunde nimic, pentru că numai așa poate fi ajutat”, explică psihologul Eduard Puiu.

Terapeutul insistă pe faptul că adevărata terapie se petrece după ce pacientul iese din cabinet și până la următoarea întâlnire. În cele 6 zile pacientul pune în practică ceea ce a fost învățat în cabinet. ”Cea mai importantă este munca pacientului cu el între cele două ședințe. Depinde de el cât de mult își dorește să facă schimbările și cât de mult lucrează pentru asta. Din cabinet va pleca cu o ”temă” pe care este indicat să o rezolve săptămâna următoare. În funcție de feed-back vom vedea cum și ce putem îmbunătăți”, spune psihologul.

PhD and PsyD clinical psychology

Metodele de terapie aplicate pacienților sunt diferite. ”În funcție de problema cu care vine pacientul abordarea este alta. Pentru că într-un fel abordezi niște fobii și altfel o depresie sau anxietate. Încercăm să ne dăm seama de schemele disfuncționale, de modurile eronate de gândire, iar apoi împreună îndreptăm aceste lucruri prin metode pe care le propune practica de specialitate”, explică Eduard Puiu.

Față în față sau on-line
Ședințele de terapie se desfășoară în mod tradițional în cabinetul psihologului, într-o discuție față în față. ”Pacientul se așează față în față cu psihologul, nici foarte departe, nici foarte aproape. Psihologul stabilește contact vizual cu pacientul, astfel ca acesta să fie sigur că este ascultat cu atenție în tot ceea ce povestește. Tocmai din acest motiv partea cu întinsul pe canapea este un mit, pentru că astfel nu ai mai putea avea contact vizual. Se practică însă această poziție atunci când se face hipnoză”, spune Eduard Puiu.

Dar, o dată cu tehnologia s-a modificat puțin și relația pacient- psiholog, în sensul că ședințele de terapie se fac acum și prin intermediul Internet-ului. ”Această metodă este bună pentru cei plecați în străinătate și care au nevoie de ajutor. Este chiar foarte bine că se pot desfășura lucrurile astfel, pentru ei. Dar, în timpul ședințelor în cabinet psihologul poate observa gesturile pacientului, mimica, limbajul non verbal care de foarte multe ori spun mai mult decât cuvintele. Aceste lucruri nu se văd pe Internet. Din acest motiv ar fi indicat ca măcar ședințele de anamneză să se desfășoare față în față pentru ca psihologul să înțeleagă cât mai bine pacientul”, spune Eduard Puiu.

so you want to become a psychologist

Fie că alegeți ședințe de terapie on-line, fie că le preferați pe cele în cabinet, este foarte bine să le alegeți atunci când simțiți că viața nu vă mai oferă bucurie. Pentru că atunci înseamnă că ceva s-a ”stricat” și trebuie neapărat reparat pentru a vă recăpăta dorința de a trăi.

Ora de psihologie, noul proiect Ora de Sibiu, își propune să dezbată astfel de probleme, dar fără a avea pretenția că discuțiile se transformă în terapie, pentru că acest lucru se face în privat, cu psihologul. În fiecare luni de la ora 17, împreună cu psihologul Eduard Puiu vom discuta despre probleme care apar în viețile fiecăruia. Veți putea pune întrebări sau le veți putea trimite în comentarii la articolele din fiecare vineri ce vor anunța tema de săptămâna viitoare. discuțiile LIVE vor putea fi urmărite pe paginile de Facebook Ora de Sibiu, Ora de Mediaș și Psiholog Eduard Puiu

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.