Micile ferme din țară, blocate de coronavirus. Crescătorii nu își mai pot vinde animalele

1 547

Micile ferme din România sunt blocate, în acest moment, de coronavirus. Crescătorii de animale din mai multe județe reclamă că sunt refuzați de medicii veterinari concesionari atunci când cer formulare de mișcare, pentru a scoate animelele din exploatație. Documentele respective sunt obligatorii pentru a transporta animalele, iar în lipsa lor, crescătorii nu pot vinde și nici nu le pot duce la abator.

Primul semnal a venit joi seară din județul Timiș, acolo unde un fermier a anunțat pe Facebook, pe Grupul Văcarilor din România, că medicul veterinar l-a informat că nu are voie să îi facă hârtie de transfer. Aceeași situație și în Sălaj, Tulcea și Mureș, au spus fermierii, scrie AGROINTEL.RO.

În mediul online DSVSA a informat public, în urmă cu 3 zile, că mai multe direcții au anunțat oficial că ”Medicii veterinari de liberă practică, care asigură asistența veterinară pe teritoriul județului vor efectua numai intervențiile de urgență”.

O notă de serviciu a ajuns de la ANSVSA, prin DSVSA, la medicii veterinari concesionari
Președintele Federatiei Patronatelor Medicilor Veterinari (FPMV), dr. Samir Băloi, a declarat, pentru agrointel.ro, că, într-adevăr, la acest moment medicii veterinari concesionari sunt în imposibilitatea de a elibera astfel de documente fermierilor pentru că, altfel, ar încălca legislația în vigoare, inclusiv nota de serviciu ce le-a fost transmis de către autoritățile sanitar-veterinare.

”Este o chestie ce nu este lămurită. Foarte mulți medici veterinari sunt împotriva măsurilor luate în această perioadă. ANSVSA a trimis niște note către DSVSA-uri față de care noi, Federația Patronatelor Medicilor Veterinari, am protestat, prin care suspendă pe perioadă nedeterminată acțiunile sanitar-veterinare. Situațiile de urgență au zis să se rezolve. Problema este următoarea: chiar dacă au spus acest lucru, medicii veterinari nu pot acționa acesta întrucât erau obligați să ne pună la dispoziție echipamente speciale. Deci echipament complet de protecție. Au dat o notă de serviciu în care au spus: toate acțiunile sanitar-veterinare, toate contactele pe care medicii le au cu animalele sau cu crescătorii de animale se mai pot face doar cu purtarea echipamentului complet. Ne-au dat nota aceasta de serviciu dar nu ne-au pus la dispoziție echipamentele. Există normă care spune că aceste echipamente se asigură de către ANSVSA. Nu au făcut acest lucru, în schimb au dat nota de serviciu prin care nouă ne suspendă acțiunile din programul strategic, acțiunile sanitar-veterinare, și ne spun să rezolvați situațiile de urgență”, a explicat liderul Federației Patronatelor Medicilor Veterinari.

Dr. Băloi, care activează la nivelul județului Dolj, a confirmat că medicii veterinari vin în sprijinul fermierilor chiar neoficial, făcând acțiunile de urgență, așa cum sunt cele de crotaliere întrucât acestea sunt esențiale. ”Dacă dau documente oficiale, trebuie să existe echipamentele necesare. Altfel pun viața medicilor veterinari și a fermierilor în pericol. Medicul veterinar se plimbă de la o fermă la alta, de la o gospodărie la alta. Medicii veterinari sunt oameni responsabili și din acest motiv, fără niciun fel de protecție asigurată, o mare parte dintre ei nu derulează astfel de activități în această perioadă. Riscăm închisoarea!”, a mai spus președintele Federației Patronatelor Medicilor Veterinari.

Fără echipamente de protecție nu se poate face identificarea animalelor, deci nu se pot da formulare de mișcare
Referitor, punctual, la situația formularelor de mișcare, dr. Samir Băloi a explicat: ”Documentele de mișcare nu se pot face decât ca urmare a identificării animalelor, identificarea animalelor trebuie să se facă în echipament complet. Nu ar fi niciun fel de problemă să facem identificarea dacă ni s-ar pune la dispoziție echipamentele de protecție necesare, conform notei de serviciu pe care am primit-o”.

Blocajul privind formularele de mișcare ar fi numai la nivelul fermelor mici pentru care activitatea sanitar-veterinară este gestionată de medicii veterinari concesionari, în baza contractelor acestora cu ANSVSA. Fermele mari lucrează cu medici veterinari proprii, angajați în cadrul exploatațiilor, care dețin utilizator SNIIA și care pot elibera direct documentațiile necesare.

În cazul în care crescătorii se confruntă cu un refuz din partea medicului veterinar concesionar privind eliberarea formularelor de mișcare a animalelor, este important să știe că au dreptul de a informa DSVSA de această situație și de a solicita ca un medic veterinar din cadrul DSVSA de la nivelul județului să îi sprijine cu eliberarea documentelor necesare, scrie agrointel.ro.

Sursa: agrointel.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

1 Comentariu
  1. Georgel scrie

    Deci să înțelegem de fapt că este un fel de grevă ,că nu mai primesc bani de la stat pentru programe.

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...