orban face planuri să relanseze economia țării după criza coronavirus - ce sectoare își vor reveni primele

Prim-ministrul Ludovic Orban a vorbit la Digi24 despre momentul în care economia României va reporni. „Sunt estimări”, spune Ludovic Orban, și precizează că Guvernul a pregătit deja mai mulți pași în această privință.

Planuri de relansare economică

Primul ministru Ludovic Orban a vorbit la Digi 24 despre scenariile pe care le face guvernul privind relansarea economiei țării noastre.

„Economia va reporni după ce trece epidemia, acest lucru este clar. Când va trece… sigur, sunt estimări pe care le-am făcut pe diferite scenarii, dar e clar până în momentul respectiv, noi trebuie să fim pregătiți cu câteva instrumente de susținere a relansării economice odată cu normalizarea. Deja am început, la inițiativa președintelui României am constituit un comitet de lucru în plan economic, cu reprezentanți ai instituțiilor importante ai mediului de afaceri.

Am demarat o consultare pe scară largă cu companiile, pe domeniul de activitate. Deja am avut discuții cu companii automotive, cu transportatorii, cu sectorul agro-alimentar. Continuăm consultările pe fiecare domeniu de activitate, pentru a pune un diagnostic corect și a putea face previziuni corecte.”

Cum va fi afectată economia de criza coronavirus

Guvernul analizează mai multe posibilități de revenire a economiei.

„Am solicitat INS să ne pună la dispoziție date ca să avem o imagine mai corectă a modului în care economia a fost afectată de epidemie și în special situația pe diferite ramuri economice.

De asemenea, facem analize la nivel internațional privitor la evoluția economiilor. Se știe că România este puternic legată de Europa. Noi avem 80% din schimburile comerciale cu Uniunea Europeană și în mare parte economia României este dependentă de felul în care evoluează aceste economii”, crede Ludovic Orban.

Când s-ar putea relansa economia

Deocamdată, revenirea economiei depinde de evoluția pandemiei de coronavirus.

„Momentul în care vor reporni activitățile depinde de evoluția epidemiei. Cu cât restrângem răspândirea epidemiei, cu atât punctul de repornire va fi mai aproape. În ceea ce privește repornirea, cu siguranță că, atunci când vom avea date certe, ușor, gradual, așa cum am și impus măsurile, în funcție de evoluții și de ceea ce am considerat măsuri necesare, la fel vom restrânge restricțiile”, a spus premierul.

Care vor fi sectoarele care își vor reveni primele

„Se va da drumul la sectorul HoReCa, cu siguranță, nu există niciun fel de dubiu. Aici, in cazul acesta, am prelungit voucherele de vacanță, astfel încât să menținem acest instrument, ca în momentul în care se redeschis hotelurile, cei care au vouchere de vacanță să poată să le folosească și să ajutăm turismul să repornească.

În ceea ce privește transportul de marfă, am încercat să-l menținem cât de funcțional posibil. Fără acest transport de marfă și sectoarele economice care își desfășoară activitatea acum, ar fi fost grav afectate.”

Sunt sectoare care își vor reveni relativ repede, sectoare care își vor reveni mai greu, sectoare care s-ar putea să aibă mari probleme în revenire. De asemenea încercăm să identificăm și posibile oportunități pentru afaceri, pentru dezvoltare, pe care să le stimulăm prin diferite instrumente. Avem mai multe categorii de instrumente pe care le inventariem în momentul de față. Ce trebuie să știe toți oamenii de afaceri? Afacerea e afacere. Noi putem sprijiniafacerile o perioadă de timp, să aplicăm anumite măsri de susținere, dar până la urmă viaboilitatea acestor afaceri depinde de competitivitate.

Avem și o limită. România nu a fost îsituația Germaniei care nu a avut deficit bugetar de ani de zile… Noi am moștenit deficit de marjă fiscală. Acțiunea bugetară este extrem de limitată. Vom avea resurse mai puține, cu cheltuieli mai mari. Resursele limitate trebuie folosite atent, va conta și ce fac oamenii de afaceri, capacitatea lor de reorientare, fructificarea fiecărei situații”, mai spune Orban.

Mai multă forță de muncă

„În privința angajaților… o recalificare a angajaților în domenii în care vor exista posibilități de dezvoltare, să ne uităm atent la aproapele nostru.

Au revenit mulți români din afară și mulți dintre ei nu știm dacă își vor găsi de lucru. Trebuie să le găsim soluții aici, în România. Trebuie să-și folosească experiența dobândită în țările unde au muncit pentru a dezvolta mici afaceri sau pentru a se angaja în altă parte”, și-a incheiat mesajul, primul – ministru Ludovic Orban.

Ultima oră

Comentariul meu