anchetă - ce s-a întâmplat miercuri seara la promenada sibiu. explicațiile isu

Evenimentul de miercuri seara de la Promenda Sibiu a panicat întreg orașul, cu atât mai mult cu cât de la deschidere este probabil cel mai vizitat loc din oraș, dar în același timp și cel mai controversat. Reprezentanții ISU Sibiu, cei care au intervenit miercuri seara și au avut responsabilitatea ca pagubele să fie limitate, au explicat ce sa- întâmplat acolo, pas cu pas.

Apel la 112

Specialiștii ISU au primit un apel la 112 la ora 21:22, apel care a venit de la unul dintre pompierii serviciului privat al mall-ului, care anunța că există scurgeri de gaz. Primul echipaj al pompierilor a ajuns la mall la ora 21:28. În total, aici au intervenit miercuri seara 25 de pompieri militari, trei autospeciale Smurd și autospeciala de salvare victime multiple, o autospeciala CBRN, o autospeciala de stingere, o autospecială de descarcerare.

Aparatele nu au detectat niciun gaz

”Când am ajuns primul lucru pe care l-am făcut a fost să evacuăm toate persoanele care se aflau în mall la acel moment. Preocuparea a fost ca nimeni să nu fie rănit. Apoi, pentru că ni se spusese de o posibilă scurgere de gaze, am mers la subsolul clădirii, în camera unde se lucrase la instalația de refrigerare a supermarket-ului de acolo. Camera era micuță, iar atunci când am intrat acolo era un nor dens de gaz care s-a risipit însă în momentul în care am deschis ușa”, spune Cosmin Balcu, inspector șef al ISU Sibiu.

În ciuda norului dens, vizibil cu ochiul liber, aparatele ISU nu au detectat niciun gaz. ”Aparatele nu au detectat nici dioxid de carbon, nici vreun alt gaz. Bănuim că a fost vorba despre dioxid de carbon pentru că ni s-a spus că s-a lucrat la instalația de răcire care funcționează pe bază de CO2. Dar, pentru că acest gaz se află și în aer, iar când am deschis ușa s-a împrăștiat, nu a fost detectat. Dar, repet, s-au făcut măsurători în tot mall-ul, iar alte gaze nu au fost detectate”, dă asigurări Cosmin Balcu.

Evacuarea sibienilor

Când vine vorba despre cum ar fi trebuit să acționeze în primele minute după ce s-a constata că există o problemă, cei de la ISU și cei de la Promenada se contrazic. Cosmin Balcu, cel care s-a aflat la comanda acțiunii, a declarat că astfel de puncte cum este mall-ul, trebuie să aibă niște protocoale pentru astfel de situații. ”Când se întâmplă așa ceva angajații, cei de acolo, trebuie să se autoevacueze și să evacueze clienții. ei nu au făcut asta, noi i-am evacuat când am ajuns”. De partea cealaltă, reprezentanții Promenada Sibiu spun că ei au fost cei care au evacuat lumea înainte ca cei e la ISU  să ajungă acolo.

„Incidentul a avut loc în jurul orei 21:55, în spațiul tehnic al Kaufland. Imediat, sistemele de alertare din Promenada Sibiu au fost activate, potrivit protocoalelor de securitate. Cu ajutorul angajaților și al agenților de pază, toți vizitatorii care se aflau în incinta centrului comercial la acea oră au fost evacuați în siguranță. Avaria survenită la instalația hypermarketului Kaufland a fost remediată pe parcursul nopții, astfel că centrul comercial funcționează în parametri normali și a fost redeschis la ora 10:00. Reiterăm faptul că siguranța vizitatorilor noștri este o prioritate, iar modul în care s-a desfășurat evacuarea de aseară dovedește acest lucru”, au transmis printr-un comunicat de presă.

Monitorizare continuă

Reprezentanții ISU Sibiu au făcut din nou măsurători în toată incinta mall-ului joi dimineața. ”Până la ora 9 zona a fost împrejmuită. La ora 8 am făcut din nou măsurători și nu s-a depistat nimic. Joi seara vom merge din nou acolo și vom face din nou măsurători cu aparatura din dotare. Pentru că totul a fost în regulă, iar robinetul defect a fost reparat, instalația revizuită, activitatea este normală”, spune Cosmin Balcu.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu