cel mai celebru avocat sibian al ultimilor treizeci de ani: “codurile tot proaste rămân, oricât le-ai modifica”

Nicolae Ucă este unul din cei mai cunoscuți avocați sibieni, dar numele său este cunoscut în lumea juridică românească. A activat zeci de ani ca procuror, apoi alții ca avocat. Experiența îi dă dreptul și posibilitatea să comenteze despre mult discutatele legi ale justiției și modificările codurilor penale.

Codurile sunt o anomalie juridică
Nicolae Ucă este de părere că ambele coduri, penal și de procedură penală sunt bazate pe niște fundamente greșite. ”Codurile tot proaste rămân, oricât le-ai modifica. Dar acum, prin schimbările recente au mai fost cizelate puțin. Este nevoie de schimbare, iar aceasta este binevenită”, spune avocatul.

Nicolae Ucă susține că toată informația apărută în media nu este altceva decât o dezinformare a celor neinformați. ”Să dăm exemplul celebru cu declaratiile victimei date în prezența inculpatului. În media s-a prezentat eronat, fără a se cunoaște că de fapt confruntarea dintre cei doi era specificată și în codurile vechi. Victima poate fi audiată ca martor în proces și dacă se dorește poate exista o confruntare între cele două părți- victimă și inculpat. Este ceva absolut normal”, spune Nicolae Ucă.

Magistrații nu trebuie să colaboreze cu serviciile
Cât despre mult discutatele protocoale între instituții, inclusiv procuratură și SRI, avocatul sibian este total împotriva lor. ”Nu este absolut deloc normal ca magistrații să lucreze informativ. Ei trebuie să obțină probe, informația trebuie probată, iar probele trebuie obținute strict ca rezultate ale prevederilor codului de procedură civilă și penală”.
În ciuda tuturor acestor controverse, Nicolae Ucă spune că are în continuare încredere în magistrați, atât procurori cât și judecători, dar și în avocați. ”Sunt foarte mulți cu știință de carte, oameni deștepți care nu se abat de la lege. Mizeriile care se întâmplă se întâmplă la instanțe de rang superior”, spune Nicolae Ucă.

Dragnea ar trebui achitat
Despre procesul momentului, cel al liderului PSD Liviu Dragnea, avocatul Ucă are o părere aparte față de majoritate. ”Dragnea, pe dosarele pe care le are acum, ar trebui achitat. Că o fi făcut altele pentru care nu are probleme, e altceva, dar pe dosarele astea ar trebui achitat”, susține cu tărie avocatul sibian.

Ultima oră

Comentariul meu