euro, cotație record - rate mai mari pentru românii cu credite în moneda europeană

Lovitură pentru toți românii! Leul își continuă scăderea iar euro a ajuns la 4,8127 lei.

Moneda euro înregistrează sâmbătă o cotație record. Banca Naţională a României a anunţat, un curs de referinţă de 4,8127 lei/euro, în creştere cu 0,12% faţă de valoarea atinsă joi. Acesta este cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR. Joi, euro scăzuse la 4.8068 lei.

De ce scade leul?

Ministrul interimar al Finanţelor Florin Cîţu, propus premier de către președintele Klaus Iohannis, a precizat săptămâna trecută că deprecierea leului este corelată cu scăderile monedelor din regiune, evoluţii generate de mişcări de fluxuri internaţionale.

Euro a depășit de mai multe ori în zilele trecute praguri record. Moneda europeană a mai atins maximul istoric pe 25 februarie, 4,8079 lei, iar precedentul record a fost pe 21 februarie, 4,8026 lei.


Banca Naţională nu a mai intervenit în piaţa valutară pentru a ţine cursul euro/leu sub nivelul psihologic de 4,8 lei în condiţiile în care situaţia politică încă nu s-a clarificat.

Efectele: rate mai mari și scumpiri 

Din păcate, un leu slab aduce scumpiri în lanţ. În primul rând, se majorează ratele creditelor în euro pentru românii care câştigă venituri în lei, apoi chiriile stabilite în euro şi platitie la cursul zilei, plus facturile de telefonie. Acestea sunt scumpiri la o primă strigare.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică