alexandru rafila - ”în toate țările unde s-a renunțat la distanțare și mască a crescut numărul de cazuri”

Nu vom avea o scădere a numărului de cazuri „din senin”, avertizează Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. În toate țările unde s-a renunțat la distanțare fizică și la utilizarea măștii a crescut numărul de cazuri, a avertizat el.

Dacă ne apropiem de un nou vârf, putem să considerăm că e bine, pentru că înseamnă că se oprește creșterea. Dacă atingi un vârf, punctul următor e de descreștere. Eu sper să fie așa, dar lucrul ăsta nu se poate întâmpla mai repede de câteva săptămâni și doar dacă reușim să încheiem această abordare diferită în zona publică în ceea ce privește această fecțiune, încât să dăm suficientă coerență mesajulor, pe de o parte, și să dăm încredere oamenilor că dacă reușesc să respecte acele câteva măsuri, lucrurile pot intra în normal. Acest lucru trebuie coordonat cu autoriățile de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila, relatează Digi24.

Medicul a vorbit și despre evoluția numărului de cazuri din ultimele zile.

Important este trendul. Trebuie să avem o perioadă de 1-2 săptămâni ca să putem spune că pandemia se află într-o anumită faza a evoluției. Așa cum am ajuns foarte rapid de la 400 la 700 de cazuri în câteva zile, sigur că se poate ajunge și la cifre mai mari. Trendul descrescător să știți că nu vine de la sine, am auzit și teorii – ‘oricurm în 2-3 săptămâni începe să scadă transmiterea’, dar nu există motivație științifică care să reflecte acest lucru. În toate țările unde s-a renunțat la distanțare fizică și la utilizarea măștii a crescut numărul de cazuri, fără să existe semnele unei scăderi din senin, pentru că acest lucru nu se poate întâmpla. Cu cât ne expunem mai mult, cu atât transmiterea va fi mai intensă”, a avertizat el.

Întrebat cât de periculos este faptul că sute de pacienți confirmați cu COVID-19 s-au externat la cerere, Rafila a spus: „Depinde foarte mult de responsabilitatea acelor persoane. Pentru că dacă ele se izolează la domiciliu și nu intră în contact cu alte persoane, sigur că nu ar avea un efect foarte important asupra sănătății publice. Dar nu excludem faptul că ei ar putea să fie la risc din punct de vedere al evoluției, care uneori este imprevizibilă și faptul că sunt în continuare pozitivi și simptomatici le poate pune viața în pericol. Ne referim la o lipsă de legislație, dar trebuie să observăm impactul asupra sănătății publice care ar putea fi limitat dacă ei sunt reponsabili și nu au diverse inițiative care să expună alte persoane”, a spus el.

Sper că persoanele externate care sunt în continuare pozitive sau simptomatice nu se duc pe litoral sau în Centru Vechi, asta ar fi iresponsabilitate totală”, a adăugat el.

Ultima oră

Comentariul meu