Globurile de Aur 2019 – ”A star is born” e marele perdant

563

”Green Book” și ”Bohemian Rhapsody” au fost vedetele Globurilor de Aur din acest an. Evenimentul a avut loc în noaptea de duminică spre luni și a adus și alte surprize printre câștigători. 

Un film „road trip” a cărui acțiune are loc în anii 1960, într-o Americă segregată, „Green Book” a primit premiile Globul de Aur pentru cea mai bună comedie, cel mai bun actor într-un rol secundar (Mahershala Ali) și cel mai bun scenariu, semnat de Nick Vallelonga, Brian Currie și Peter Farrelly.

De asemenea, marele câștigător de anul trecut la Festivalul de la Veneția, lungmetrajul semi-autobiografic în alb și negru „Roma”, a primit două premii Globul de Aur, pentru cel mai bun film străin și cea mai bună regie, semnată de Alfonso Cuaron. Una dintre cele mai lăudate producții de gen ale platformei Netflix, filmul este o odă adusă orașului natal al lui Cuaron, Ciudad de Mexico, prezentat la începuturile anilor 1970, despre care cineastul a declarat că este „incredibil de plin de semnificaţii” pentru el.

Un alt mare câștigător al galei Globurilor de Aur 2019 a fost biografia muzicală „Bohemian Rhapsody”, de Bryan Singer și Dexter Fletcher, care a primit premiul pentru cel mai bun film dramă și cel mai bun actor într-un rol principal într-o dramă, Rami Malek. „Bohemian Rhapsody” a devenit, în decembrie 2018, filmul biografic muzical cu cele mai mari încasări din istorie, după ce a depășit pragul de 600 de milioane de dolari, la mai puțin de două luni de la lansare. Producția care urmărește cariera trupei britanice Queen a fost lansată pe 18 octombrie 2018, având parte de cronici amestecate, dar a fost lăudată interpretarea lui Rami Malek în rolul lui Freddie Mercury.

Comedia neagră „Vice”, de Adam McKay – o abordare extrem de critică a ascensiunii la putere a fostului vicepreședinte american Dick Cheney -, care conducea în topul nominalizărilor, cu șase, a primit un singur Glob De Aur, atribuit lui Christian Bale. Actorul i-a mulțumit în discursul său lui „Satan”, care i-a fost o sursă de inspirație pentru rolul lui Dick Cheney.

Remake-ul „A Star is Born”, de Bradley Cooper, cu Lady Gaga, și comedia istorică britanică „The Favourite”, care fuseseră nominalizate în cinci categorii, au primit doar câte un Glob de Aur, pentru cel mai bun cântec, respectiv cea mai bună actriță într-o comedie, Olivia Colman.

În categoriile dedicate televiziunii, marile câștigătoare au fost producția FX „Assassination of Gianni Versace: American Crime Story”, recompensată cu două trofee, pentru cea mai bună miniserie TV și cel mai bun actor (Darren Criss), și „The Kominsky Method”, o serie online creată de Chuck Lorre și difuzată pe Netflix, care a primit premiile pentru cel mai bun serial de comedie și cel mai bun actor, Michael Douglas.

Producția de spionaj „The Americans” a primit premiul Globul de Aur pentru cel mai bun serial dramă.

Cea de-a 76-a ediție a galei Globurilor de Aur a avut loc în noaptea de duminică spre luni, la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles, și a fost prezentată de Sandra Oh, recompensată, de altfel, în timpul prestigiosului eveniment, cu premiul pentru cea mai bună actriță într-un serial dramă, pentru interpretarea din „Killing Eve”, și de actorul american Andy Samberg.

Gala Globurilor de Aur, organizată de Asociația presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association) a dat startul sezonului marilor premii din cetatea filmului americană de anul acesta, care va culmina cu decernarea Oscarurilor, pe 24 februarie.

Anul trecut, gala Globurilor de Aur a celebrat lupta împotriva abuzurilor sexuale la Hollywood şi nu numai, după valul de şoc provocat de „scandalul Harvey Weinstein”, premiile fiind atribuite unor producţii TV şi filme ce au prezentat personaje feminine puternice. Drama „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, de Martin McDonagh, a condus în topul premiilor dedicate cinematografiei, cu patru Globuri de Aur, în timp ce serialul HBO „Big Little Lies” a dominat categoriile dedicate televiziunii, cu patru trofee din şase nominalizări.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi